Janez Janša: Volitve kažejo naveličanost državljanov z dosedanjo opozicijo

N1 video 24. Apr 202222:47 > 25. Apr 2022 00:12 7 komentarjev

Predsednik stranke SDS Janez Janša je v Cankarjevem domu stopil pred kamere. Kot je poudaril, te volitve jemlje predvsem kot naveličanost državljanov z dosedanjo opozicijo, saj da so jo praktično pometli iz parlamenta.

Predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša je v Cankarjevem domu stopil pred kamere. “Prešteta je že večina glasovnic in rezultati volitev v državni zbor so približno jasni,” je uvodoma dejal Jaša in se zahvalil vsem volilcem in volilkam, ki so glasovali za SDS. “Rezultati so takšni, kot so. Čestitamo relativnemu zmagovalcu,” je še dejal in dodal, da so razmerja bistveno bolj tesna, kot se je nakazovalo. “Deset tisoč glasov na drugo stran to lahko spremeni oziroma bi lahko spremenilo,” je dejal predsednik SDS in izrazil razočaranje nad tem, da stranke, ki so tako ali drugače sodelovale s koalicijo, niso skupile skupaj.

Veliko volilno udeležbo je pozdravil in izrazil željo, da bi bila takšna tudi na prihodnjih predsedniških in lokalnih volitvah. “Pred novo vlado, kakršnakoli bo, so številni izzivi, a so bili v tem mandatu postavljeni trdni temelji, na katerih je možno dokaj mirno pluti naprej in se izogibati čerem, ki so znane,” je poudaril Janša.

Dodal je, da so bili v stranki SDS pred dvema letoma pred dilemo, ali naj gredo na predčasne volitve, kjer bi verjetno zmagali z veliko razliko, ali naj se žrtvujejo in povežejo različno misleče ter se soočijo s težavami, ki so pestile Slovenijo. “Od takrat smo bili trd boj, z rezultati, ki so vidni in razpoznavni, a niso bili toplo pozdravljeni v slovenskih medijih,” je poudaril Janša.

Kot je dodal, so v stranki SDS bistveno povečali število glasov in zmagali v številnih okrajih, kjer pred tem niso nikdar zavzeli vodilnega mesta, denimo v centru Velenja. Kar zadeva mandate, so izenačili najboljši rezultat stranke SDS v njeni zgodovini. Kot je še pojasnil, so vselej pripravljeni na sodelovanje, bodisi v opoziciji bodisi v vladi. “Nikoli ne bomo ravnali tako, kot je ravnala večina opozicije v zadnjih dveh letih, ko se je Slovenija borila z epidemijo in smo doživeli vse drugo kot podporo in sodelovanje,” je še dejal in poudaril, da tudi če bo SDS v opoziciji, bodo ravnali “drugače in državotvorno”.

“SDS ni nastopila s taktiko lijaka”

Na novinarsko vprašanje, ali zmago Roberta Goloba jemlje kot osebno zaušnico in naveličanost državljanov, je Janša odvrnil, da te volitve jemlje predvsem kot naveličanost državljanov z dosedanjo opozicijo, saj so jo praktično pometli iz parlamenta. “SDS na teh volitvah ni nastopala s taktiko lijaka, da bi srkala vse glasove, ki so bili tako ali drugače naklonjeni vladni koaliciji,” je odvrnil Janša in dodal, da so nastopili kot tim in povečali število mandatov iz dosedanjega mandata. “To oceno je sicer možno izrekati, a gre v smer tega, kar se je doslej komentiralo,” je še dodal.

O “zaskrbljenosti v tujini” in ruskem vmešavanju v slovenske volitve pa je dejal, da v Evropi vlada zaskrbljenost zaradi nekaterih proruskih orientacij v delu politik držav članic. Kar zadeva Slovenijo, je dejal, da je ta zaskrbljenost delno upravičena, saj po državi hodijo ljudje, ki imajo na prsih “krvave Putinove medalje, ki jih kljub pozivom ne vračajo”.

“Slovenska demokratska stranka je po teh volitvah močnejša,” je še poudaril predsednik SDS. Na vprašanje, ali je po objavi rezultatov morda razmišljal o odstopu z vrha stranke SDS, pa je Janša odvrnil, da je pred njimi še polna vrsta tistih, ki so izgubili vse ali polovico mandatov. “Bomo počakali, kako se bo to zvrstilo,” je dejal.  Dodal je, da so pred vrati izzivi in trdo delo, tistemu, ki bo sestavljal vlado, pa je zaželel, da bo pri tem uspešen. “Pri tem smo pripravljeni pomagati, ne glede na to, kje bomo. Ko smo mi sestavljali vlado, smo opoziciji ponujali partnerstvo za razvoj, sodelovanje pri pripravi sistemskih rešitev. Če bomo mi v opoziciji in bo to kdo nam ponudil, bomo z veseljem sprejeli,” je še poudaril predsednik SDS.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje