Hidrolog Polajnar za N1: V torek bo večina padavin padla na severovzhodu države

Slovenija 28. Avg 202318:29 0 komentarjev
Hidrolog Janez Polajnar
Žiga Živulović Jr./Bobo

V ponedeljek zvečer in v prvem delu noči na torek bodo nevihte dosegle tudi vzhodno Slovenijo, nato sledi krajša prekinitev. A se bodo v torek popoldne padavine spet začele krepiti. "Večina dežja bo padla na območju severovzhodne Slovenije, torej Pomurja, Prekmurja, Podravja, Koroške in Savinjske doline. Skupna količina padavin tudi takrat ne bo majhna," je za N1 povedal hidrolog Janez Polajnar.

Slovenijo so okoli poldneva zajele močnejše nevihte. Precej težav so povzročile predvsem na zahodu države, kjer je poplavilo ulice nekaterih obalnih mest.

“Stanje je takšno, kot smo predvidevali,” je za N1 okoli pol šestih popoldan povedal hidrolog Janez Polajnar. “Na Obali je padlo že več kot 150 litrov dežja na kvadratni meter, vendar tam ne dežuje več,” je strnil in dodal, da poplavljata reki Drnica, v spodnjem toku pa tudi Dragonja.

Po njegovih besedah se nevihtna linija zdaj pomika proti osrednji Sloveniji, Ilirski Bistrici, Postojni, Kranju in Kamniško-Savinjskim Alpam. “Zvečer se bo zadrževala na tem območju, nato se bo pomikala proti Savinjski dolini, kjer lahko še vedno pričakujemo močne nalive in težave z odvajanjem padavinske vode,” je dejal. Poplavljali bodo nekateri hudourniki, težave pa bodo povzročali tudi zemeljski plazovi.

Nekaj težav manjši hudourniki sicer že povzročajo na Škofjeloškem in na območju Cerkljanskega, je še povedal.

V drugem delu noči na torek bo nato po napovedih meteorologov sledila krajša prekinitev padavin. V torek popoldne pa se bodo padavine ponovno začele krepiti od juga in jugovzhoda. “Večina padavin bo padla na območju severovzhodne Slovenije, torej Pomurja, Prekmurja, Podravja, Koroške in Savinjske doline. Skupna količina padavin tudi jutri ne bo majhna, vendar ne bodo tako silovitih nalivov kot danes,” je še poudaril Polajnar.

Od torka zjutraj do srede zjutraj lahko krajevno pade še od 60 do 90 mm dežja, so ob tem napovedali na agenciji za okolje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!