Imenovanje ministrove žene: v zakulisju ostre kritike, na seji vlade tišina

Slovenija 15. Mar 202421:50 12 komentarjev
Klemen in Eva Boštjančič na državni slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti
Klemen in Eva Boštjančič na državni slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Vlada je v svet javnega zavoda SNG Drama Ljubljana imenovala soprogo finančnega ministra Evo Boštjančič. Ministrica za kulturo Asta Vrečko kot predlagateljica imenovanja poudarja, da je šlo za strokovno kadrovanje in da nikogar ne bi smeli soditi po tem, s kom je poročen. Več naših sogovornikov tudi iz koalicijskih vrst pa ocenjuje, da gre za še eno neprimerno odločitev, ki bo vladi nedvomno škodila.

Vlada je na četrtkovi seji v svet javnega zavoda SNG Drama Ljubljana imenovala dve novi članici. Ob tem imenovanju pa so mnogi dvignili obrvi: ena od novih članic je namreč Eva Boštjančič, soproga finančnega ministra Klemna Boštjančiča.

Minister se je sicer iz odločanja na seji vlade izločil, kljub temu pa celo mnogi naši sogovorniki iz koalicijskih vrst menijo, da gre pri postavitvi ministrove žene za še eno neprimerno in nerazumno odločitev vlade Roberta Goloba, ki si je ta nikakor ne bi smela privoščiti.

Ob tem tudi ocenjujejo, da Eva Boštjančič nima potrebnih kvalifikacij za mesto, na katerega je bila imenovana. V sklepu o ustanovitvi javnega zavoda SNG Drama je namreč zapisano, da mora vlada svoje predstavnike v svetu zavoda izbrati “med strokovnjaki s področja dela zavoda, financ in pravnih zadev”.

Vlada je v sporočilu, ki ga je poslala po četrtkovi seji, zapisala, da je Eva Boštjančič doktorica psiholoških znanosti, da je od leta 2004 zaposlena na ljubljanski filozofski fakulteti in od aprila 2023 predstojnica oddelka za psihologijo.

Izpostavila je še, da je Eva Boštjančič v svoji dolgoletni karieri delovala tudi kot svetovalka na področju upravljanja s človeškimi viri (HRM), raziskovalka na projektu INODEL ljubljanske fakultete za upravo, prav tako pa je bila članica akreditacijske komisije agencije za upravljanje državnih naložb ter članica uredniških odborov mednarodne revije Changing Societies & Personalities, revije Vodenje v vzgoji in izobraževanju in Annual Report of Psychology.

“Nikogar ne bi smeli soditi po tem, s kom je poročen”

Ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je bila predlagateljica te kadrovske točke, poudarja, da Eva Boštjančič izpolnjuje vse pogoje in ima kompetence za članico sveta SNG Drama.

Po ministričinih besedah gre za strokovnjakinjo iz organizacije dela zavodov in javnih zavodov, o čemer tudi predava in piše. Vrečko je še dodala, da je Drama ena največjih kulturnih ustanov pri nas, “zato je prav, da je v svetu zavoda nekdo, ki ima kompetence s področja organizacijskih ved”. In izpostavila, da ne gre za poklicno funkcijo ter da člani sveta kulturnega javnega zavoda nimajo visokih honorarjev.

Opozorila je še na nujno enakopravnost žensk: “Pred nekaj dnevi je bil 8. marec in resnično si želim, da nikogar ne bi sodili po tem, s kom je poročen, ampak po strokovnih kompetencah.”

Novi podpredsednik vlade Matej Arčon, ki pokriva področje komunikacije, je na vprašanje, kako vidi imenovanje Eve Boštjančič, odgovoril, da ne gre za konflikt interesov, prav tako pa tudi ne vidi nobenega korupcijskega tveganja. “Stvar vsakega posameznika pa je, kako se odloči,” je dodal.

Drama, drevo
Egon Parteli/N1

Da imenovanje partnerja ministra v svet javnega zavoda ni v nasprotju z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, če se je minister v celoti izločil iz vseh postopkov, ki so povezani z imenovanjem njegovega družinskega člana, so poudarili tudi na komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

To pomeni, da se mora minister izločiti tako iz postopka predlaganja kot v celoti iz odločanja o predlogu in tudi iz razprave o njem. “Hkrati seveda ne sme v zvezi z imenovanjem svojega družinskega člana kljub formalni izločitvi podrejenim dajati kakršnih koli navodil oziroma vplivati na njihov izbor,” so še poudarili na KPK.

Kot rečeno, se je minister Boštjančič iz odločanja o svoji soprogi izločil, iz razprave na vladi pa se mu ni bilo treba, saj te sploh ni bilo. Po naših informacijah so namreč ministri potrdili vseh sedem kadrovskih predlogov skupaj, saj da jih je že pred tem dorekla vladna komisija za administrativne zadeve in imenovanja.

A tudi na seji te komisije, kot zagotavljajo naši viri, o imenovanju novih članic sveta SNG Drama nihče ni rekel niti besede, prav tako naj predstavnik ministrstva za kulturo predloga sploh ne bi predstavil.

Glede na to, da je Boštjančič pred odločanjem na seji vlade izpostavil, da sam pri podtočki o članih sveta SNG Drama ne bo sodeloval, ker je med kandidatkama njegova soproga, pa se tokrat ministri ne morejo izgovarjati, da tega, o kom odločajo, niso vedeli.

“Še ena poteza, ki si je vlada ne bi smela privoščiti”

Politični analitik ter nekdanji generalni sekretar LDS in Zares Bogdan Biščak imenovanje Eve Boštjančič ocenjuje kot še eno potezo, ki si je vlada v tem trenutku, ko je že tako deležna številnih kritik, nikakor ne bi smela privoščiti.

“Tako kot morajo sodišča skrbeti ne le za to, da so nepristranska, temveč tudi za videz nepristranskosti, bi tudi vlada morala skrbeti ne le za to, da kadrovske poteze vleče po kriteriju strokovnosti, ampak da tudi izgleda, da jih vleče po tem kriteriju,” je poudaril.

Pri imenovanju Eve Boštjančič pa so vladajoči po njegovi oceni šli v obratni smeri. “Ljudje bodo domnevali, da je bila imenovana zato, ker je soproga ministra, ne pa zaradi tega, ker morda obvlada zadeve,” je dejal Biščak, ki je ob tem izpostavil, da sam o Evi Boštjančič sicer ne ve ničesar in torej dopušča, da je strokovnjakinja.

Nekdanji predsednik SD Igor Lukšič pa je v četrtkovi oddaji Tarča poudaril, da se je politika zreducirala na pravne formalizme; da zadošča, da je bil postopek imenovanja pravno formalno ustrezen in torej ministrova žena lahko sedi v svetu javnega zavoda.

“Toda žena tam ne bi smela sedeti. V času, ko je minister, nihče od njegovih bližnjih ne bi smel imeti dobrobiti ali karkoli javnost smatra za dobrobit,” je dejal Lukšič. Po njegovi oceni torej ni prostora za privatiziranje pozicije in širjenje privatizacije na družinske člane, temveč mora funkcionar delati v javno dobro.

V vladnih vrstah je sicer mogoče slišati, da je Gibanje Svoboda v svetu Drame “uveljavljala svojo strankarsko kvoto”. Biščak razdeljevanje mest po strankarskih kvotah ocenjuje kot napačno. “S ’kvotarstvom’ bi morali končati. Nič ni narobe, če je imenovan nekdo iz neke stranke, ne more pa to biti razlog, da je kadrovan,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje