Od poginulih krav ostale le kosti, lastnici prepovedali imetje živali

Slovenija 16. Mar 202313:46 > 14:46 4 komentarji
krave na koroškem
VEČER

Konec prejšnjega tedna je inšpekcija izvedla nadzor na koroški kmetiji v naselju Podgora nad Kotljami, saj je pred meseci ugotovila, da tamkajšnje govedo ni pravilno označeno. A jo je tokrat pričakalo grozljivo stanje – osem krav je poginilo, od nekaterih kadavrov so ostale le še kosti. Lastnici so prepovedali imetje živali v prihodnje in ji odvzeli tudi preostale živali.

Konec lanskega novembra je kmetijska inšpektorica po uradni dolžnosti opravila nadzor na koroški kmetiji. 19 govedi od 22 ni bilo označenih, med njimi sta bila tudi dva pravkar skotena telička. Preostale živali pa niso bile popolno označene – imele so le eno ušesno znamko.

Inšpektorica je lastnici kmetije naložila, da mora živali označiti do začetka letošnjega leta, je povedal direktor inšpekcije Primož Marolt. Po zakonu o živinoreji je uvedla tudi prekrškovni postopek. Stanje je ponovno preverila prejšnji petek. Pri pregledu kmetije je inšpektorica našla eno poginulo žival. O tem je nemudoma obvestila interventne službe na telefonski številki 112, aktivirani so bili vsi pristojni organi. Lastnica kmetije zadeve ni želela komentirati.

Veterinar je naštel osem trupel, od najstarejšega so ostale le še kosti

Zaradi suma, da gre za zanemarjanje živali, je dan za tem kmetijo skupaj s policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem obiskal veterinar inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. “Ugotovil je, da je v hlevu več poginulih živali. Naštel jih je osem. Trupla so bila v različnih fazah razpadanja, od najstarejšega kadavra so ostale le še kosti,” je grozljivo stanje na novinarski konferenci opisal direktor inšpekcije za veterinarstvo Branko Podpečan.

Kasneje so našli še eno poginulo govedo, poroča STA.

Na kmetiji je našel 14 živih goved, ki so bila v slabem stanju, a niso bila smrtno ogrožena. Odredil je redno oskrbo preostalih živali s pitno vodo in krmo, čiščenje hleva in zagotovitev čistega in suhega ležišča.

“Higienske razmere v hlevu so bile izjemno slabe. Našli so debele plasti gnoja, pomešanega z gnojnico. Pitne vode pravzaprav ni bilo na voljo, v času pregleda pa tudi krme ne,” je stanje opisal Podpečan.

Krave so jedle folijo

Veterinar je odredil odvoz kadavrov, odstranila jih je veterinarska higienska služba. Odrejena je bila raztelesba živali, s katero bodo ugotavljali vzrok smrti. “Po prvih informacijah je patolog v kapici našel ostanke plastike oziroma folije. Mogoče je, da so krave poginile, ker so jedle folijo, v katero so zavite bale. To je zamašilo kapico in prebiralnik, oviralo prehod hrane, živali pa so poginile,” je rekel Podpečan.

Patolog bo ocenil tudi starost kadavrov, a je po Podpečanovi oceni mogoče, da so se pogini zgodili v zadnjih treh ali štirih mesecih. Oktobra in novembra, ko so pristojne službe nazadnje opravilne nadzore na kmetiji, niso zaznale pomanjkljivosti pri zagotavljanju dobrobiti živali.

Lastnici bodo odvzeli tudi vse preostale živali. Zaradi težav pri dostopu do kmetije odvzem poteka danes. O njihovi usodi bo po pregledu živali odločil veterinar. “V vsakem primeru moramo živali prodati. Druga možnost je, da gredo živali direktno v zakol,” je dodal Podpečan.

Stekel je tudi postopek odvzema certifikata ekološke proizvodnje. Z odločbo pa so ji prepovedali imetje živali v prihodnje. Pri tem še ni jasno, ali so lastnici prepovedali imetje vseh živali ali zgolj goveda.

krave na koroškem
VEČER

Mučenje živali se kaznuje z do tremi leti zapora

O kaznovanju se bo odločil veterinar: lastnico lahko kaznuje s prekrškovnim postopkom oziroma kaznivo dejanje naznani tožilcu. Če gre za slabe pogoje reje, je zagrožena globa od 200 do 400 evrov. Za hranjenje s snovmi, ki lahko povzročijo trpljenje, poškodbe ali celo pogin, pa se fizično osebo kaznuje z globo od 800 do 1.200 evrov za vsako žival.

Primer obravnavajo tudi policisti, ki zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenje živali po 341. členu kazenskega zakonika, so nam odgovorili na Policijski upravi Celje. V primeru mučenja več živali, pohabljenja ali povzročitve pogina se to kaznuje s kaznijo zapora do treh let.

Očitek lastnice, da ni imela možnosti sodelovanja v postopku, je Podpečan zavrnil. “Lastnica je bila prisotna, izrekla se je o vseh dejstvih in okoliščinah.”

“Če bi lastnica ukrepala po prvem poginu, bi preostale živali lahko rešila”

Inšpekcijske službe vsako leto obravnavajo pet ali šest primerov zanemarjanja živali, je rekel Branko Podpečan. Vzroki so običajno osebni, gre za starost, invalidnost, alkoholizem in finančne težave. “Po podatkih za zadnja leta ni mogoče soditi, da bi se število primerov povečevalo.”

Direktor inšpekcije je tik pred koncem zime, ko se zaloge pripravljene krme manjšajo, pozval, naj trezno premislijo, ali lahko do maja skrbijo za svoje živali. Če tega ne zmorejo, naj živali oddajo. Na inšpekciji zaznavajo, da imetniki živali vse manj iščejo pomoč veterinarja.

“Če bi lastnica poklicala veterinarja in se posvetovala z njim ter bi veterinar že pri prvem ali drugem poginu odredil sekcijo, bi verjetno lahko rešila ostale živali, saj bi ugotovili, da jedo folijo,” je povedal. Govedo namreč pogosto spomladi zaradi pomanjkanja specifičnih hranil liže vse okoli sebe in išče ostalo hrano. “Tudi to je eden od mogočih razlogov, da so jedle folijo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje