Hojs: Na ustavnem sodišču poleg vrhunskih pravnikov tudi najboljši epidemiologi

Slovenija 19. Jul 202115:44 6 komentarjev
Aleš Hojs
Žiga Živulovič jr./BOBO

Vladni odloki o prepovedi in omejevanju števila udeležencev shodov so bili, tako je odločilo ustavno sodišče, neustavni. To je notranji minister Aleš Hojs komentiral z besedami: "Na ustavnem sodišču so poleg vrhunskih pravnikov tudi najboljši epidemiologi, tako da bodo že vedeli, kaj je prav."

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes po podpisu pogodbe o zagotavljanju novih prostorov za policijo in notranje ministrstvo komentiral tudi odločitev ustavnega sodišča o neustavnosti vladnih odlokov o omejitvah gibanja in združevanja zaradi preprečevanja širjenja covida-19.

“Morda bomo pa res morali napisati – če jih je več kot sto mrtvih, je lahko tako, če je 300 mrtvih, je tako. Ampak glejte, na ustavnem sodišču so poleg vrhunskih pravnikov tudi najboljši epidemiologi, tako da bodo že vedeli, kaj je prav,” je dejal. Dodal je, da “nismo vsi tako veliki strokovnjaki, kot so na ustavnem sodišču”, ki pa da ga spoštujemo, tako kot v vsaki pravni državi.

Po presoji ustavnega sodišča je “popolna prepoved shodov pomenila izjemno hud poseg v pravico do mirnega zbiranja in javnih zborovanj”, kot so opredeljeni v ustavi. “Splošna popolna prepoved shodov je veljala za celotno ozemlje Slovenije in je pet mesecev v celoti preprečevala takšno ustavnopravno varovano obliko kolektivnega izražanja mnenj.”

Tudi prepoved neorganiziranih shodov je pomenila hud poseg v ustavno pravico do mirnega zbiranja, saj ravno neorganizirani shodi najbolj omogočajo takojšen ter neposreden odziv posameznikov na aktualne dogodke, so navedli v ustavni odločbi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje