Grozi avtocestni infarkt: pripravite se na dolge zastoje

Slovenija 17. Maj 202305:34 4 komentarji
promet
Slika je simbolična. (foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Od sredine dneva na slovenskih cestah pričakujte daljši potovalni čas kot običajno, napoveduje Dars. Razlog je prihajajoči praznik vnebohod, ki je v nekaterih državah dela prost dan.

Od popoldneva in ves četrtek bodo na slovenskih cestah nastajali številni zastoji.

V četrtek bo namreč vnebohod, praznik, ki je v nekaterih državah (Avstrija, Nemčija, Švica, Nizozemska …) dela prost dan. Zato bodo mnogi prebivalci teh držav prosti dan podaljšali in izkoristili za krajše dopustovanje.

Praznik vnebovhoda kristjani praznujejo 40 dni po veliki noči. Verjamejo, da je na ta dan Kristus odšel v nebesa. Gospodov vnebohod je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, piše na spletnih straneh slovenske katoliške cerkve.

Po Darsovih napovedih se bo promet začel zgoščevati že v sredo popoldan, najhuje pa bo v četrtek zjutraj oziroma dopoldan, ko bo treba računati na daljši potovalni čas.

Dars daljše zastoje pričakuje od 14. ure na gorenjski avtocesti proti Ljubljani, na primorski avtocesti med Logatcem in Ljubljano v obe smeri, na ljubljanski zahodni obvoznici, od Kosez mimo Brda proti Kozarjam oziroma Brezovici, na južni ljubljanski obvoznici v obe smeri in na severni obvoznici.

Zastoji se bodo nadaljevali proti hrvaški Istri

V četrtek zjutraj bo poleg običajne jutranje konice močno povečano število vozil iz Avstrije po gorenjski in štajerski avtocesti, zato Dars pričakuje podaljšanje zastojev do vsaj 10. ali celo 11. ure dopoldan.

“Ves dan bo močno povečan promet na ljubljanski obvoznici, največ na zahodni in južni. Prav tako bodo zastoji na primorski avtocesti proti Kopru,” še pojasnjujejo na Darsu in dodajajo, da bo promet povečan tudi od Kopra proti hrvaškemu delu Istre.

Na zastoje bodo vplivale tudi delovne zapore, in sicer najbolj na razcepu Dragučova, kjer bo povečan promet od Šentilja proti Mariboru, in naprej proti Hrvaški, na gorenjski avtocesti in ljubljanski severni obvoznici.

Naslednji datum, ki ga izpostavljajo na Darsu, pa bo pred koncem maja. Praznik binkošti je 29. maja, zato je pričakovati zelo močan tranzitni promet iz Nemčije in Avstrije že v petek, 26. maja, ko se bodo številni tuji dopustniki na cestah pridružili že številnim domačim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje