Goloba ni bilo na sejo Knovsa, za prisilno privedbo nimajo pristojnosti

Slovenija 30. Nov 202315:44 11 komentarjev
Predsednik vlade Robert Golob.
Predsednik vlade Robert Golob (Foto:Borut Živulović/BOBO)

Premierja Roberta Goloba danes ni bilo na sejo Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Kako je opravičil svojo odsotnost?

Predsednik parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Janez Žakelj je po današnji seji sporočil, da se predsednik vlade Robert Golob ni odzval na njihovo vabilo in da torej na sejo komisije ni prišel. “Knovs nima pristojnosti, da odredi prisilno privedbo,” je na omrežju X še zapisal Žakelj, sicer poslanec opozicijske NSi.

Kasneje je Žakelj za N1 pojasnil, da jih je Golob zgolj obvestil, da ni imel vpliva na postopek aretacij in da torej nima kaj več povedati.

Vprašanja o razlogih za premierjevo odsotnost smo naslovili tudi na njegov kabinet. Prav tako smo jih vprašali, ali torej ne vztraja več pri napovedi, da bo naredil vse, da se sum o njegovem vmešavanju v delo policije odpravi.

Odgovorili so nam zgolj: “Pristojnosti in naloge Knovsa so jasno opredeljene v zakonodaji ter drugih aktih, ki urejajo delovanje tega delovnega telesa državnega zbora (DZ). Predsednik vlade spoštuje aktivnosti delovnih teles DZ in učinkovito izvajanje zaupanih jim funkcij. Nadzor komisije se nanaša na delovanje obveščevalnih in varnostnih služb. Ker predsednik vlade ni imel in nima vpliva na postopke, ki jih obravnava komisija, jih tudi ne more komentirati. Na prejeto vabilo komisije se je zato opravičil.”

Goloba so na sejo povabili, da bi, kot je navedel predsednik Knovsa, razčistili “več razhajanj in dvomov” o premierjevem vplivu na aretacijo domnevnih ruskih vohunov.

Komisija je namreč ugotovila, da se je zamik pri aretaciji nedvomno zgodil. Direktor Sove Joško Kadivnik je na oktobrski seji članom Knovsa dejal, da je zamik na 5. december zahteval sam, saj da bi lahko aretacija domnevnih ruskih vohunov, če bi do nje prišlo teden dni prej, vplivala na potek drugega kroga lokalnih volitev in na trojni referendum.

Nasprotno naj bi nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in bivši prvi mož policije Boštjan Lindav tako na preiskovalni komisiji kot kasneje na seji Knovsa trdila, da je zamik zahteval Robert Golob osebno.

Pričanje Boštjana Lindava in Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo
Foto: Borut Živulović/BOBO

Po besedah naših virov naj bi kot razlog za premierjevo zahtevo navedla prepričljivo zmago vladajočih na trojnem referendumu, ki da bi jo lahko aretacija dan kasneje zasenčila.

Komisija je sicer danes po Žakljevih navedbah sprejela sklep, da se na podlagi vseh opravljenih razgovorov v zvezi s postopkom izvedbe aretacije domnevnih vohunov pripravi in sprejme mnenje, ki bo na voljo preiskovalnim komisijam.

Pred pripravo tega mnenja bo Knovs tožilstvo, NPU in Sovo zaprosil za določene dokumente, nam je še dejal Janez Žakelj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje