Gorski reševalci v sredo posredovali dvakrat, intervenciji otežilo slabo vreme

Slovenija 28. Jul 202210:20 1 komentar
helikopter
Policijska uprava Kranj

Gorski reševalci so v sredo dvakrat pomagali pohodnikom. Pri koči na Doliču so zaradi zdravstvenega stanja reševali pohodnika, na Skuti pa sta dva pohodnika ob neurju zašla in onemogla. Reševanje so oteževale zahtevne vremenske razmere, helikopter v obeh primerih do mesta intervencije ni mogel. Kljub slabemu vremenu pa je posadki helikopterja v obeh primerih uspelo zagotoviti ustrezno pomoč in oskrbo.

Gorski reševalci in policijski helikopter so v sredo dvakrat posredovali v gorah. Zjutraj so zaradi zdravstvenega stanja reševali pohodnika pri koči na Doliču. Zaradi slabih vremenskih razmer, megle in vetra, je bil kraj nedostopen s helikopterjem. Do koče so reševalci poskušali prileteti dvakrat, iz različnih smeri in ob različnem času. Ker jim to ni uspelo, je helikopter reševalce pripeljal do najvišje mogoče točke, reševalci pa so obolelega pohodnika spravili do varnega mesta za dvig in ga s helikopterjem prepeljali v dolino. Na tleh ga je prevzela zdravniška služba, so zapisali na Policijski upravi Kranj.

Zvečer pa so reševali na Skuti, kjer sta dva pohodnika ob neurju zašla s poti in onemogla. Tudi v tem primeru vremenske razmere niso omogočale prihoda do samega kraja dogodka, zato je helikopter proti mestu intervencije do meje vidljivosti prepeljal kamniške gorske reševalce. Ti so obema pomagali in ju pospremili na varno.

Kljub slabemu vremenu je posadka policijskega helikopterja v obeh primerih pohodnikom omogočila ustrezno pomoč in oskrbo.

Ob tem so policisti še poudarili, da večje, kot je zavedanje posameznika o nevarnostih v gorah, bolj varna bo tura. Pozvali so k ustreznemu načrtovanju ture. “Vsak mora vedeti, kam gre, koliko časa bo porabil za pot in kakšna je vremenska situacija. V gorah so vsak dan možni tudi hitri vremenski preobrati,” so opozorili. Težave lahko povzročajo tudi vročina, bolezenska stanja pri pohodnikih, precenjevanje lastnih zmožnosti, nepoznavanje poti in oprema, v katero ne sodijo samo ustrezni pohodni čevlji, ampak tudi oblačila, napitki, hrana in drugo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje