Hidrolog Janez Polajnar o tem, kaj nas čaka v soboto (VIDEO)

Slovenija 04. Avg 202321:20 > 05. Avg 2023 05:35

Povišane gladine velikih slovenskih rek se selijo v srednje in spodnje dele strug. Od večjih rek so najbolj problematične Sava, Savinja in Mura, napoveduje hidrolog z Agencije RS za okolje (Arso) Janez Polajnar, medtem ko se razmere na Dravi umirjajo – tudi zato, ker so Avstrijci zmanjšali dotok v Slovenijo.

Nove padavine lahko povzročijo ponoven porast rek v osrednji in vzhodni Sloveniji oziroma upočasnijo njihovo upadanje.

Hidrolog z Agencije RS za okolje (Arso) Janez Polajnar je na petkovi večerni novinarski konferenci po zasedanju štaba civilne zaščite predstavil stanje slovenskih rek, ki so povzročile obsežne poplave na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji.

Opozoril je, da se bodo v noči s petka na soboto še pojavljali nalivi, zlasti v osrednji, južni in vzhodni Sloveniji, zato so še vedno možna tudi razlivanja manjših hudourniških rek in potokov, ki bodo prispevala dodatno vodo k večjim rekam.

Savinja narašča tudi v Celju in Laškem Savinja narašča tudi v Celju in Laškem
Marjan Mačkošek/FACEBOOK
reka Sora reka Sora
Reka Sora (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Savinja narašča tudi v Celju in Laškem Savinja narašča tudi v Celju in Laškem
Marjan Mačkošek/FACEBOOK
Poplavljena Škofja Loka Poplavljena Škofja Loka
Foto: Igor Kupljenik /BOBO
Deroča Savinja poplavlja naselja Deroča Savinja poplavlja naselja
Narasla Savinja avgusta letos. (Foto: N1)

REKA SAVA: Ta je danes že dosegla rekordni pretok v okolici Ljubljane, in sicer na merilnem mestu v Mednem. Povečana količina vode bo ponoči ter zjutraj potovala po Zasavju in Posavju do Hrvaške. “Tu pričakujemo rekordni pretok, okoli 3.800 kubičnih metrov na sekundo, kar je nekaj podobnega kot leta 2010,” je dejal Polajnar.

REKA SAVINJA: Danes zvečer še ne bo bistveno upadla. Vsaj v srednjem in spodnjem toku bo začela upadati šele proti jutru, je napovedal Polajnar.

REKA DRAVA: Na Štajerskem so, potem ko je avstrijski upravljalec hidroelektrarn na Dravi Verbund v Slovenijo poslal obvestilo, da bodo povečali pretok Drave še za dodatnih 300 kubičnih metrov na sekundo, z zaskrbljenostjo spremljali naraščajoči vodostaj reke. Zunanja ministrica Tanja Fajon je avstrijskega kolega Alexandra Schallenberga danes obvestila, da bi poteza Verbunda lahko povzročila “dodatne težave v Sloveniji”.

Malečnik, Maribor
Marko Pigac (Drava se je na širšem mariborskem območju danes že razlivala.)

Kot je dejal Polajnar, so zvečer iz Avstrije sporočili, da bodo nekoliko zmanjšali dotok v Slovenijo.

“Po zadnjih podatkih priteka okoli 900 kubičnih metrov na sekundo. Kljub temu pa imamo pod jezom Markovci, torej na spodnjem toku Drave, pretok še vedno malo pod 2.000 kvadratnih metrov na sekundo.” To potrjujejo tudi številke na straneh Dravskih elektrarn. Pretok naj ne bi več pomembneje naraščal, je napovedal Polajnar.

Naraščajo pa njeni pritoki, opozarja Arso. Trenutno hitreje naraščata in poplavljata Pesnica in Dravinja v spodnjem toku, navaja v hidrološkem poročilu.

REKA MURA: Ponoči bo še nekoliko narasla. “Pretok bo predvidoma 1.350 kubičnih metrov na sekundo. To pa že pomeni, da se Mura dvigne do roba poplavnih nasipov. Upamo, da bodo čez noč in jutri zdržali,” je še dejal Polajnar.

Reka Mura
Robert Kalamar/Facebook Neurje.si

Razmere naj bi se začele umirjati šele v soboto pozno popoldan oziroma proti večeru.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.