Grožnja s protestom proti zakonu o dolgotrajni oskrbi

Slovenija 16. Jun 202112:24 > 12:36 0 komentarjev
Dolgotrajna oskrba
Srdjan Živulović/BOBO

Udeleženci včerajšnje okrogle mize o dolgotrajni oskrbi so se strinjali, da vladni predlog za ureditev tega področja ni dovolj dober. Če bo šel zakon v državni zbor brez socialnega dialoga, se bodo proti njemu borili tako v parlamentu kot pred njim.

Združenje za dostojno starost Srebrna nit je včeraj v Mariboru organizirala okroglo mizo, ki je bila osredotočena na vladni predlog zakona o dolgotrajni oskrbi. V Srebrni niti so že v ponedeljek v javnem pismu, ki so ga na svoji spletni strani objavili danes, izrazili ostro nasprotovanje predlogu, včeraj pa so se njihovim stališčem pridružili tudi sindikat upokojencev Slovenije in drugi, je sporočilo združenje.

“Srebrna nit z jasnim in glasnim opozarjanjem zahteva dober zakon in ne namerava odnehati s temi akcijami,” so zapisali, “vsi prisotni predstavniki različnih NVO in izvajalcev ter zainteresirane javnosti so se strinjali z nadaljnjimi aktivnostmi v in pred Državnim zborom, če bo zakon brez socialnega dialoga prišel v Državni zbor.”

Biserka Marlot Meden
Žiga Živulović jr./BOBO

To pomeni, da bi se poskušali sestati s poslanskimi skupinami ter organizirati protest pred stavbo parlamenta, nam je pojasnila predsednica Srebrne niti Biserka Marolt Meden (na fotografiji).

Vlada brez odziva

Vlada bo zakonski predlog morda sprejela že jutri, saj je prejšnji teden opravila “prvo obravnavo”. Srebrna nit in drugi ji sicer ponujajo “vso pomoč, da predlog izboljšajo in pošljejo pred poslance celovit in dober zakon”.

Prejšnji teden je Biserka Marolt Meden predsedniku vlade Janezu Janši poslala vabilo na včerajšnjo okroglo mizo, hkrati pa ga je prosila za njegovo osebno pomoč pri pridobivanju informaciji glede ureditve položaja starejših v Sloveniji. “Pred dvema mesecema smo se z našimi vprašanji obrnili na ministrstvo za delo ter na ministrstvo za zdravje. Odgovorov do danes nismo prejeli od nobenega naslovnika. Na odgovore na zadnje javno pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju čakamo od 11. aprila letos,” je zapisala

Okrogle mize sta se v imenu vlade udeležila Andrej Grdiša, vršilec dolžnosti direktorja direktorata za starejše z ministrstva za delo, in Bogdan Tušar, vršilec dolžnosti direktorja direktorata za razvoj zdravstvenega sistema pri Ministrstvu za zdravje. Ponudila nista nobenih pojasnil, pravi predsednica Srebrne niti.

V Srebrni niti trdijo, da je vladni predlog “v celoti pomanjkljiv, neberljiv, nerazumljiv in škodljiv, zlasti vsebinsko”. Ključna pomanjkljivost je nedorečenost financiranja, menijo v združenju. V predlogu je zapisano samo, da bo do leta 2024 sprejet posebni zakon, ki bo uvedel novo socialno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo. Do takrat bi manjkajoč denar zagotavljal državni proračun. Kot je razvidno v tabeli, gre za skupno 783 milijonov evrov v petih letih.

Dolgotrajna oskrba
Ministrstvo za zdravje

 

Srebrna nit med drugim izpostavlja tudi, da je predvidena 40-letna veljavnost koncesij, medtem ko je prejšnji predlogi trajanje koncesije omejeval na 20 let. Glede na prejšnje predloge je tudi zelo drugačen tudi nadzor nas izvajalci storitev. Poleg tega v združenju naštevajo še, da neprofitnost ni nedvoumno opredeljena, ni opredeljena javna mreža v odnosu do koncesionarjev, premalo jasno so opredeljene pravice, vrste storitev, kadri …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!