Gospodarsko ministrstvo v turizem vlaga 58 milijonov evrov: Kdo bo dobil denar?

Gospodarstvo 01. Sep 202313:03 5 komentarjev
Ministrstvo za gospodarastvo je podrplo prenovo slovenskih turističnih kapacitet
N1

Ministrstvo za gospodarstvo je podprlo 58 projektov turističnih nastanitev v Sloveniji, od tega 25 za popolno prenovo in 33 projektov novogradenj. Domač turizem bo z razpisom, ki znaša 58 milijonov evrov in je financiran z evropskim denarjem, pridobil kar 1168 novo visokokakovostnih nastanitvenih enot.

Ministrstvo za gospodarstvo je predstavilo rezultate javnega razpisa za vlaganja v nastanitveno turistično infrastrukturo, ki je težek 58 milijonov evrov. Sredstva za razpis bodo črpana iz Načrta za okrevanje in odpornost (NOO).

Po besedah gospodarskega ministra Matjaža Hana so v razpisu podprli turistične nastanitve višje in visoke kakovosti v dveh sklopih.

Od 98 prejetih vlog so podprli 58 projektov – 25 za popolno prenovo in 33 projektov novogradenj. Za oboje je namenjenih 57,1 milijona evrov, medtem ko je višina vseh zaprošenih sredstev znašala 86,6 milijona evrov.

“Vse te investicije bodo narasle na 217 milijonov evrov. Toliko se bo investiralo v turistične kapacitete in to bo neka gospodarska rast, ki bo pomagala tudi na gradbenem sektorju,” je več desetmilijonske naložbe komentiral Han.

Zelenci okolje
Foto: BOBO

Po besedah gospodarskega ministra bo slovenski turizem z razpisom pridobil 1168 novo visokokakovostnih nastanitvenih enot, hkrati pa zasledujejo tudi cilje v strategiji slovenskega turizma, ki so jih zastavili že njegovi predhodniki. “Da imamo butično, trajnostno, zeleno turistično ponudbo. Vse te namestitve dvigajo dodano vrednost, kar si v gostinstvu in turizmu absolutno želimo. In predvsem, ker vemo, kako je to razpršeno, gre tudi za nove zaposlitve, za lokalno okolje in cel turizem.”

Največje podpore so deležni hoteli

Zadovoljstvo s potekom javnega sofinanciranja v nastanitvene objekte je izrazila tudi direktorica direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu Dubravka Kalin.

Pojasnila je, da so z razpisom največje podpore bili deležni hoteli. Dvajset hotelov bo prejelo 41 odstotkov vseh sredstev oziroma 23,8 milijona evrov. Sledi sedemnajst penzionov, za kar bo namenjenih 13,7 milijona evrov. Desetodstotni delež pripada šestim gostiščem, ki bodo prejela 5,8 milijona evrov, velik delež pa predstavlja še dvanajst glamping nastanitev. Ti bodo prejeli 12,5 milijona evrov, medtem ko je za tri turistične kmetije namenjenih 1,6 milijona evrov.

"Izjemnega pomena je bilo, da podpremo tiste, ki nameravajo dvigniti kakovost svojega namestitvenega obrata. To se dejansko zdaj odraža tudi v končni statistiki finančno podprtih projektov," je poudarila Kalin.

Podprli bodo osem projektov, kjer gre za nastanitve s tremi zvezdicami, 36 projektov s štirimi zvezdicami ter 13 nastanitev s petimi zvezdicami. V razpisu je celo projekt s šestimi zvezdicami, kar je možno v primeru glampinga.

Večina investicij v Vzhodni Sloveniji

Za javni denar so veliko zanimanja izkazala mikropodjetja, zato ne preseneča podatek, da je tudi med uspešnimi prijavitelji takšnih kar 31 podjetij. Med izbranimi je še 17 malih, osem srednjih in dve veliki podjetji.

Ministrstvo je obenem razkrilo tudi lokacijo prejemnikov razvojnih sredstev; daleč največ investicij - 41,8 milijona evrov, je usmerjenih na območje Vzhodne Slovenije. "Nekaj manj, 11 je v zahodni, en projekt pa še z območja c Zahodne Slovenije in štirje projekti v tako imenovanem območju belih lis," je pojasnila direktorica direktorata za turizem.

Med vrstami investicij je najmanj obstoječih obratov, kjer bodo izvedene bistvene spremembe, velika večina je namreč šla za novimi namestitvenimi obrati. To je po bedah Kalin logično z vidika energetske učinkovitosti, ki jo zahteva Evropska komisija. "Imamo 47 projektov, kjer gre za nove nastanitvene obrate, sledijo štirje razširitve obstoječih obratov, diverzifikacija in tematske nastanitvenih obratov tudi štirje, najmanj je obstoječih obratov, kjer bodo izvedene bistvene spremembe."

Ker bodo sredstva za razpis črpana iz NOO, je gospodarsko ministrstvo moralo slediti tudi ciljem Bruslja, ki daje velik poudarek na trajnostnem razvoju.

Ministrstvo bo zdaj pripravilo pogodbe za podjetja, investicije pa morajo biti končane do sredine 2026. Kot so dejali, se zavedajo, da bo na določenih območjih "prišlo do sprememb časovne dinamike, glede na to, da so nekateri bili poplavljeni in da bodo mogoče kakšne stvari narejene z zamikom."

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje