Milan Kučan podpore Pirc Musar ne umika, jo pa širi na Vajgla in Brgleza

Milan Kučan ob dnevu državnosti
Bobo

Bivši predsednik republike Milan Kučan je junija izrazil podporo kandidaturi Nataše Pirc Musar za predsednico republike. Na nekatera namigovanja, da namerava to podporo zdaj umakniti, odgovarja, da tega ne bo storil, da pa v sedanjem močno razširjenem naboru predsedniških kandidatov njegovo podporo uživata tudi Ivo Vajgl in Milan Brglez.

Na družbenih omrežjih so se v zadnjih dneh pojavili namigi, da naj bi prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan umaknil podporo predsedniški kandidatki Nataši Pirc Musar. Kučan je to za N1 zanikal. Kot je povedal, je Pirc Musar podprl predvsem zaradi njenega zagovarjanja pravne države in demokratičnih vrednot v času tretje Janševe vlade,  ki je te vrednote rušila.

V štabu Nataše Pirc Musar so nam sicer povedali, da je Kučan prav včeraj pred upravno enoto za Bežigradom v Ljubljani tudi oddal podpis podpore kandidaturi Pirc Musar.

“Moja podpora Nataši Pirc Musar pa seveda ne pomeni, da se z vsemi njenimi stališči strinjam. Vendar te podpore ne umikam, saj jo pri njeni generalni usmeritvi podpiram,” je še dejal bivši predsednik. Ob tem pa je poudaril, da se je nabor kandidatov za predsednika republike v zadnjih tednih močno povečal. V novem naboru je po njegovih besedah kar nekaj oseb, ki bi jih “mirne duše podprl” in jih tudi podpira. “To sta predvsem Ivo Vajgl in Milan Brglez. Zagovarjata stališča, s katerimi se lahko povsem strinjam,” je za N1 navedel Kučan.

Kot je znano, je Ivu Vajglu podporo namenila stranka Ivana Galeta Naša prihodnost, sedaj pa za svojo kandidaturo zbira podpise 3.000 volilcev. Evropski poslanec iz vrst SD Milan Brglez pa se je za kandidaturo odločil pred dnevi, torej po tem, ko je iz predsedniške tekme izstopila takratna podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos. Danes naj bi njegovo kandidaturo podprlo predsedstvo SD, morda pa tudi svet stranke Gibanje Svoboda.

Milan Brglez, Ivo Vajgl
Borut in Žiga Živulović jr./BOBO

Milana Kučana je kot enega svojih osrednjih podpornikov Pirc Musar navedla ob najavi predsedniške kandidature konec junija. Kučan nam je za to odločitev tedaj navedel več razlogov, kot glavnega pa je izpostavil, da Nataša Pirc Musar zelo dobro razume pomen ustavnosti, pravne države in vladavine človekovih pravic, kar je dokazala tudi v praksi. “Še zlasti je to dokazala zadnji dve leti, ko je bila, tako kot mi vsi, soočena z razgradnjo prav teh postulatov demokratične države,” je poudaril prvi predsednik samostojne Slovenije.

Na vprašanje, zakaj ne podpira takratne podpredsednice Gibanja Svoboda Marte Kos, ki je tedaj tudi že najavila svojo kandidaturo za predsednico države (kot je znano, je iz predsedniške tekme pred dvema tednoma izstopila), pa je Kučan konec junija odgovoril, da glede Marte Kos in njenih sposobnosti nima pomislekov, ima pa sistemski pomislek. Zdi se mu sistemsko nesprejemljivo, da bi bili na treh ključnih položajih v državi – predsednika republike, predsednika vlade in predsednika državnega zbora – trije vodilni ljudje iste stranke, torej Gibanja Svoboda. 

Te Kučanove navedbe so največjo parlamentarno stranko tedaj močno vznemirile. “Mar ni nekoliko nedemokratično ljudem jemati pravico, da demokratično izberejo svojo kandidatko, s tem, da jo že vnaprej izločiš iz igre kot ‘sistemsko nesprejemljivo’,” mu je odgovorila Marta Kos. Prvak Gibanja Svoboda Robert Golob pa je dejal, da mogoče tudi Milan Kučan včasih “ustreli kozla”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.