Predsednik Pahor in premier Golob po prelomni odločitvi za prihodnost BiH

Slovenija 15. Dec 202218:34 > 20:21 5 komentarjev
Robert Golob in Borut Pahor
Borut Živulović/BOBO

Voditelji držav članic EU so na današnjem vrhu Evropske unije podelili Bosni in Hercegovini status kandidatke za članstvo v uniji. Na podelitev statusa kandidatke se je odzval slovenski predsednik vlade Robert Golob, ki pravi, da gre za eno najpomembnejših geostrateških in političnih odločitev, ki jih je EU sprejela v zadnjem obdobju. Predsednik Slovenije Borut Pahor medtem pravi, da gre za začetek zgodbe z dobrim koncem.

“Danes sem presrečen. BiH je dobila status kandidatke za EU.” S temi besedami je podelitev statusa kandidatke BiH pospremil predsednik države Borut Pahor. Prek Twitterja je čestital Bosni in Hercegovini in vsem njenim ljudem ter zapisal: “To je šele začetek, a je končno začetek zgodbe z dobrim koncem. Ponosen sem, da je Slovenija dala ta predlog in vztrajala tudi tedaj, ko se je zdelo nemogoče.”

“Ljudem v BiH sporočamo, da je njihova prihodnost v naši skupni evropski hiši. V veliko zadovoljstvo in veselje nam je, da bomo prihodnost celotne Evrope gradili skupaj,” pa je ob podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini povedal premier Robert Golob.

Besede predsednika vlade so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje, kjer so zapisali tudi, da je današnji dogovor voditeljev držav članic EU ena izmed najpomembnejših geostrateških in političnih odločitev, ki jih je EU sprejela v zadnjem obdobju.

“Širitveni proces je orodje, ki se ga v Sloveniji močno zavedamo in cenimo, saj smo sorazmerno nova članica EU. Širitveni proces je za nas pomenil upanje v boljšo prihodnost. Zato verjamemo, da z današnjo odločitvijo tako upanje dajemo tudi prebivalkam in prebivalcem Bosne in Hercegovine, podobno kot smo tako upanje pred meseci dali prebivalkam in prebivalcem Ukrajine in Moldavije,” je širitveni proces komentiral Golob.

Predsednik vlade je obenem prepričan, da odločitev Evropskega sveta temelji na njegovi pobudi, ki jo je predstavil na srečanju voditeljev junija letos. Spomnil je, da so se v zadnjih mesecih “močno angažirali, da je bilo med državami članicami EU doseženo potrebno soglasje, ki smo ga okronali z današnjo odločitvijo. Gre za velik slovenski uspeh. Obenem pa gre za uspeh celotne EU, ki je enotno podprla podelitev kandidatskega statusa in soglasno potrdila pomen, ki ga EU daje prihodnosti regije Zahodnega Balkana”.

Po besedah Goloba so voditelji držav članic EU z današnjo odločitvijo hkrati pokazali, da razumejo izzive, s katerimi se sooča Bosna in Hercegovina ter celoten Zahodni Balkan. Podelitev kandidatskega statusa je, tako Golob, zelo potreben signal tretjim državam, katerih škodljivi vplivi so se z leti povečali, da ne bomo dovolili, da bi njihove negativne politike in dezinformacije prevladale na Zahodnem Balkanu. Premier je prepričan, da se ponovno uveljavljamo kot vodilni politični akter v regiji.

Fajon: Še posebej velik dan za mlade in njihovo prihodnost

Slovensko vlogo pri podelitvi statusa kandidatke je v odzivu izpostavila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon: “Ponosna sem, da je Slovenija odigrala vodilno vlogo pri podpori BiH za status kandidatke in navdušena nad idejo, da bomo v prihodnosti skupaj v EU,” je dejala ministrica in dodala, da je danes še posebej velik dan za mlade v BiH in njihovo prihodnost.

Evropski poslanec Klemen Grošelj, poročevalec v senci za BiH liberalne politične skupine Renew Europe pa je ocenil, da EU s podelitvijo kandidatskega statusa BiH sporoča, da ni pozabila ljudi BiH in da je prihodnost države v EU.

“Sedaj je na političnih silah v BiH, da spoznajo pomembnost tega in začnejo nujno potrebne reforme, na EU pa, da se aktivno vključi in ljudem BiH pomaga na tej poti,” je še zapisal evroposlanec v sporočilu za javnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje