Novi kadrovski odločitvi zunanje ministrice Tanje Fajon

Slovenija 05. Jan 202316:37 3 komentarji
tanja fajon
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je sprejela dve novi kadrovski odločitvi: veleposlanica Darja Bavdaž Kuret je postala glavna diplomatska nadzornica, veleposlanica Smiljana Knez pa je na mestu posebne odposlanke za podnebno diplomacijo nasledila Evo Tomič.

Zunanje ministrstvo je dobilo novo glavno diplomatsko nadzornico – na to mesto je zunanja ministrica Tanja Fajon izbrala dolgoletno veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret. Dosedanji glavni diplomatski nadzornik, veleposlanik Andrej Grasselli, se bo namreč sredi tega meseca upokojil. Kot določa zakon o zunanjih zadevah, je glavna diplomatska nadzornica zadolžena za izvajanje nadzora nad delovanjem in izvajanjem nalog slovenskih predstavništev v tujini.

Darja Bavdaž Kuret je bila v preteklosti veleposlanica v Izraelu, v Indiji, na Madžarskem in na Švedskem. Vodila je tudi slovensko misijo pri OZN v New Yorku, v preteklem letu pa je bila posebna svetovalka takratnega predsednika Generalne skupščine Združenih narodov Abdula Šahida. To je bil drugi najvišji položaj slovenskega predstavnika pri Združenih narodih doslej – najvišjega je od leta 2000 do leta 2005 kot pomočnik generalnega sekretarja OZN zasedal Danilo Türk. Zaradi dobrega poznavanja delovanja OZN in številnih povezav v teh krogih je sicer v diplomatskih vrstah zaznati začudenje, ker vodstvo MZZ Bavdaž Kuret ni postavilo na položaj, na katerem bi aktivno sodelovala pri pridobivanju podpore kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN.

Ministrica Fajon je  imenovala tudi novo posebno odposlanko za podnebno diplomacijo. To mesto je zasedla Smiljana Knez, ki je bila v preteklosti veleposlanica v Pragi in v Zagrebu, od leta 2019 dalje pa svetovalka predsednika republike Boruta Pahorja za zunanjo politiko. Po odhodu Pahorja s predsedniške funkcije se je Smiljana Knez vrnila na MZZ. Do njenega imenovanja na mesto posebne odposlanke je prišlo zaradi odhoda dosedanje posebne odposlanke za podnebno diplomacijo Eve Tomič v urad predsednice republike Nataše Pirc Musar.

Ministrica za zunanje zadeve  ima sicer poleg Smiljane Knez trenutno še pet posebnih odposlancev. To so veleposlaniki Iztok Mirošič, Rado Genorio, Franc But, Anžej Frangeš in Tatjana Miškova. Mirošič je posebni odposlanec za prihodnost Evrope, Genorio za institucionalne zadeve EU, But za Varnostni svet OZN, Frangeš za Zahodni Balkan, Miškova pa je posebna odposlanka za vodno diplomacijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje