Predsednica: Najbolj bizarno predsedniško opravilo od obstoja Slovenije dalje

Slovenija 04. Jan 202313:23 14 komentarjev
N1

Predsednica republike Nataša Pirc Musar opravila žreb, s katerim je določila, kateri člani novega sveta RTVS bodo imenovani za štiriletni in kateri za dveletni mandat. Pirc Musar je žreb opravila v skladu z novelo zakona o RTVS, ki je po potrditvi na novembrskem referendumu začela veljati 28. decembra. Žrebanje je bilo javno.

Žrebanje je potekalo tako, da je predsednica republike Nataša Pirc Musar iz bobna eno za drugo naključno izvlekla 17 kroglic. Prvih devet izvlečenih kroglic je predstavljalo upravičence za imenovanje oziroma izvolitev članov sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki bodo svojega člana imenovali oziroma izvolili za dobo dveh let. Naslednjih osem izvlečenih kroglic pa je predstavljalo upravičence, ki bodo svojega člana imenovali oziroma izvolili za dobo štirih let.

Predsednica republike je iz bobna najprej izžrebala kroglico s številko tri, kar pomeni, da bo en član, ki ga na neposrednih volitvah izvolijo zaposleni na RTVS s področja razvedrilno-športne dejavnosti, imel dvoletni mandat. Dvoletni mandat bosta imela tudi dva člana sveta, ki ju na podlagi javnega poziva imenujeta italijanska in madžarska narodna skupnost, izžrebana sta bila s številkama osem in sedem.

Naslednja izžrebana kroglica je določila, da bo dvoletni mandat v svetu RTVS pripadel tudi članu, ki ga bo na podlagi javnega poziva kulturnim in umetniškim organizacijam imenoval Nacionalni svet za kulturo. Za obdobje dveh let bo v svetu RTVS tudi član zaposlenih na javni radioteleviziji iz področja kulturno-umetniške dejavnosti, zaposleni pa ga bodo izvolili na neposrednih volitvah. Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) bo na podlagi javnega poziva univerzam in raziskovalnim inštitutom imenovala člana sveta RTVS za dvoletni mandat. Na podlagi javnega poziva bo Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja imenoval člana z dvoletnim mandatom. Dvoletni mandat bo imel tudi član, ki ga bo po zakonu, ki ureja invalidske organizacije, imenovala tudi krovna organizacija invalidskih organizacij. Kot zadnja je bila izžrebana številka 12, ki je določila, da bo za obdobje dveh let član v svetu RTVS, ki ga bo na podlagi javnega poziva organizacijam s področja avdiovizualnega sektorja imenoval Nacionalni svet za kulturo.

N1

Preostale kroglice v bobnu pa so predstavljale upravičence, ki bodo svojega člana imenovali oziroma izvolili za dobo štirih let. Za štiri leta bodo tri predstavnike imenovali zaposleni na RTVS s področja informativne dejavnosti, s področja za tehniko (sem sodijo tudi oddajniki in zveze) in s področja za digitalni razvoj.

Prav tako bo za štiri leta predstavnika imenoval Svet delavcev RTVS, predsednica republike  na podlagi javnega poziva registriranim verskim skupnostim, Olimpijski komite Slovenije, Informacijski pooblaščenec na podlagi javnega poziva organizacijam, ki so dejavne na področju medijev, razvoja informacijske družbe in zagotavljanja transparentnosti ter Varuh človekovih pravic na podlagi javnega poziva nevladnim organizacijam s področja varstva človekovih pravic in svoboščin.

Žreb 2
N1

Novela določa, da se bo moral novi svet zavoda konstituirati najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele. Ko bo svet ustanovljen, začne teči 15-dnevni rok, v katerem mora v. d. generalnega direktorja zavoda sklicati prvo sejo sveta. Svet mora v 15 dneh po konstituiranju objaviti javni razpis za predsednika uprave zavoda.

V novem svetu zavoda bo namreč 17 članov. Šest bo predstavnikov zaposlenih, ki jih bodo zaposleni izbrali iz lastnih vrst, 11 članov pa bo predstavnikov javnosti. Med njimi bodo po enega imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednik republike na podlagi javnega poziva registriranim verskim skupnostim, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Olimpijski komite Slovenije, Informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, krovna organizacija invalidskih organizacij, Varuh človekovih pravic, dva člana pa Nacionalni svet za kulturo.

Kdaj bo novi svet začel delovati, še ni znano in je odvisno tudi od morebitnega zadržanja novele, o čemer bodo odločali ustavni sodniki. Ustavno sodišče bo namreč v četrtek začelo obravnavo pobude za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS, pod katero je prvopodpisani predsednik dozdajšnjega programskega sveta Peter Gregorčič.

Med pobudniki so tudi dozdajšnji generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough, dozdajšnja namestnica predsednika nadzornega sveta Tamara Besednjak Valič in dozdajšnji direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija. Prepričani so, da so z uveljavitvijo novele mandati članov programskega in nadzornega sveta, generalnega direktorja in direktorjev televizije in radia prenehali brez ugotavljanja pogojev, ki so sicer predpisani za prekinitev teh mandatov. Predlagali pa so absolutno prednostno obravnavo in začasno zadržanje novele.

Ker menijo, da je bila sprejeta na nedemokratičen način, je pobudo za oceno ustavnosti novele vložila tudi skupina državljanov s prvopodpisanim Vilijem Kovačičem. A njihove pobude za zdaj še ni na dnevnem redu sej ustavnega sodišča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje