Gradnja stanovanj dražja za skoraj petino

Gospodarstvo 15. Sep 202211:22 0 komentarjev
Bloki, gradnja Ljubljana
Žiga Živulović jr/BOBO

Gradbeni stroški za nova stanovanja so bili v letošnjem drugem četrtletju za 3,3 odstotka višji kot v prvem četrtletju. V primerjavi z istim lanskim trimesečjem so se povišali za 16,6 odstotka, je danes objavil statistični urad.

Gradbeni stroški za nova stanovanja so v letošnjem prvem polletju v primerjavi s prvo polovico prejšnjega leta porasli za 15,3 odstotka.

Stroški gradbenega materiala so bili za 7,8 odstotka višji kot v prvem četrtletju. Zvišali so se sedmo četrtletje zapored, so navedli statistiki.

Dvignili so se tudi v primerjavi z istim obdobjem lani, in sicer za 26,8 odstotka. V polletni primerjavi so bili višji za 25,5 odstotka.

Stroški dela pri gradnji novih stanovanj so bili po 6,5-odstotnem zvišanju v prejšnjem četrtletju v drugem letošnjem za 1,8 odstotka nižji kot v prvem. V primerjavi z istim lanskim četrtletjem so zrasli za 6,6 odstotka.

Stroški dela pri gradnji novih stanovanj so se v prvi polovici letošnjega leta v primerjavi s prvim lanskim polletjem povišali za šest odstotkov.

Stroški dela v EU zrasli za več kot štiri odstotke

Stroški dela na uro so se v območju z evrom v drugem četrtletju na letni ravni zvišali za štiri odstotke, v celotni EU pa za 4,4 odstotka. Najbolj so se zvišali na Madžarskem in v Bolgariji.

V Sloveniji je bila rast 3,5-odstotna, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Stroški, povezani s plačami in drugimi izplačili, so se v državah z evrom v drugem trimesečju v medletni primerjavi povprečno zvišali za 4,1 odstotka, medtem ko so bili drugi stroški višji za 3,8 odstotka. V EU je bila rast prvih stroškov 4,5-, drugih stroškov pa 4,1-odstotna.

V območju z evrom je bila rast stroškov dela na uro v obravnavanem obdobju v neposlovnih dejavnostih na letni ravni 4,3-odstotna, v poslovnih dejavnostih pa 3,9-odstotna: v industriji 2,2-, v gradbeništvu 2,8- in v storitvenem sektorju 4,9-odstotna.

V EU so medtem ti stroški v neposlovnih dejavnostih porasli za 4,2, v poslovnih dejavnostih pa za 4,4 odstotka: v industriji za 2,9 odstotka, v gradbeništvu za 3,3 ter v storitvenem sektorju za 5,1 odstotka.

Najbolj so se stroški na letni ravni zvišali na Madžarskem (+14,9 odstotka) in v Bolgariji (+14,6 odstotka). Še štiri države Unije so zaznale dvomestno rast, in sicer Litva (+12,4 odstotka), Romunija (+11,7 odstotka), Poljska (+11,1 odstotka) in Estonija (+10,1 odstotka).

Najnižjo rast so imeli v Grčiji (+0,8 odstotka).

V Sloveniji so se stroški dela na uro v minulem trimesečju na letni ravni okrepili za 3,5 odstotka, in sicer stroški za plače za 3,7 odstotka, ostali pa za 2,3 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!