Goloba ne bo na gospodarskem forumu v Davosu zaradi “drugih obveznosti”

Robert Golob
PROFIMEDIA

V švicarskem letovišču Davos bo med 16. in 20. januarjem potekal 53. Svetovni gospodarski forum, ki se ga vsako leto udeležijo najpomembnejši svetovni voditelji, politiki in gospodarstveniki. Osrednja tema letošnjega foruma bo reševanje energetske in prehranske krize v okviru novega sistema za podnebje in naravo, sodelujoči pa bodo razpravljali tudi o soočanju gospodarstva z visoko inflacijo in geopolitičnih tveganjih. Premier Robert Golob se letošnjega Svetovnega gospodarskega foruma ne bo udeležil, v Davos bo odpotovala zunanja ministrica Tanja Fajon. Nekdanja slovenska premierja Miro Cerar in Marjan Šarec, ki sta se pred leti povabilu organizatorjev foruma v Davosu odzvala, menita, da je za Slovenijo pomembno, da se najvišji politični predstavniki takšnih mednarodnih dogodkov udeležujejo.

Na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu bodo letos v ospredju teme, ki segajo tudi na strokovno področje slovenskega premierja Roberta Goloba – energetska kriza in trajnostni razvoj. Golob je pred enim mescem v evropskem parlamentu v Strasbourgu govoril prav o spopadanju z energetsko in prehransko krizo, njegovo mnenje o energetiki pa naj bi bilo v evropskem prostoru zelo cenjeno.

A premierja letos v Davos ne bo, kar je nekoliko presenetilo nekatere sogovornike iz diplomatskih krogov. Forum v Davosu namreč številni politiki in gospodarstveniki izkoristijo za bilateralna in neformalna srečanja ter lobiranja. Prav slednje bi bilo za Slovenijo zelo pomembno, saj naša država kandidira za nestalno članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Da premier Golob v Davos ne bo odpotoval, so nam potrdili tudi v njegovem kabinetu, kot razlog za neudeležbo pa so navedli “druge obveznosti”. Katere so te obveznosti, nam v kabinetu niso pojasnili. Neuradno je v krogih blizu premierja Goloba slišati, da namerava v prihodnjih tednih zunanjepolitične dejavnosti potisniti ob stran in se posvetiti predvsem reševanju problemov v zdravstvu.

Iz Golobovega kabineta so še sporočili, da se bo foruma udeležila ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, kar so za N1 potrdili tudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Kot so nam pojasnili, program njene udeležbe na forumu v Davosu še ni zaključen, zagotovo pa se bo udeležila razprave o Zahodnem Balkanu.

Ker gre za ozek format srečanja, na MZZ ne načrtujejo, da bi se tja odpravila večja delegacija, se pa že pripravljajo na številna bilateralna srečanja ministrice Fajon s tujimi voditelji in politiki. “Svetovni gospodarski forum v Davosu bo letos za Slovenijo zelo pomemben zaradi kandidature naše države za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov med letoma 2024 in 2025,” so še poudarili.

Pomembno je, da se Slovenija udeležuje takšnih mednarodnih dogodkov

Za Slovenijo je pomembno, da se politiki udeležujejo tovrstnih mednarodnih dogodkov, kot je Svetovni gospodarski forum v Davosu, se strinjata Miro Cerar in Marjan Šarec, dva nekdanja slovenska premierja, ki sta bila na forum tudi povabljena. Kot je v pogovoru za N1 poudaril nekdanji premier Cerar, se lahko foruma v Davosu udeležiš le, če si tja povabljen, sam pa je bil po nekdanjem premierju Janezu Drnovšku prvi slovenski premier, ki je bil tja povabljen. “Za to povabilo moraš tudi nekaj storiti. Ko sem prevzel vlado, je bila naša osrednja naloga, da Slovenijo potegnemo iz hude ekonomske, finančne in socialne krize. Takrat je imela Slovenija v svetovnem merilu bolj obstransko vlogo, bili smo nezanimivi. Po sanaciji te krize pa je bil tudi preboj naše države opažen v mednarodnem prostoru, zato se mi je zdelo pomembno, da se foruma v Davosu udeležim in da Slovenijo ponovno postavimo na svetovni zemljevid kot državo z ugledom in vplivom,” je dejal Cerar.

Kot zelo pomemben dejavnik za povabilo je nekdanji premier Miro Cerar izpostavil vlogo Slovenije na področju krožnega gospodarstva, za katerega se je sam zelo zavzemal. Na forumu v Davosu je tudi sam nastopil na konferenci o krožnem gospodarstvu, kot pravi, pa je ob tem izkoristil še vse drugi priložnosti, ki jih Svetovni gospodarski forum ponuja. “Izvedel sem kar nekaj bilateralnih srečanj s premierji tujih držav, politiki, gospodarstveniki. Poleg tega je bilo še veliko neformalnih druženj ob večerjah in kosilih. Na hodnikih srečuješ pomembne osebnosti iz sveta gospodarstva in financ, dal sem tudi številne intervjuje in izjave za tuje medije, da bi Slovenijo predstavil v pozitivni luči,” je še dejal. Ob tem je dodal, da ga veseli tudi dejstvo, da so organizatorji prepoznali potencial Slovenije in da je tudi njegov naslednik na mestu predsednika vlade, Marjan Šarec, nadaljeval to zgodbo.

Šarec je za N1 povedal, da se mu zdi pomembno, da se je udeležil gospodarskega foruma v Davosu, saj se je tam srečal s številnimi pomembnimi svetovnimi politiki in gospodarstveniki. “Pomembno je, da se Slovenija odziva takšnim povabilom. Če te ni nikjer, potem si na obrobju. Tam imaš možnost srečati ljudi iz različnih segmentov družbe, teme, ki se tam obravnavajo, pa so aktualne in pereče,” je dejal Šarec. Sam se je udeležil številnih panelov, sodeloval pa je na konferenci o umetni inteligenci in Zahodnem Balkanu. Poudaril je, da so poleg panelov in konferenc zagotovo najpomembnejši del foruma tudi bilateralna in spontana srečanja s svetovnimi politiki.

“Srečanja tam potekajo v različnih oblikah. Hitro se organizira kakšno bilateralno srečanje, ker je to tudi namen foruma, sploh če bi se rad pogovoril z nekom, ki pride z drugega konca sveta. Veliko lažje je, da se tam pogovoriš, kot pa da potuješ nekam daleč. To je res dodana vrednost,” je povedal nekdanji premier Šarec.

Šarec Davos
Profimedia

Ni vseeno, kateri politični predstavnik pride na takšen dogodek

Po mnenju Mira Cerarja je prisotnost predsednika vlade na takšnem mednarodnem dogodku zelo pomembna, saj premier vodi politiko države in se tam lahko zelo konkretno pogovarja in dogovarja z drugimi politiki. “Vsaka udeležba Slovenije na tem forumu je pomembna, saj gre za predstavljanje Slovenije, ampak je to sorazmerno položaju tistega, ki ga obišče. Udeležba ministra na takšnem dogodku je pomembna in koristna, ampak ima prisotnost predsednika vlade tam neprimerljivo večjo težo,” je poudaril Cerar.

Cerar nadalje še trdi, da predsednik vlade lažje pride do bilateralnih srečanj s premierji ali voditelji drugih držav, saj funkcija premierja nosi veliko težo. “Če premier zaprosi za pogovor oziroma bilateralno srečanje, se bo praviloma vsak odzval. V primeru ministra pa je to težje. Če bi se želel minister sestati s premierjem, je to že skoraj misija nemogoče. Tukaj se vidi vpliv, če gre na takšen dogodek čim višji predstavnik države,” je še dodal Miro Cerar.

Da gre za drugačno raven obiska, če forum obišče predsednik vlade kot pa minister, se strinja tudi nekdanji premier Marjan Šarec. Ob tem je sicer poudaril, da je ključno, da se vsaj nekdo iz vrha državne politike udeleži takšnega mednarodnega dogodka, po njegovem mnenju pa ni nujno, da tja vsako leto odpotuje premier. “Kdorkoli gre tja, mora zastopati stališča, ki jih zagovarja Slovenija, kar je logično. Vlada sprejme izhodišča za tak obisk in vsak vladni predstavnik, ki gre na tovrstni dogodek, tam ta vladna stališča zagovarja. Ne sme odstopati od stališč vlade oziroma države,” je še dodal Šarec.

Kateri bodo glavni poudarki letošnjega foruma v Davosu?

“Današnji svet je na kritični prelomnici. Pandemija covida-19 in vojna v Ukrajini sta pretresli že tako krhek svetovni sistem. Gospodarska rast v največjih svetovnih gospodarstvih se zaustavlja, hkrati pa se svet spopada še s krizo naraščajočih cen energije in hrane. Prvič po sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se svet sooča z nevarnim neravnovesjem, saj se rast in inflacija gibljeta v nasprotnih smereh,” so v uvodni predstavitvi letošnje izvedbe Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu zapisali organizatorji.

Davos
Profimedia

Poudarjajo, da bo program letošnjega foruma osredotočen na iskanje vzvodov za reševanje trenutnih izzivov, med ključnimi poudarki pa bo predvsem reševanje krize na področju energentov in hrane. Kot so še zapisali, sta energetski prehod in podnebne spremembe neločljivo povezana; s potekom svetovnega energetskega prehoda, so potrebni nadaljnji ukrepi za zmanjšanje emisij ogljika in ublažitev podnebnih sprememb. “Ključni ukrepi za pospešitev energetskega prehoda vključujejo ločitev gospodarske rasti od porabe energije, zlasti v hitro rastočih gospodarstvih, so zapisali in dodali, da bi morali sedanjo krizo izkoristiti za razvoj ambicioznejših, celovitejših in trajnostnih naložbenih načrtov.

Cerar: Na forumu v Davosu se soočajo različni pogledi, ni pa nujno, da se z vsemi strinjaš

Kot pravi nekdanji premier Miro Cerar, so teme Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu različne, a aktualne. Čeprav je en del foruma nekako univerzalen, se na njem vedno obravnavajo aktualni politični in gospodarski problemi. A Cerar poudarja, da forum ni stičišče tistih, ki se strinjajo in idealizirajo neke teme, saj je tam mnogo razpravljavcev in organizatorjev, ki imajo drugačne poglede na socialno državo, kapitalizem in socializem.

“Forum v Davosu ne pomeni nečesa idiličnega. Tam se soočajo zelo različni pogledi, tam lahko vsak pove svoje mnenje. To pa ne pomeni, da se Slovenija istoveti z vsem, kar je tam povedano, če se politični predstavniki udeležijo tega foruma. Pomeni zgolj to, da je treba izkoristiti priložnost, da predstavimo svoj pogled. Na tem forumu lahko vsakemu tudi nasprotuješ in zagovarjaš to, v kar verjameš,” je poudaril Cerar.

Ob tem je poudaril vlogo Slovenije, ki jo je imela v času njegove vlade pri uveljavljanju krožnega gospodarstva, ki takrat “ni bilo ravno v modi”. Kot pravi nekdanji slovenski premier, je naša država prav v Davosu prebijala politično gladino, da je krožno gospodarstvo prišlo v splošnejšo razpravo. “Komisija, ki jo je vodil nekdanji predsednik Jean Claude Juncker, krožnemu gospodarstvu ni bila naklonjena. Slovenija je bila poleg Nizozemske in Finske pionir na tem področju in to smo takrat želeli pokazati. Dve leti kasneje je prišlo do tega preboja, nova komisija pa to že vključuje v svoj program. Da je Slovenija veliko prispevala h krožnemu gospodarstvu na politični in strokovni ravni, so prepoznali tudi organizatorji foruma v Davosu,” je še dodal Miro Cerar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.