Gradbeni inšpektorji v nadzoru odkrili 23 nedovoljenih objektov

Slovenija 24. Maj 202315:47 0 komentarjev
Stavbe
BOBO

Gradbeni inšpektorji inšpektorata za okolje in prostor so v akciji nadzora objektov v gradnji letos odkrili 23 nedovoljenih objektov in eno uporabo objekta brez uporabnega dovoljenja. V 45 zadevah, v katerih so inšpektorji že odločili, je bila več kot polovica nedovoljenih objektov, so sporočili z inšpektorata.

Med 23 nedovoljenimi objekti so gradbeni inšpektorji odkrili 20 nezakonitih objektov, za katere so odredili ustavitev gradnje in določili rok za njihovo odstranitev. Pri treh neskladnih objektih so inšpektorji odredili ustavitev gradnje, dokler investitor ne pridobi ustreznega gradbenega dovoljenja.

Ugotovili so tudi eno uporabo objekta brez uporabnega dovoljenja. Gradbeni inšpektor je z odločbo odredil rok za prenehanje njegove uporabe.

Gradbeni inšpektorji so opravili 127 rednih inšpekcijskih pregledov. Uvedli so 75 upravnih inšpekcijskih postopkov in šest prekrškovnih postopkov. Do 23. maja je bilo ustavljenih 11 postopkov, v katerih nepravilnosti niso bile ugotovljene oziroma so bile v času, ko je potekala akcija, že odpravljene.

V dveh zadevah, kjer so bile ugotovljene lažje nepravilnosti, so bili zavezanci opozorjeni na zapisnik, obenem pa jim je bil odrejen rok za odpravo nepravilnosti. V drugih zadevah, kjer so inšpektorji ugotovili kršitve, so izdali 28 inšpekcijskih odločb.

Od izdanih odločb so inšpektorji štiri izdali investitorjem zaradi ugotovljenih nepravilnosti pri sami gradnji. “Šlo je za neoznačitev gradbišča s tablo, na kateri so navedeni vsi udeleženci pri graditvi objekta, neograditev in nezavarovanje gradbišča pred začetkom del v skladu z načrtom organizacije ureditve gradbišča,” so pojasnili na inšpektoratu.

V zvezi z vodenjem prekrškovnih postopkov je bilo v sklopu akcije uvedenih šest prekrškovnih postopkov. Izdana je bila ena prekrškovna odločba z globo 12.500 evrov. Ugotovljeni prekršek se je po navedbah inšpektorata nanašal na gradnjo brez gradbenega dovoljenja.

V 30 zadevah ugotovitveni postopki še potekajo, saj inšpektorji še niso pridobili vseh podatkov, na podlagi katerih bi lahko ugotovili dejansko stanje. Posledično na inšpektoratu pričakujejo, da se bo delež ugotovljenih nedovoljenih objektov spremenil, a že do sedaj pridobljeni rezultati kažejo, da je že več kot polovica objektov v gradnji, preverjenih v okviru akcije, nedovoljenih. Ta delež znaša 51,1 odstotka, so pojasnili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!