V nedeljo potrdili 493 okužb s koronavirusom

Koronavirus 18. Jul 202215:00 > 18:56 0 komentarjev
covid, koronavirus, test
PROFIMEDIA

V nedeljo so v Sloveniji ob 416 PCR-testih in 1.846 hitrih antigenskih testih potrdili 493 okužb s koronavirusom. To je 40 okužb več kot prejšnjo nedeljo.

V nedeljo so pristojni po opravljenih 416 PCR-testih in 1.846 hitrih antigenskih testih potrdili 493 primerov okužbe s koronavirusom.

V bolnišnicah je zaradi covida in s covidom trenutno 300 ljudi, 87 zaradi covida in 193 s covidom. Na intenzivni negi je zaradi covida deset ljudi, prav toliko pa s covidom, skupaj torej 20 bolnikov.

V nedeljo so iz bolnišnice odpustili sedem bolnikov, eden je umrl.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 19.269 aktivnih primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.493, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 910.

Z enim odmerkom je cepljenih 1.265.905 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.222.355, še navaja NIJZ.

Evropska komisarka za zdravje pozvala k pripravi na novi val okužb s covidom-19

Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je pozvala 27 ministrov za zdravje v državah članicah EU, naj preostanek poletja izkoristijo za priprave na pričakovani novi val okužb s covidom-19 jeseni in pozimi. “Zaradi morebitnega poslabšanja epidemioloških razmer je ključnega pomena, da smo vsi pozorni. Poletne mesece je treba izkoristiti za sprejetje potrebnih zdravstvenih ukrepov, ki nas bodo jeseni in pozimi pripeljali skozi naslednjo fazo pandemije,” je dejala evropska komisarka.

Ker prebivalci Evrope kljub naraščajočemu številu primerov večinoma uživajo poletje brez omejitev, si je treba še naprej prizadevati za zajezitev pandemije, je poudarila in pri tem opozorila, da je za novi val značilnih vse več hudih primerov bolezni in hospitalizacij. Kiriakidesova je pozvala tudi k okrepljenim prizadevanjem v zvezi s primarnim cepljenjem proti covidu-19 in dodatnimi odmerki, pripravi prihodnjih kampanj cepljenja na podlagi cepiv proti podrazličicam omikron ter celoletnemu nadzorovanju in testiranju. Zdravstveni organi morajo zagotoviti ustrezne zaloge medicinske opreme in pripraviti načrte za nepredvidljive razmere, ki bodo omogočili varno vrnitev na delo in v šolo po poletnih počitnicah, je še dodala.

Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!