Gregorjevo nas bo spomnilo na skorajšnji prihod pomladi

Slovenija 12. Mar 202210:29 0 komentarjev
gregorjevo
Profimedia

Današnje gregorjevo nas bo spomnilo, da bo zimi kmalu odklenkalo in se bo začela koledarska pomlad. V ljubljanskem živalskem vrtu bodo danes in v nedeljo obiskovalci skupaj z ornitologi izdelovali gnezdilnice za ptice, otroci pa so ponekod že v petek po rekah spuščali barčice ali hišice iz papirja in tako spomnili na staro obrtniško šego.

V živalskem vrtu bodo danes in v nedeljo potekale tudi delavnice, na katerih bodo spoznali svatovanje ptic, izdelovali bodo priboljške zanje, prepoznavali ptičje napeve in izvedeli veliko drugih zanimivosti o pticah.

V Tržiču so že na predvečer gregorjevega otroci obujali šego tamkajšnjih čevljarjev, ki so na gregorjevo prenehali z delom pri umetni svetlobi. Čevljarski vajenci so pred 1. svetovno vojno peharje ali košare napolnili z gorečimi oblanci in jih spustili po Tržiški Bistrici. V sodobnosti otroci po reki spustijo hišice iz tršega papirja na leseni deščici z gorečo svečo v notranjosti, program pa popestri več spremljevalnih dogodkov.

Otroci v Trnovem v Ljubljani so prav tako v petek po Gradaščici spuščali ladjice. Tako so v okviru prireditve Pozdrav pomladi – Gregorčki spomnili na navado obrtnikov, ki so se s spuščanjem lesenih cokel z gorečimi svečkami po potokih na simbolni ravni poslovili od zime in se veselili daljšega dneva, ko pri delu ni bilo več treba prižigati luči.

Gregorjevo pa je tudi praznik zaljubljencev, saj se po slovenskem ljudskem izročilu na ta dan ptički ženijo, so še dodali v javnem zavodu Turizem Ljubljana.

God sv. Gregorja je bil po starem julijanskem koledarju prav na dan začetka pomladi. Z uvedbo gregorijanskega koledarja, ki ga je vpeljal papež Gregor XIII. in je na slovenskem območju v uporabi od leta 1584, pa se je pomaknil deset dni nazaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!