Hišni ljubljenčki, ki pojedo svoje mladiče in lahko spremenijo spol

Magazin 16. Sep 202312:42 0 komentarjev
akvarij
PROFIMEDIA

Kdor doma nima akvarija ali pa se ne ukvarja z akvaristiko, gotovo ne ve, da obstajajo ribe, ki lahko skotijo mladiče vsakih 30 dni. Ena samica lahko skoti tudi do 80 mladičev, težava pa je, da so te vrste rib nagnjene h kanibalizmu.

Gupiji, mečki, platiji in moliji, so najpogostejše vrste rib, ki jih imajo ljudje v domačih akvarijih, akvaristi pa jih priporočajo vsem začetnikom v akvaristiki, saj so odporne, najlažje jih je gojiti, spadajo pa v skupino živorodk, poroča Danas.rs.

Za razliko od večine rib ne odlagajo jajčec oziroma iker, temveč svoje mladiče skotijo žive, takoj po kotitvi pa so že sposobni samostojno zaplavati. Samice kotijo od štiri do petkrat letno, oplojene ikre pa v sebi nosijo en mesec, kar pomeni, da imajo lahko mladiče vsakih 28 do 30 dni.

Samico, ki nosi mladiče, zlahka prepoznamo po povečanem trebuhu, tik pred kotitvijo pa postane “živčna”, plava hitro ali pa se popolnoma umiri in skrije v kot akvarija. Ena samica lahko skoti več deset mladičev, tudi do 80, težava pa je, da so te vrste rib nagnjene h kanibalizmu. Odrasle ribe, vključno z materjo, lahko mladiče takoj po skotitvi pojedo.

akvarij
PROFIMEDIA

Za tiste, ki bi radi, da mladiči preživijo, je torej priporočljivo, da samico pred kotitvijo ločijo v drug akvarij, jo po kotitvi vrnejo nazaj, mladiče pa pustijo ločene nekaj tednov. Druga možnost pa je, da je v akvariju veliko rastlin, kamor se ribe lahko skrijejo, dokler ne odrastejo in postanejo hitrejše.

Samice lahko sicer po spodnji trebušni plavuti zlahka ločite od samcev. Plavut samcev je namreč koničasta, plavut samic pa pahljačasta. Zanimivo pa je, da lahko živorodne ribe, ki se še niso drstile, spremenijo spol. Samice lahko postanejo samci, kar se vidi prav v spremembi oblike spodnje plavuti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!