Hud spodrsljaj državne sekretarke, ki ji je uspelo užaliti drugo največje mesto

Slovenija 16. Dec 202309:54 14 komentarjev
Medicinska fakulteta v Mariboru
Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru. (Foto: Miloš Vujinovič/BOBO)

Po hudem spodrsljaju, ki se je pripetil državni sekretarki ministrstva za zdravje Evi Vodnik, državni sekretarki ni preostalo kaj drugega kot opravičilo.

Ko je Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru pred kratkim praznovala 20. obletnico svojega obstoja, je v drugem največjem slovenskem mestu močno završalo.

Slovesnosti, na kateri so se zbrali mnogi mariborski zdravniki in zdravnice ter drugi pomembni meščani, se je v imenu države udeležila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Eva Vodnik. 

Kot je poročal Večer, je državna sekretarka najprej na slovesnost zamudila, nato pa vse prisotne naravnost presunila, ko je v svojem nastopu govorila o “pomenu fakultete v ruralnem območju.” Nato je še pristavila: “Ne se ustavit, da bi se uspešno razvijali še naprej”.

Kot je za N1 dejal nekdanji dekan fakultete Ivan Krajnc, so besede državne sekretarke naletele na veliko neodobravanje. Ne le znotraj zdravniške stroke v Mariboru, temveč celotnega Maribora. “Prav s pomočjo mariborske medicinske fakultete je število zdravnikov v Sloveniji bolj vzdržno, kot bi bilo sicer,” je dejal Krajnc.

Nato je državni sekretarki ostro javno pismo napisal še urednik Večerove priloge V soboto Rok Kajzer, ki se ji je v ironičnem zapisu med drugim opravičil za to, da je morala priti v Maribor, ki da je “res čista ruralka”. Ob njenem naslednjem obisku Maribora jo je povabil, da se skupaj odpravita kmetovati v center mesta: “Da boš videla, kako je, če si čisto prava kmetica”.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Eva Vodnik
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Eva Vodnik. (Foto: gov.si)

Prav to javno pismo, ki se je po Mariboru zelo hitro širilo, je državno sekretarko Evo Vodnik nato tudi spodbudilo, da je sprejela kritiko, svojo napako priznala in se za izrečene besede tudi opravičila. Dekan medicinske fakultete Iztok Takač je za N1 dejal, da je z opravičilom zadeva zanje zaključena. “Vsak, ki je bil morda užaljen, je s tem zdaj lahko pomirjen,” je dejal.

Podobno je poudarila tudi mariborska zdravnica Jelka Reberšek Gorišek, ki je bila zaradi besed sekretarke na slovesnosti sicer “nezadovoljna”, je pa po njenem mnenju najpomembnejše, da je državna sekretarka spoznala svojo napako in se zanjo tudi opravičila.

Ob tem pa je še dodala, da dogodek najverjetneje kaže tudi na širšo težavo Slovenije: da v politiko vstopajo ljudje, ki z razmerami niso dobro seznanjeni.

Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru je bila ustanovljena 2. oktobra 2003, decembra istega leta pa je svet za visoko šolstvo potrdil univerzitetni študijski program Splošna medicina. Pobude za ustanovitev sicer segajo že v 70. leta prejšnjega stoletja. Ivan Krajnc je bil dekan fakultete od ustanovitve do leta 2021, ko je vodenje prevzel Iztok Takač. Omenjena fakulteta je v 20-letnem delovanju izobrazila prek tisoč zdravnic in zdravnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje