Gorski reševalec sporoča youtuberju: Stvari, ki jih počneš, so smrtno nevarne

Slovenija 09. Nov 202215:50 1 komentar
Youtube posnetek
FACEBOOK MATJAŽ ŠERKEZI

Inštruktor gorskega reševanja Matjaž Šerkezi je opozoril na neodgovorno početje v gorah. V zapisu, v katerem se je odzval na zdaj že umaknjen posnetek, ki je bil prvotno objavljen na platformi YouTube pod uporabniškim imenom Le Fosche z naslovom Pot na zimski Triglav: Milimeter od smrti, je osvetlil problematiko, s katero se gorski reševalci spoprijemajo na intervencijah. "Vsako leto se srečujemo s takšnimi posamezniki, ki pa za razliko od tebe niso imeli te sreče in jih pod steno najdemo z utekočinjenimi organi, zlomljenimi nogami, iz katerih štrlijo kosti, odprtimi glavami, iz katerih gledajo možgani," je sporočil mladeniču.

“Skušam ostati miren in brzdati svoja čustva. Ampak ko na družbenih omrežjih vidim določene ‘nedorasle boyse’, ne morem, da jim ne bi povedal svoje. Že iz tega, ker moramo kot gorski reševalci in Planinska zveza Slovenije, ne samo delovati preventivno, ampak tudi opozoriti in včasih obsoditi videno. Z razlogom, ker takšni posamezniki v nevarnost spravljajo tudi druge, ki to gledajo, ‘všečkajo’ in skušajo ponoviti. In ne samo to, celo v gore vodijo druge in jih s tem spravljajo v nevarnost, brez znanja, izkušenj in kompetenc in v škodo gorniški dejavnosti. V škodo nam, ki se redno usposabljamo, skrbimo za preventivo, za čim manj nesreč, v nemogočih razmerah hitimo na pomoč … In ne, ni rešitev samo v plačljivem reševanju, gorski policiji, ampak v spremembi miselnosti ljudi, čustveni inteligenci in spoznanju, da nisem samo jaz,” je tako začel svoj zapis na Facebooku strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in inštruktor gorskega reševanja Matjaž Šerkezi.

V posnetku, ki ga je uporabnik pod imenom Le Fosche objavil na platformi YouTube in ga nato po ogorčenem zapisu gorskega reševalca umaknil, je mladenič drsel po zasneženem pobočju pod Triglavom. Po besedah strokovnjaka Šerkezija so bila njegova dejanja smrtno nevarna. “Dragi mož, fant. Sprašujem se, ali si dobil življenje na loteriji in ga nič ne ceniš?! Stvari, ki jih počneš, so smrtno nevarne. Smrtno nevarno je tudi, da snemaš in objavljaš kot neko herojsko dejanje, naslov pa tipično ‘survajverski’ po discoverjevo. Pomisli, da te gledajo mladi fantje, ki ne znajo oceniti situacije, in jih s tem tudi neposredno spravljaš v smrtno nevarnost,” je opozoril Šerkezi.

Kot je še dodal inštruktor gorskega reševanja, gore niso poligon za nedorasle, nezrele “boyse”, kot je sam. “In verjemi, da gorništvo in alpinizem zahtevata zrelo osebnost, ki je daleč od modernih ‘reality showov’, ki jih verjetno spremljaš na družbenih omrežjih in se identificiraš z njimi. Gorski reševalci se vsako leto srečujemo s takšnimi posamezniki, ki pa za razliko od tebe niso imeli te sreče in jih pod steno najdemo z utekočinjenimi organi, zlomljenimi nogami, iz katerih štrlijo kosti, odprtimi glavami, iz katerih gledajo možgani. Verjemi, da prizori niso lepi in da tudi na nas, gorskih reševalcih, pustijo posledice. Svetujem ti, glede na to, da ti je bilo podarjeno še eno življenje, da nehaš gledati ‘show’ oddaje na televiziji in se obrneš na enega od gorskih vodnikov ali pa vpišeš v alpinistično šolo, kjer te bodo najprej naučili varnejšega obiskovanja gora. Do takrat pa ne snemaj in objavljaj, ker verjemi, v naših očeh si vse drugo kot junak in skrbi me zate in za druge, ki te filmčke gledajo in ‘všečkajo’ ter s tem spravljajo druge v skušnjavo in nevarnost,” je zaključil svoj čustveni zapis Šerkezi.

Gorski reševalci sicer že leta opozarjajo na pasti gorskega planinarjenja. Število planincev se namreč iz leta v leto povečuje, številni pa se na pot odpravijo neprimerno oblečeni in s premalo znanja oziroma izkušenj, zato se statistika gorskih reševanj iz leta v leto povečuje.

Priporočila Gorske reševalne zveze za varno hojo v gore.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje