Grims: Če bi šli na predčasne volitve, bi bilo danes vse drugače

Slovenija 25. Apr 202214:50 > 14:57 21 komentarjev
N1 STUDIO Branko Grims
Uroš Kokol/N1

Se v SDS zaradi poraza na parlamentarnih volitvah krhajo odnosi? Dolgoletni poslanec SDS Branko Grims je prepričan, da če bi mu v stranki spomladi 2020 prisluhnili, bi bilo danes vse drugače. "Časa za nov obraz ne bi bilo in desni bi imeli ustavno večino," meni Grims.

Po včerajšnjih parlamentarnih volitvah je znana že okvirna sestava parlamenta, komentarji o rezultatih pa se vrstijo tako v tujini kot doma. Rezultate je danes pokomentiral tudi dolgoletni poslanec SDS Branko Grims, ki je tvitnil, da bi bilo danes vse drugače, če bi mu leta 2020 prisluhnili. “Morate vedeti, da sem bil edini v SDS, ki sem uradno predlagal, da bi šli po zmagi v prvem valu korone, še pred poletjem 2020 na predčasne volitve,” je zapisal. A takrat ga ni nihče podprl. “Časa za nov obraz ne bi bilo in desni bi imeli ustavno večino,” je dodal.

Januarja 2020 je politični vihar zajel Slovenijo. V času prvega vala epidemije je bil eden prvih odmevnejših dogodkov nepričakovan odstop takratnega premierja Marjana Šarca. Njegova takratna računica je bila: najprej odstop, nato pa predčasne volitve, saj je takrat njegovi stranki LMŠ po javnomnenjskih anketah kazalo najbolje. A Šarcu ni šlo, kot si je zamislil, saj sta Desus in SMC ubrala “varnejšo pot” in vstopila v Janševo vlado ter s tem ohranila poslanske sedeže.

Grims ostaja poslanec

Branko Grims je na tokratnih volitvah dobil 4.864 glasov oziroma 25,77 odstotka, kar je dovolj za ohranitev poslanskega sedeža. Kandidiral je v Kranju, v volilnem okraju Kranj 3. V tem okraju ga je premagal Tomaž Krišelj iz stranke Gibanje Svoboda, prepričal je 5.344 volilk in volilcev oziroma 28,31 odstotka. V državni zbor se je sicer uvrstilo pet strank, največ poslancev bo imelo Gibanje Svoboda 41, SDS pa 27. “Kar se tiče glede števila mandatov SDS, smo izenačili najboljši rezultat stranke v zgodovini. Zmagali smo v številnih okrajih, kjer doslej še nikoli nismo,” je rezultate komentiral prav SDS Janez Janša. “Kar se tiče programa, ostaja tak, kot je bil zastavljen. Vedno smo pripravljeni sodelovati v dobro Slovenije,” je še dejal sinoči. Več najdete v tem članku. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje