Imenovanje članov v svet RTVS: kakšni so pogoji

Slovenija 13. Jan 202320:40 2 komentarja
deček s piščaljo, RTV
Borut Živulović /BOBO

Več upravičencev za imenovanje člana v svet RTVS je pozvalo k posredovanju predlogov. Pogoj za člana sveta je denimo najmanj izobrazba, pridobljena po študijskem programu druge stopnje, oziroma izobrazba, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje. Imeti mora najmanj deset let strokovnih delovnih izkušenj, visoko osebno integriteto in moralni ugled ter slovensko državljanstvo.

Več upravičencev za imenovanje člana v svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je danes v Uradnem listu objavilo javne pozive ustreznim organizacijam za posredovanje predlogov, med njimi Varuh človekovih pravic in Informacijski pooblaščenec. Oba sta kot rok za posredovanje predlogov določila 30. januar do 15. ure.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je objavil javni poziv nevladnim organizacijam s področja varstva človekovih pravic in svoboščin. Glede na žreb, ki ga je predsednica republike Nataša Pirc Musar opravila 5. januarja, bo mandat tega člana trajal štiri leta.

Informacijski pooblaščenec je objavil javni poziv organizacijam, ki so dejavne na področju medijev, razvoja informacijske družbe in zagotavljanja transparentnosti. Tudi mandat člana, izbranega na tej podlagi, bo glede na omenjeni žreb trajal štiri leta.

Dve leti pa bo glede na žreb trajal mandat članov, ki ju bosta izbrala Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) in Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU). NSIOS je objavil javni poziv invalidskim organizacijam, SAZU pa univerzam in raziskovalnim institutom. Rok za oddajo predlogov na poziv NSIOS je 28. januar, rok za oddajo predlogov na poziv SAZU pa 30. januar.

Preberite še: Predsednica: Najbolj bizarno predsedniško opravilo od obstoja Slovenije dalje

V novem svetu zavoda bo v skladu z novelo zakona o RTVS 17 članov. Šest bo predstavnikov zaposlenih, ki jih bodo zaposleni izbrali iz lastnih vrst, 11 članov pa bo predstavnikov javnosti. Med njimi bo predsednica republike imenovala enega člana na podlagi poziva registriranim verskim skupnostim, ki ga je že objavila, po enega bosta imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, SAZU, Olimpijski komite Slovenije, Informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, krovna organizacija invalidskih organizacij, Varuh človekovih pravic, dva člana pa Nacionalni svet za kulturo.

Pogoj za člana sveta je denimo najmanj izobrazba, pridobljena po študijskem programu druge stopnje, oziroma izobrazba, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje. Imeti mora najmanj deset let strokovnih delovnih izkušenj, visoko osebno integriteto in moralni ugled ter slovensko državljanstvo.

Prav tako je pogoj, da je kandidat pripravljen in zmožen s svojim znanjem, ugledom oziroma dosežki na relevantnem področju družbenega življenja prispevati k dobremu delovanju in krepitvi ugleda javne radiotelevizije tako v Sloveniji kot tujini.

Predložiti mora izjavo, da ob imenovanju ali v obdobju petih let pred imenovanjem ni bil član organov političnih strank na državni, regionalni ali občinski ravni, poslanec Evropskega parlamenta ali uslužbenec in funkcionar v organih EU, predsednik republike, predsednik vlade, poslanec, član državnega sveta, župan, ustavni sodnik, minister, državni sekretar ali drug funkcionar v državnih organih.

Prav tako v tem obdobju ni smel biti generalni direktor, generalni sekretar ministrstva, direktor organa v sestavi ali vladne službe, načelnik upravne enote ter direktor občinske uprave ali tajnik občine.

Predložiti mora nadalje izjavo, da ni denimo član organov vodenja, upravljanja ali nadzora oziroma zaposlen pri konkurenčnih medijih, da ni oseba, ki ima v teh medijih lastniške deleže, da ni zaposlen na RTVS, da ni član organov vodenja, upravljanja ali nadzora pravnih oseb, ki poslovno sodelujejo z RTVS, in da ni ožji družinski član vodilnih in vodstvenih delavcev RTVS.

Zahtevana pa je tudi izjava, da poslovno ne sodeluje z RTVS in da ne kandidira za člana finančnega odbora, ki bo posvetovalno telo novega sveta zavoda.

Novela zakona določa, da se bo moral novi svet zavoda konstituirati najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, to je do 26. februarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje