HSE: Podatki na temnem spletu se nanašajo na Premogovnik in RPG, ne pa na HSE

Slovenija 20. Dec 202318:34 3 komentarji
HSE, holding slovenske elektrarne
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) so sporočili, da se podatki, ki so bili po novembrskem kibernetskem napadu objavljeni na temnem spletu, nanašajo na skupino Premogovnik Velenje ter gradbeno družbo RGP – ne gre pa, kot se je pojavljalo v javnosti, za občutljive podatke družbe HSE in osebne podatke njenih zaposlenih. Obstajajo pa znamenja, da so bili razkriti tudi nekateri osebni podatki oseb, ki so se nahajali na strežnikih skupine Premogovnik Velenje.

V HSE so v sporočilu za javnost zapisali, da se v zvezi z nedavnim kibernetskim napadom in objavo ukradenih podatkov na temnem spletu v javnosti pojavljajo napačne informacije, da naj bi šlo za občutljive podatke družbe HSE in osebne podatke njenih zaposlenih, vključno z osebnimi dokumenti.

Zagotovili so, da njihove strokovne službe intenzivno pregledujejo podatke in da se po do zdaj zbranih informacijah ukradeni in objavljeni podatki nanašajo na skupino Premogovnik Velenje ter gradbeno družbo RGP za obdobje, ko je bila ta še del skupine Premogovnika. Danes je RGP namreč od premogovnika ločeno podjetje, ki pa je del skupine HSE.

Vsebino odtujenih podatkov sicer v HSE, kot so navedli, še preučujejo, in pri tem tesno sodelujejo tudi z vsemi pristojnimi ustanovami.

Obstaja možnost, da so bili razkriti podatki zaposlenih v velenjskem premogovniku in RPG

Glede na trenutno znano stanje obstajajo znamenja, da so bili razkriti tudi nekateri osebni podatki oseb, in sicer tisti, ki so se nahajali na strežnikih skupine Premogovnik Velenje in se tako nanašajo izključno na nekatere zaposlene družb iz skupine upravljalca velenjskega premogovnika in podjetja RGP.

Te družbe so po zagotovilih HSE že obvestile svoje zaposlene o ugotovitvah, tiste, katerih podatki so bili objavljeni, pa bodo družbe individualno obvestile, skupaj s priporočili za nadaljnje postopanje. Na voljo naj bi jim bila tudi ustrezna pomoč pri reševanju nastale situacije.

Čeprav v HSE za zdaj niso naleteli na znake, da bi bili objavljeni osebni ali poslovni podatki katere od ostalih družb skupine HSE, zaposlene redno obveščamo o aktualnih zadevah, povezanih z napadom, in jim svetujejo dodatno previdnost, so še zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje