Gradnja v celjski bolnišnici: izvajalci zahtevajo dodatnih 5,2 milijona evrov

Slovenija 15. Sep 202206:07 0 komentarjev
Urgentni center celje bolnišnic
Žiga Živulovič jr./BOBO

Podjetja, ki gradijo nove prostore v Splošni bolnišnici Celje, zahtevajo dodatnih 5,2 milijona evrov zaradi podražitev in nepredvidenih del. Na ministrstvu za zdravje po naših neuradnih informacijah zahtevkom niso naklonjeni.

Za projekt nadomestne novogradnje v Splošni bolnišnici Celje izvajalci Kolektor Koling, Medicoengineering in Pomgrad od ministrstva za zdravje zahtevajo dodatnih 5,2 milijona evrov. Od tega zneska je 1,2 milijona evrov za nepredvidena dela in štiri milijone evrov za podražitve, so nam pojasnili na ministrstvu.

Zahtevano dodano plačilo bi vrednost projekta podražilo za več kot petino. Kolektor Koling, Medicoengineering in Pomgrad so bili poleti 2019 izbrani na razpisu, ponudba je bila 23,7 milijona evrov z davkom na dodano vrednost. Gre za prvo od treh gradbenih faz oziroma etap, ki bodo po oceni ministrstva za zdravje skupno vredne 117,9 milijona evrov. Prva etapa, ki je že skoraj končana, med drugim vključuje gradnjo štirih etaž in helioporta.

Kolektor Koling, Medicoengineering in Pomgrad na naša vprašanja niso odgovorili. Sporočili so nam samo, da je za pojasnila pristojen investitor, torej ministrstvo za zdravje. Tam pa nam razlogov za podražitve, ki jih navajajo izvajalci, niso predstavili.

Nadzornik ministrstva zahtevam ni naklonjen

Na ministrstvu za zdravje za projekt skrbi Zoran Poglajen, ki po naših neuradnih informacijah zahtevkom izvajalcev ni naklonjen. Poleg njegovega podpisa bi bil sicer potreben še podpis predstavnikov bolnišnice ter državnega podjetja DRI, ki izvaja zunanji inženirski nadzor nad projektom.

Kaže pa, da bi lahko bilo ključno prav Poglajenovo stališče. Poglajen namreč ministrstvo zastopa še pri dveh projektih, kjer sta izvajalca Kolektor Koling in Medicoengineering. To sta novogradnja v Stari Gori pri Novi Gorici in gradnja urgentnega centra Ptuj. Pri obeh imata izvajalca določene želje, s katerimi po naših neuradnih informacijah Poglajen ne soglaša, medtem ko naj bi drugi sopodpisniki že izrazili strinjanje.

Poleg tega je ministrstvo za zdravje na Poglajenovo pobudo septembra lani vložilo tožbo, ker naj bi bil urgentni center v Celju, ki je del novogradnje, statično neustrezen. V tožbi ministrstvo zahteva 1,5 milijona evrov od Medicoengineeringa in podjetja Navor, nekdanjega inženirskega nadzornika projekta.

bolnišnica Celje novogradnja
Splošna bolnišnica Celje

Anonimka o uradniku, ki odloča o aneksih

Na začetku septembra so v časniku Slovenske novice, ki je lastniško povezan s Kolektorjem, povzeli anonimko s pavšalnimi očitki zoper Poglajena. V njej naj bi pisalo, da je gradbenim izvajalcem večkrat predlagal povečanje zahtevkov za dodatna dela in da izsiljuje gradbince za gotovinska plačila. V članku je sicer predstavljen tudi konkreten očitek, namreč da naj bi Poglajen pred leti kot predsednik nogometnega društva Črnuče s službenega elektronskega naslova prosil dobavitelje medicinske opreme za sponzoriranje. Vendar Poglajen nikoli ni bil predsednik tega nogometnega društva. Je pa to bil uslužbenec ministrstva za zdravje Smiljan Mekicar.

Podobni očitki zoper Poglajena so se pojavili že dvakrat. Leta 2013 ga je takratni minister za zdravje Tomaž Gantar zaradi suma nepravilnosti suspendiral, leta 2019 pa je specializirano državno tožilstvo preverjalo sum, da je Poglajen nezakonito spreminjal razpisne pogoje pri javnem naročilu za omenjeno novogradnjo v Celju.

Vsi postopki zoper njega pa so se končali z ugotovitvami pristojnih, da so očitki neutemeljeni, so v odgovoru na naša vprašanja poudarili na ministrstvu za zdravje. V poročilu specializiranega državnega tožilstva iz leta 2019 na primer piše, da Poglajena sodelavci opisujejo kot dobrega vodjo projektov, ki dosega dobre rezultate, projekte izvede korektno in pri svojih projektih “nima veliko aneksov”.

Zato se postavlja vprašanje, ali so anonimke namenjene pritisku na Poglajena oziroma na ministrstvo in ali so s temi anonimkami kakorkoli povezana podjetja, ki potrebujejo Poglajenove podpise za dodatna plačila. V Kolektorju, Medicoengineeringu in Pomgradu tudi na vprašanje, ali karkoli vedo o zadnji anonimki, niso želeli odgovoriti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!