Grožnje vpletenim v afero sodna stavba, ministrici odrejeno policijsko varovanje

Slovenija 03. Feb 202409:39
Dominika Švarc Pipan
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Vpleteni v ozadje spornega nakupa stavbe na Litijski cesti naj bi bili po poročanju medijev tarče groženj. Grozili naj bi tudi pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan, grožnje pa naj bi bile tako resne, da ji je bilo odrejeno policijsko varovanje.

Vpleteni v afero, ki je izbruhnila zaradi spornega nakupa stavbe na Litijski cesti, naj bi bili deležni groženj, poroča Televizija Slovenija.

Tarča groženj naj bi bili pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in njeni najožji sodelavci na ministrstvu, tudi tisti, ki so operativno delali na poslu sodne stavbe in ki jih ministrica zdaj javno obtožuje sumljivih ravnanj. O tem naj bi bile že obveščene pristojne službe ministrstva in varnostne službe vlade.

Kot poroča 24ur.com, naj bi bile grožnje, uperjene v Švarc Pipan, tako resne, da so ji odredili policijsko varovanje.

Ministrica zadeve ne komentira, po informacijah N1 pa je bila zaradi dogajanja v zadnjem mesecu povišana stopnja njenega varovanja – vsi ministri, razen notranjega, obrambnega in zunanjega, so namreč varovani po četrti stopnji, ki ne vključuje stalnega fizičnega varovanja. Kot določa vladna uredba, pa se stopnja varovanja glede na oceno ogroženosti lahko poviša. Kot smo izvedeli neuradno, ministrica groženj ni posebej prijavila policiji.

Portal Siol.net navaja, da se je januarja zgodilo več incidentov, v katerih naj bi bili fizično napadeni otroci vpletenih v posel oziroma ozadje posla. Po neuradnih informacijah N1 gre za mladoletna otroka, ali sta napada na njiju povezana z afero sodna stavba na Litijski, pa v tem trenutku ni jasno.

S pravosodnega ministrstva so za omenjeni medij potrdili, da je bila pravosodna ministrica konec januarja pisno obveščena o dveh takšnih dogodkih, podrobnosti pa zaradi varstva osebnih podatkov niso komentirali.

Ministrica naj bi zadevo takoj predala pristojni notranji službi ministrstva, osebi, ki jo je o incidentih obvestila, pa naj bi predlagala, naj družini incidenta prijavita na policijo. Ministrstvo za pravosodje je za Siol ob tem pojasnilo, da naj bi omenjena oseba ministrici odgovorila, naj sama v prihodnje odločanje o ukrepih prepusti družinam in naj jih z lastnim ukrepanjem ne izpostavlja po nepotrebnem.