Hribar: Obstaja nevarnost, da Janša zruši državo, a to ne pomeni uničenja naroda

Slovenija 11. Nov 202113:53 5 komentarjev
Hribar Zorčič
N1

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je sprejel Tineta Hribarja, člana komisije za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Hribar je v pogovoru poudaril, da lahko Janez Janša zruši državo, "ampak to še ne pomeni uničenja naroda". Zorčič je poslanke in poslance pozval, da morajo prekiniti dogajanje v državnih podjetjih in institucijah.

Potem ko so na začetku novembra člani komisije za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) poslali odprto pismo poslancem, je njihovega člana Tineta Hribarja sprejel predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Zorčič se je za vabilo Hribarju odločil, ker se je želel pogovoriti o vsebini. “Prebral sem ga in z njim se strinjam. O nekaterih zadevah, ki jim je Slovenija ta trenutek priča, govoriti obširneje. Večkrat smo se že spopadli s težkimi trenutki in prisluhnili intelektualcem in prav bi bilo, da bi jim tudi danes,” je po pogovoru dejal Zorčič.

Dodal je, da smo v spopadanju z epidemijo neuspešni, opozoril pa je tudi na dogajanje v državnih podjetjih in institucijah. “Poslanke in poslanci moramo, ne glede na to, da je do volitev le še nekaj več kot sto dni, narediti vse, da se takšno stanje prekine,” je povedal Zorčič. Zadnji primer je dogajanje v Gen-I, kjer poteka bitka za vodenje podjetja.

Poleti je gorela streha, zdaj gori že hiša

Hribar je poudaril, da se je pogovora s predsednikom državnega zbora udeležil izključno v svojem imenu. Pojasnil je, da odprto pismo ni bilo uperjeno proti nikomur in da so z njim želeli pomagati oblasti pri obvladovanju epidemije in da bi prihodnje korake pravilno izpeljala.

“Že lani smo želeli pomagati. Opozorili smo, da streha že gori, vendar nas niso upoštevali. Zdaj pa gori že hiša. Ko gori hiša, se ne boš več spraševal, ali so tudi gasilci požigalci, ampak boš poskušal hišo pogasiti. Kdor se še ni cepil, naj se, prosim, cepi. Vlado pa prosim, naj neha cunami prevzemanja vseh institucij in totalnega obvladovanja slovenske družbe v imenu slovenskega naroda,” je dejal Hribar.

“Obstaja nevarnost, da zapravimo državo”

Po njegovih besedah je SAZU še pomembnejše sporočilo od tokratnega poslal poleti, ki ga je napisal predsednik SAZU Peter Štih z naslovom Slovenska sprava.

“Mi kot osamosvojena država smo postali narod, narod z lastno državo. Zdaj pa je nevarnost, da zapravimo državo. Janez Janša kot sedanji predsednik vlade je zrušil Demos v pol leta, zdaj obstaja nevarnost, da zruši Slovenijo, slovensko državo, ampak to še ne pomeni uničenja naroda. Mi kot člani SAZU moramo poskrbeti, da narod preživi, ne glede na vse,” je po pogovoru z Zorčičem dejal Hribar in dodal, da ne ve, kdaj se bo to zgodilo. “Kaj se bo zgodilo, nihče ne ve. Ali bo Janeza Janšo, mojega bivšega prijatelja, srečala pamet,” je dodal.

Skupina članov komisije za človekove pravice SAZU poslance poziva k uporu proti rušenju ustavne ureditve
Skupina članov komisije za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti je v odprtem pismu poslancem zapisala, da “vladno vodenje države in obvladovanje civilne družbe že prehaja v totalitarno obliko oblasti”. Poslance so ob tem pozvali, naj se uprejo rušenju z ustavo določene ureditve.

V pismu ugotavljajo, da se po njihovi izjavi novembra 2020, ko so opozorili na arbitrarno sprejemanje ukrepov in avtokratska ter represivna ravnanja, avtokratski način vladanja ni zmanjšal, temveč povečal. Opozarjajo, da se je izvršilna oblast povzpela nad zakonodajno, saj namesto z zakoni vladajo predvsem z odloki, in nad pravosodno oblast, saj sodb sodišč ne upoštevajo.

Po njihovem mnenju “oblastniško nasilje povzroča odpor ljudi, med nekaterimi pa nasilnost”. “Obsojamo vsakršno nasilje, tako državno kot nasilje civilne družbe. Nespodobno in škodljivo je, če država razglaša miroljubne proteste, med drugim univerzitetnikovo branje ustave in akademikovo branje lastnih pesmi pred parlamentom, za nekaj nasilnega,” so zapisali.

“S takšnimi razglasi vlada stvari postavlja na glavo. Demokratično ravnanje obsoja kot nedemokratično, svoje nedemokratično, avtokratsko delovanje pa oznanja kot obliko ‘nove’, iliberalne demokratičnosti,” so prepričani podpisniki. Dodajajo, da taka demokracija ni nič drugega kot avtokracija. “Ta pa vodi ali v anarhijo in kaos ali v totalitarizem,” so dodali.

“Predsednik vlade s svojim kljubovanjem ustanovam in vodilnim osebam Evropske unije med ljudmi spodbuja nezaupanje v to dragoceno nadnacionalno povezavo držav,” so opozorili v pismu ter poslanke in poslance pozvali, naj pri odločanju pozabijo na strah, osebne in strankarske interese ter glasujejo v skladu z načeli ustavne prisege in obvezami, ki so jih sprejeli. “Vi in samo vi se lahko uprete rušenju z ustavo določene ureditve,” so zapisali.

Pod pismo so podpisani članice in člani komisije za človekove pravice SAZU Milan Dekleva, Josip Globevnik, Tine Hribar, Ivan Kreft, Blaž Rozman, Renata Salecl in Alenka Šelih.

V SAZU ob tem opozarjajo, da podpisniki pisma niso napisali in poslali v javnost v imenu omenjene komisije ali v imenu SAZU, pač pa kot posamezniki. “SAZU se ni in se ne vtika v (dnevno)politične teme in tega seveda ne počnejo niti njegova delovna telesa. Imajo pa člani SAZU tako kot vsi državljani Slovenije pravico, da izražajo svoje osebno mnenje tudi v obliki javnega pisma,” so zapisali na SAZU. STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje