Golob: Podpora resoluciji o premirju v Gazi močno sporočilo o zaščiti civilistov

Slovenija 28. Okt 202309:07 1 komentar
Robert Golob
Foto: PROFIMEDIA

Podpora resoluciji, ki jo je v petek sprejela Generalna skupščina Združenih narodov in ki zahteva takojšnje humanitarno premirje na Bližnjem vzhodu, pomeni jasno in močno sporočilo za zaščito civilistov na obeh straneh, je na družbenem omrežju X objavil premier Robert Golob. Resolucijo, ki je naletela na ostre kritike Izraela, je podprla tudi Slovenija.

Generalna skupščina ZN je v petek sprejela resolucijo, v kateri poziva k takojšnjemu humanitarnemu premirju na območju Gaze.

Od 193 članic ZN je 120 držav glasovalo za, 14 proti, 45 pa se jih je vzdržalo. Resolucija, ki jo je predlagala Jordanija, navaja še, da morata strani v konfliktu izpolnjevati svoje obveznosti po mednarodnem pravu, “zlasti v zvezi z zaščito civilistov in civilnih objektov”. Obenem obsoja “vsa nasilna dejanja, usmerjena proti palestinskim in izraelskim civilistom, vključno z vsemi terorističnimi dejanji in neselektivnimi napadi”.

Ne omenja pa Hamasa in prav zaradi tega sta jo ostro kritizirala Izrael in ZDA, ki sta obsodila tudi odsotnost omembe talcev.

Evropske države so glasovale različno, Francija denimo za, Nemčija, Italija in Velika Britanija so se vzdržale, Avstrija, Hrvaška, Češka in Madžarska pa so glasovale proti.

Za so med drugim glasovale še Slovenija, Španija, Luksemburg, Belgija in Irska. V razlagi glasu so te države skupaj sporočile, da so resolucijo podprle, ker našteva nujne ukrepe za zaščito življenj civilistov in povečanje humanitarne pomoči. Obenem pa so poudarile, da resolucija v celoti ne odseva njihovega stališča, ob čemer so poudarile svojo najostrejšo obsodbo brutalnih terorističnih dejanj Hamasa in jemanje talcev ter zahtevale njihovo takojšnjo brezpogojno izpustitev.

Podporo resoluciji je v petek zvečer komentiral še slovenski premier Robert Golob. “Z današnjo podporo velike večine držav članic ZN, med njimi tudi Slovenije, resoluciji, ki se zavzema za takojšnje in vzdržno humanitarno premirje na Bližnjem vzhodu, je bilo poslano jasno in močno sporočilo za zaščito civilistov na obeh straneh, proti vojnim zločinom in za spoštovanje načel mednarodnega humanitarnega prava,” je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, Golobove besede navedla vlada.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje