Gorski vodnik: “Tudi izkušenim je lahko videti varno, a se plaz vseeno sproži”

Črna kronika 09. Apr 202316:40 0 komentarjev
Aleš Česen
Rožle Bregar/Instagram @alescesen

"Plazovi so zelo nepredvidljivi," pravi gorski vodnik Aleš Česen, "razmere so lahko tudi izkušenim videti varne, a se plaz vseeno sproži". To sicer ne pomeni, da je vsaka pot v gore loterija, pojasnjuje, saj je mogoče večino nevarnosti predvideti. Okoliščin današnje nesreče ne pozna, vendar opozarja, da je agencija za okolje napovedala majhno verjetnost snežnih plazov. "Če bi me kdo pred nesrečo vprašal, ali je varno iti tja, bi verjetno rekel, da s kavča ne znam oceniti."

Dopoldne je snežni plaz na Mali Mojstrovki odnesel sedem ljudi. Vsi so nesrečo preživeli, je pa pet poškodovanih, od tega trije huje in dva lažje.

Po prvih podatkih policije je skupina sedmih oseb na Malo Mojstrovko odšla po Župančičevi grapi. Ko so prišli iz nje, jih je odnesel snežni plaz v dolžini približno sto metrov.

“S kavča ne bi znal oceniti”

Gorski vodnik Aleš Česen je v telefonskem pogovoru za N1 najprej poudaril, da okoliščin nesreče ne pozna. “Zaenkrat ne vemo, kaj se je zgodilo, kje točno in zakaj,” je dejal. “Iz informacij, ki so na voljo, lahko samo sklepamo, da se je plaz sprožil zaradi snega, ki je, sicer v manjši količini, zapadel včeraj,” je dodal.

Tudi če je snega malo, se lahko, kadar močno piha veter, na grebenih naredi tako imenovani opast ali plast nametanega snega, pa sta nam v ločenih telefonskih pogovorih pojasnila gorska vodnika Grega Kofler in Peter Jeromel. “V zadnjih je bilo zelo vetrovno,” je dejal Jeromel.

“Ko opast poči, se spusti sneg po steni,” pa je povedal Kofler.

Za nazaj je seveda lahko reči, da so očitno storili napako, ker so šli tja, je priznal Česen, a opozoril, da je po podatkih agencije za okolje nevarnost snežnih plazov majhna. “Če bi me kdo pred nesrečo vprašal, ali je varno iti tja, bi verjetno rekel, da s kavča ne znam oceniti,” nam je povedal.

“Razmere so še vedno zimske, zato je previdnost na mestu,” pa je dejal Jeromel.

Na splošno so sicer za nesreče najpogosteje krivi udeleženci, a ne vedno, je še pojasnil. “Lahko je tudi splet nesrečnih okoliščin,” je dodal.

“Sploh plazovi so zelo nepredvidljivi,” je povedal, “Situacija je lahko tudi izkušenim videti varna, pa se plaz vseeno zgodi. To ne pomeni, da je vsak izlet v gore loterija, saj je večino nevarnosti mogoče predvideti.”

Reševalna akcija na Mali Mojstrovki, v kateri je sodelovalo več kot 50 reševalcev, se je pozno popoldne zaključila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!