V Poljanski dolini nekaj cest izginilo, v Škofji Loki vzpostavljajo prevoznost

Slovenija 06. Avg 202311:47 > 23:12 0 komentarjev
Poljanska dolina
Poljanska dolina (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Plazovi še vedno ogrožajo nekaj hiš v Gorenji vasi, v Žireh in okolici nobeno naselje ni več odrezano od sveta, v Škofji Loki pa se trudijo zagotoviti prevoznost cest in oskrbo z električno energijo.

Poveljnik gasilskega poveljstva občine Gorenja vas – Poljane Roman Kokalj je v nedeljo za STA povedal, da največje težave povzročajo plazovi, ki še vedno ogrožajo nekatere hiše. Nekateri prebivalci so zato še vedno evakuirani; nekateri so pri sorodnikih, drugim so uredili začasno nastanitev. Nekateri domov niso želeli zapustiti. Čez dan se je sprožilo tudi nekaj novih plazov.

“Gasilci smo izmučeni na robu svojih zmožnosti,” pa so gasilci zapisali na Facebook profilu Prostovoljnega gasilskega društva Gorenja vas. A so dodali, da stanje obvladujejo s pomočjo gasilcev iz Lučine, Veda in Hotavelje, Kluba študentov Poljanske doline in velikega števila prostovoljcev.

V občini Gorenja vas bodo v ponedeljek začeli z evidentiranjem plazov in usadov, ki ogrožajo ceste in objekte. Občane zato pozivajo, da predsedniku svoje krajevne skupnosti sporočijo podatek o lokaciji in obsegu plazu ali usada, ter svoje kontaktne podatke, so zapisali na spletnih straneh občine Gorenja vas.

Poljanska dolina Poljanska dolina
Draga pri Škofji Loki (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Poljanska dolina Poljanska dolina
Poljanska dolina (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Poljanska dolina Poljanska dolina
Poljanska dolina (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Poljanska dolina Poljanska dolina
Poljanska dolina (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Poljanska dolina Poljanska dolina
Poljanska dolina (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vsa naselja v Žireh so dostopna

Naselja v Žireh in okolici niso več odrezana od sveta, nedostopni pa ostajajo le še posamezni objekti, je v svojem nagovoru, objavljenem na spletnih straneh občine zapisal župan Franci Kranjc. “Trenutno stanje na terenu ni dobro, škode je ogromno,” je zapisal župan in dodal, da finančni oceni škode še ni moč govoriti, sam pa ocenjuje, da je škode zgolj na občinskih cestah za več kot milijona evrov. Nekatere ceste so praktično izginile, na primer cesta na Spodnjem Selu, odseki cest iz Hobovš v Koprivnik, Mrzli vrh, Osojnico in Zabrežnik. Hudo je poškodovana cesta v Jarčjo dolino in Javornikovo grapo. Poškodovani so tudi mostovi, od katerih je v celoti porušen most v Novi vasi pri Primcu.

Kot je povedal za STA, se je v vasi Jarčja Dolina sprožil večji plaz, ki je še vedno aktiven, a ga spremljajo. Plaz je ogrožal dva objekta z okoli 10 osebami, a za zdaj evakuacija ljudi še ni bila potrebna. Pomagajo jim tudi sosednja gasilska društva iz občin, kjer niso bili prizadeti. Ob tem je Kranjc pohvalil lastna štiri gasilska društva in štab civilne zaščite, ki je imel večino časa aktiviranih 60 oseb. Iz stanovanjskih objektov, ki so bili poplavljeni, jim je po zadnjih informacijah vso vodo že uspelo izčrpati, objekte pa očistiti, je še pojasnil.

V Škofji Loki vzpostavljajo prevoznost cest

Petkova ujma je v Škofji Loki prizadela več kot polovico ozemlja občine, je za STA v nedeljo povedal župan občine Škofja Loka Tine Radinja. Na Facebook profilu občine Škofja Loka pa so zvečer sporočili, da se je reševalcem uspelo prebiti po cesti skozi dolino Hrastnice in se trudijo vzpostaviti prevoznost ceste. Prav tako so uspeli zagotoviti prevoznost ceste s Pasje ravni do dela sv. Barbare. Regionalne povezave med Škofjo Loko, Kranjem in Ljubljano so normalno prevozne, prav tako je normalno prevozna cesta v Selško dolino, promet skozi Poljansko dolino pa je urejen z obvozom v Brodeh po stari cesti za osebna vozila.

Škofja Loka
Poplave na območju Škofje Loke (Foto: Posnetki Slovenske vojske)

V prihodnjih dneh bodo zgradili dva kablovoda

Elektrike do nedelje zvečer še ni imelo 138 uporabnikov na 15 transformatorskih postajah proti Lubniku, Sopotnici, Bodovljeski Grapi in proti Hrastnici, medtem ko so zasilno oskrbo z elektriko s pomočjo agregatov vzpostavili v vaseh vasi med Praprotnim in Lavtarskim vrhom, kot tudi v vaseh Log, Na Logu, Gabrška gora , Valterski in Kovski vrh, Brode, Gaberk, Šefert, transformatorske postaje Sv. Peter in Krmelj, so še zapisali v sporočilu. V prihodnjih dneh bodo zgradili dva nova kablovoda, s pomočjo katerih bodo prizadetim vasem lahko zagotovili oskrbo z električno energijo. V sporočilu pa so opozorili občane, odjemalce električne energije, naj se izogibajo poškodovanim področjem in naj se ne dotikajo delov električnih napeljav, z napravami pa naj ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!