Hospitaliziranih covidnih bolnikov vse več, v UKC Maribor prepovedali obiske

Koronavirus 18. Jul 202220:52 > 20:54 4 komentarji
UKC Maribor
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Število okužb s koronavirusom narašča, prav tako število bolnikov, hospitaliziranih s in zaradi covida-19. V UKC Maribor se soočajo z eksponentnim porastom covidnih bolnikov; polovica vseh bolnikov na intenzivni negi je v UKC Maribor. Zato so prepovedali obiske in podobno kot v nekaterih ostalih zdravstvenih zavodih ponovno uvedli obvezno nošenje zaščitne maske.

V četrtek je namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager potrdila, da število okužb s koronavirusom zopet narašča. “14-dnevno povprečje okužb na 100 tisoč prebivalcev se v Sloveniji dviguje, bližamo se povprečju Evropske unije,” je dejala.

Z eksponentnim naraščanjem števila covidnih bolnikov se soočajo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, zato so uvedli dodatne ukrepe za zajezitev okužb. V mariborskem kliničnem centru je trenutno hospitaliziranih 80 covidnih bolnikov. Na intenzivni terapiji je deset bolnikov, kar je polovica vseh bolnikov, ki so bili v nedeljo v Sloveniji na intenzivni negi. Povprečna starost pacientov na akutnem covid oddelku v UKC Maribor znaša 82,9 leta, na covid intenzivnem oddelku pa 75,9 let.

V UKC Maribor prepovedali obiske

Zaradi povečanega tveganja za okužbo so v UKC Maribor uvedli omejitev obiskov. Ti so dovoljeni zgolj izjemoma in največ eni zdravi osebi v primerih, ko je hospitaliziran mladoletnik, ko je odrasli hospitaliziran več kot sedem dni, ko gre za kritično bolne in paliativne paciente in ko tako izjemoma presodi bolnikov zdravnik. Obiski so omogočeni tudi za porodnice, vendar so omejeni zgolj na eno zdravo odraslo osebo.

Če je obisk dovoljen, obiskovalcu ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT, je pa potrebno nošenje zaščitne maske med obiskom ter razkuževanje rok pred vstopom v prostor.

V nekaterih bolnišnicah in zdravstvenih domovih maske spet obvezne

Uporaba zaščitne maske je v UKC Maribor zopet obvezna za vse. Prav tako v mariborskem kliničnem centru naročene paciente s povišano temperaturo ali znaki okužb dihal prosijo, da ne vstopajo v prostore bolnišnice, temveč prej pokličejo v ambulanto, kjer so naročeni in upoštevajo njihova navodila. Ta navodila ne veljajo za paciente urgentnega centra. Vsi bolniki se morajo pred sprejemom in med hospitalizacijo redno testirati na koronavirus.

Da so spet uvedli obvezno nošnjo zaščitne maske, so sporočili tudi iz Zdravstvenega doma Kranj. Makse bodo tako obvezne za bolnike in zaposlene. Maske so prav tako spet obvezne tudi v Splošni bolnišnici Jesenice in Kliniki Golnik. Tudi tam so že v veljavi omejitve obiskov.

V ZD Kranj svetujejo tudi spoštovanje že skoraj pozabljenih higienskih ukrepov, kot so razkuževanje rok, vzdrževanje medosebne razdalje in prezračevanje prostorov.

Spričo naraščajočega števila okužb s koronavirusom na ukrepe za preprečevanje širjenja okužb znova opozarja tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ):

V nedeljo potrdili 493 okužb

V nedeljo so pristojni po opravljenih 416 PCR-testih in 1.846 hitrih antigenskih testih potrdili 493 primerov okužb s koronavirusom.

V bolnišnicah je zaradi covida in s covidom trenutno 300 ljudi, 87 zaradi covida in 193 s covidom. Na intenzivni negi je zaradi covida deset ljudi, prav toliko pa s covidom, skupaj torej 20 bolnikov. V nedeljo je umrl en bolnik s covidno okužbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje