Gradbišče drugega tira: pred smrtjo delavca opozorila na pomanjkljivo zaščito

Gospodarstvo 30. Nov 202113:00 > 13:04 0 komentarjev
Viadukt Glinščica
Žiga Živulović jr. /BOBO

Pred smrtjo delavca na gradbišču drugega tira je koordinatorka za varnost opozarjala na pomanjkljivo zaščito pred padcem z višine. MarkoMark Nival, ki je bil po dokumentaciji odgovoren za varnost vseh delavcev, na vprašanja ne odgovarja. S primerom se ukvarja tudi policija.

26. oktobra dopoldne je na gradbišču viadukta Glinščica, ki bo del drugega tira železniške proge Divača–Koper, z višine padel delavec in umrl. Pokojni delavec je bil državljan Bosne in Hercegovine, zaposlen pa je bil v velenjskem podjetju ATS tehnične storitve. Na prošnjo za pogovor se s podjetja niso odzvali.

“Zadeva se mora razčistiti tako, da bo ugotovljena odgovornost,” pravi Goran Lukić iz društva Delavska svetovalnica, katere član je bil pokojni delavec. Enaka pričakovanja ima družina pokojnega delavca, dodaja Lukić.

Koordinatorka opozarjala izvajalca

Policisti so klic prejeli 26. oktobra ob 11.40, nato pa so skupaj s koprsko okrožno tožilko, koprsko preiskovalno sodnico ter delovnim inšpektorjem opravili ogled kraja nesreče. Koprski kriminalisti zdaj z zbiranjem informacij poskušajo ugotoviti, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, pojasnjujejo na policiji.

Inšpektor je na kraju nesreče ustno prepovedal opravljanje dela na delovišču, kjer se je opravljalo delo na neustrezno varovani višini, do odprave nepravilnosti, so sporočili z delovne inšpekcije. “Uporaba gradbenega odra, v povezavi s smrtno nezgodo, je bila zaustavljena za 18 dni,” so pojasnili. Ker inšpekcijski postopek še teče, nam več podatkov niso mogli dati.

Viadukt Glinščica
Žiga Živulović jr. /BOBO

“Vzrok tragične smrti nam ni znan,” pravijo v družbi 2TDK, ki je naročnik del. So pa potrdili, da je koordinatorka za varnost in zdravje na gradbišču opozarjala na pomanjkljivosti z vidika varstva pri delu. Koordinatorka Neda Poljanec, ki je zaposlena v državnem inženirskem podjetju DRI, je pri tem opozarjala tudi na pomanjkljivo zaščito pred padcem z višine. “Vsa opozorila koordinatorke so zbrana v knjigi ukrepov, ki je na gradbišču. Opozorila z zahtevanimi ukrepi so bila podana izvajalcu,” so navedli v 2TDK.

V MarkoMark Nivalu molčijo

Koordinatorka je torej o pomanjkljivostih obvestila glavnega izvajalca del. To je na projektu viadukta Glinščica podjetje MarkoMark Nival. Tam na naša vprašanja niso odgovorili. V telefonskem pogovoru nam je direktor Marko Peter dejal, da mimo 2TDK z nami ne more komunicirati. Pri tem je vztrajal, čeprav smo mu povedali, da nas je nanj napotil prav 2TDK. Posredovali smo mu tudi elektronsko pošto, v kateri nam je dal 2TDK takšno navodilo.

Kdo točno je bil odgovoren za postavitev gradbenih odrov ter zaščito pred padci z višine, nam z 2TDK niso odgovorili. Zatrdili so samo, da to niso oni. “Tako naročnik kot koordinatorka sta izpolnila vse zakonske obveznosti s področja varstva pri delu,” so zapisali v pisnem odgovoru na naša vprašanja.

Projektna naloga: Za varnost je odgovoren izvajalec

Razpisna dokumentacija pa pušča zelo malo dvoma. “Med izvajanjem del mora izvajalec zagotoviti varnost vseh delavcev pri opravljanju svojega dela,” piše v projektni nalogi za izbiro izvajalca za viadukt Glinščica. Izvajalec, torej MarkoMark Nival, je dolžan organizirati, izvesti in plačati varnostne ukrepe, ki so predpisani z zakonom. Kot primer takšnih ukrepov projektna naloga izrecno omenja postavitev varnostnih ograj. Navedeno je tudi, da mora izvajalec ves čas skrbeti za ves nadzor, ki je bil potreben pri načrtovanju, urejanju, upravljanju, vodenju, pregledovanju in preskušanju del.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!