Golob: Reševanje otrok iz vrtca je zgodba, ob kateri gredo mravljinci po telesu

Slovenija 14. Avg 202317:35 9 komentarjev
Dan solidarnosti: premier Robert Golob je obiskal Mengeš
Premier Robert Golob je na dan solidarnosti obiskal Mengeš (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

Premier Robert Golob je danes obiskal tudi občino Mengeš, kjer je voda zalila vrtec in povzročila veliko materialno škodo, 22 otrok pa so gasilci morali rešiti iz stavbe. Ravnateljica vrtca je povedala, da iščejo nadomestne bivalne prostore za 250 otrok, Golob pa je zagotovil, da se nobeni občini s tovrstnimi problemi ne bo treba soočiti sami.

Najbolj kritična točka v občini Mengeš je tamkajšnji vrtec, od koder so morali gasilci v času poplav evakuirati 22 otrok, je ob premierjevem obisku povedal župan Bogo Ropotar. Vrtec je utrpel veliko materialno škodo, uničena je tudi kuhinja. 250 otrok iz enote Gobica zato vrtca ne more obiskovati. “Državo smo zaprosili, da pomaga pri rešitvi tega problema,” je dejal Ropotar. “Želimo rešitev, ki bo dolgoročna, čim prej.”

Ravnateljica Mateja Hribar Sicherl se je zahvalila vsem, ki so pomagali pri reševanju otrok in sanaciji škode v vrtcu. Zahvalila se je tudi prostovoljcem, ki so priskočili na pomoč, med njimi so bili številni zaposleni in starši vrtčevskih otrok. “Zdaj smo prišli do faze, ko iščemo nadomestne bivalne prostore za naše otroke.”

Golob je poudaril, da država ne bo pozabila na ljudi, ki so utrpeli škodo v poplavah. Zagotovil je, da bodo prišli naproti vsem občinam, tudi pri vrtčevskem varstvu in osnovnem šolstvu. “Nobena občina se danes ne more sama soočiti s temi izzivi. Tudi občini Mengeš bomo pri tem pomagali.” O konkretnih ukrepih ni želel, dejal je, da bo o tem vlada razpravljala že na četrtkovi seji vlade.

Reševanje otrok iz mengeškega vrtca je sicer označil za “navdih in eno tistih zgodb, ob kateri gredo mravljinci po telesu in ob katerih čutiš ponos, da si Slovenec. Ker vidiš, kakšna je solidarnost med ljudmi, kako so pripravljeni tvegati svoje življenje za druge”.

To je po njegovi oceni tudi razlog, da je bilo v času poplav relativno malo žrtev. “Vsi v tujini se čudijo, kako smo lahko imeli dve tretjini države poplavljeni in tako malo žrtev. Zato, ker imamo sistem in ker imamo ljudi. Imamo sistem civilne zaščite, a brez srčnih ljudi noben sistem ne pomaga. Naloga vlade je, da ta sistem vzdržujemo in razširimo tudi na druga področja, kjer bo to mogoče. Ker je to bistvo, kaj nas dela kot družbo in kot državo boljše. Naj tega sporočila nihče ne pozabi. Narava nas bo še preizkušala in mi se moramo na to kot družba pripraviti,” je še poudaril ter dodal, da moramo ob tem pozabiti na lastne interese in želje ter delovati za dobro družbe.

Dan solidarnosti: premier Robert Golob je obiskal Mengeš
Premier Robert Golob je na dan solidarnosti obiskal Mengeš (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje