GZS proti zviševanju davkov z zakonom o obnovi: To bo hud udarec za gospodarstvo

Slovenija 02. Nov 202316:59 3 komentarji
Postavljanje novega leškega mostu v Prevaljah
Dr. Matic Tasič - župan Občine Prevalje/Facebook

Osnutek zakona o obnovi, ki ga je vlada konec prejšnjega tedna poslala v usklajevanja, po ocenah Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) vsebuje nekatere rešitve, ki so nesorazmerne in nesprejemljive za gospodarstvo. Med njimi poudarjajo predlagano začasno zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb.

Vlada je osnutek zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, ki bo podrobno opredelil sanacijo po avgustovski ujmi in vseboval tudi vire financiranja zanjo, obravnavala prejšnji teden, nato pa ga pred dokončno potrditvijo poslala še v usklajevanja socialnim partnerjem, parlamentarnim strankam in drugi zainteresirani javnosti.

Kot eden od virov financiranja ukrepov za sanacijo je v osnutku zapisano začasno petletno zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb za tri odstotne točke, z 19 na 22 odstotkov. “Predlog je hud udarec za celotno gospodarstvo, še posebej pa za tisti del, ki že mesece opozarja na padanje naročil,” so se na te načrte danes odzvali na GZS. Ob tem se bojijo, da se bo zvišana stopnja ohranila tudi po pretečenem petletnem obdobju.

S tem ukrepom bo vlada še dodatno oslabila mednarodno konkurenčnost slovenskega, izvozno naravnanega gospodarstva, so opozorili na GZS in dodali, da je samo slovenska predelovalna industrija v prvih osmih mesecih letos zabeležila 3,5-odstoten padec proizvodnje. Sočasno se je izvoz v države EU zmanjšal za dva odstotka, vse skupaj pa se že pozna tudi na zaposlenosti, saj je od začetka leta število delovno aktivnih v predelovalnih dejavnostih upadlo za 4000.

Na GZS so prepričani, da višanje davkov ni zagotovilo za večje prihodke v državno blagajno. “Tudi ni ustrezno, da navedeno okoljsko škodo plača gospodarstvo, pri čemer bodo nepovratna sredstva prejela občine, prizadeta podjetja pa predvsem posojila. Prav tako to ni pravi pristop, če želimo zvišati dodano vrednost, kar pa je edina garancija, da bodo podjetja plačevala več davkov in tako dolgoročno zagotavljala sredstva tudi za solidarnost,” so še zapisali.

Na drugi strani je vlada v osnutek zakona zapisala nekatere določbe, ki jih v gospodarstvu pozdravljajo. Med njimi so na GZS omenili poenostavitve postopkov gradenj, skrajšanje rokov za izdajo projektnih pogojev ter prednostno obravnavo upravnih postopkov v interventnem zakonu. Kot primerno ocenjujejo tudi jamstveno shemo za poplavna posojila, za katera bo jamčila država, čeprav se jim ne zdi ustrezen nadomestek nepovratnim sredstvom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje