Imenovanje urednika MMC: “Potiho se uvaja stanje, kot ga še nikoli ni bilo”

Slovenija 01. Feb 202213:59 > 17:28 6 komentarjev
RTV Slovenija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Člani uredništva Multimedijskega centra RTV Slovenija so ogorčeni nad tem, da bi odslej urednika uredništva imenoval zgolj odgovorni urednik televizijskega informativnega programa. Doslej sta namreč to odločitev sprejela odgovorna urednika televizijskega in radijskega informativnega programa skupaj. Člani uredništva zahtevajo preklic objave v Informatorju, medtem ko vodstvo zagotavlja, da sprememba izvedbenega akta o delovanju MMC nikakor ne posega v vlogo in pristojnosti nobenega odgovornega urednika.

Člani uredništva multimedijskega centra (MMC) so ogorčeni nad posegom v izvedbeni akt o delovanju MMC, v delu, kjer je določen način imenovanja urednika uredništva. “O spremembi nismo bili obveščeni, in kolikor vemo, ni bil z nikomer o tem vzpostavljen nikakršen dialog,” so zapisali v protestni izjavi. Podpisali so jo Aktiv MMC, Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija, Sindikat novinarjev Slovenije, Aktiv novinarjev Radia Slovenija in Aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija.

Poudarili so, da spletna stran RTV sodeluje tako z radijskim kot televizijskim delom zavoda. Iz statuta RTV izhaja, da so za vsebine portala odgovorni uredniki radijskih, televizijskih, regionalnih in narodnostnih programov, usklajuje pa jih urednik uredništva za nove medije. V izvedbenem aktu je to poenostavljeno: urednika uredništva imenujeta oba odgovorna urednika informativnih programov.

Po spremembi izvedbenega akta pa bi urednika uredništva MMC imel pravico imenovati zgolj odgovorni urednik televizijskega informativnega programa. “Tudi v časih, ko je MMC imel svojega odgovornega urednika, sta ga imenovala tako direktor televizije kot radia, tako da se zdaj potiho, brez dialoga in pospešeno uvaja stanje, kot ga še nikoli ni bilo,” so zapisali.

RTV Slovenija
Tina Kosec/BOBO

Delovanje vodstva se zdi nedemokratično

“Že leta poslušamo o sinergijah, skupnem delovanju in usklajevanju našega javnega zavoda, zdaj pa se samovoljno in zelo na tiho posega v delovanje MMC-ja, ki pogosto predstavlja vstopno točko ljudem za vsebine celotnega zavoda,” so dodali. Poudarili so, da se delovanje vodstva zdi nedemokratično, saj se izključuje člane uredništva, na katere tovrstne spremembe najbolj vplivajo.

Pri odločanju vodstva javnega zavoda opažajo vzorec. Opozorili so, da se člani uredništva televizijskega informativnega programa niso mogli podati mnenja o imenovanju v. d. odgovorne urednice informativnega programa, čeprav to zahteva zakon o medijih.

Člani uredništva MMC zahtevajo prekinitev takšnega samovoljnega pristopa, preklic te objave v Informatorju in vzpostavitev dialoga glede imenovanja urednika uredništva oziroma po napovedanih spremembah statuta RTV odgovornega urednika, pri čemer želijo aktivno vlogo uredništva.

Vodstvo: Sprememba ne posega v vlogo odgovornega urednika

V javnem zavodu so v odzivu poudarili, da sprememba izvedbenega akta o delovanju MMC nikakor ne posega v vlogo in pristojnosti nobenega odgovornega urednika, ki jih ima ta po statutu RTVS. “Urednika t. i. uredništva za nove medije, ki med drugim skrbi za novičarski portal www.rtvslo.si, bo namreč tako kot doslej imenoval odgovorni urednik informativnega programa Televizije Slovenija, le da pri tem ni več vezan na soglasje, ampak na mnenje odgovornega urednika prvega programa Radia Slovenija,” so navedli.

Ker statut po njihovih besedah ne predvideva situacije, ko bi bil odgovorni urednik pri imenovanju urednikov uredništev vezan še na soglasje katerega koli drugega odgovornega urednika, so zgolj uskladili izvedbeni akt z določili statuta. Ob tem so dodali, da so na RTVS že začeli pripravljati spremembe statuta, v okviru katerega bodo pretresali tudi različne možnosti za ureditev statusa MMC na RTVS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje