Informacije N1: v petek bodo padli prvi metri žice na meji s Hrvaško

Slovenija 13. Jul 202211:15 > 11:50 5 komentarjev
Ograja na meji
Srdjan Živulović/BOBO

Slovenska vojska bo po informacijah N1 v petek začela odstranjevati žico na meji s Hrvaško.

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sprejela sklep, da bo Slovenska vojska na meji s Hrvaško začela odstranjevati žico. Ograjo na južni meji je ob velikem prehodu beguncev skozi našo državo leta 2015 začela postavljati vlada Mira Cerarja. Po informacijah N1 bo Slovenska vojska žico — te je skupaj 51 kilometrov — začela odstranjevati v petek. Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je prejšnji teden pojasnila, da vojska predvideva, da je na dan mogoče odstraniti 200 metrov žice, odstranjevanje pa naj bi bilo končano v 150 delovnih dneh.

Nato bo, kot poudarjajo naši viri, prišlo na vrsto tudi odstranjevanje 143 kilometrov panelne ograje, vendar bodo še pred tem izpeljali razpis za izbor izvajalca.

Po odstranitvi bo varovanje slovenske meje zagotavljala slovenska policija, je poudarila Tatjana Bobnar.

Ministrica je dejala, da je bila ograja na slovensko-hrvaški meji postavljena kot začasni instrument. “Nespremenljivo je, da bi postala trajen element mejne politike v običajnih migracijskih razmerah. S tem bi namreč sporočili družbi, da so migracije krizne same po sebi, kar je napačna predpostavka. Migracije so del sodobnih družb, njena stalnica v sodobnosti in v preteklosti,” je dodala.

Na napoved o odstranitvi ograje na meji so se ostro odzvali v največji opozicijski stranki SDS. Prvak stranke Janez Janša je vladno odločitev označil kot kratkovidno in škodljivo. “Nič se niste naučili iz izkušenj leta 2015, čeprav ste več ali manj isti,” je zapisal na Twitterju. Na istem družbenem omrežju mu je pritegnil poslanec SDS Branko Grims. “Ona ve, da ravna nestrokovno in politikantsko. Saj je bila prav gospa Bobnar kot direktorica policije podpisana pod strokovno utemeljen predlog za dodatno širitev zaščitne ograje. Prav te, ki jo sedaj kot ministrica politikantsko ruši. Karierizem na račun varnosti ljudi,” je zapisal.

Odločitvi Golobove vlade prav tako niso naklonjeni v opozicijski NSi– njihov poslanec, v prejšnji vladi pa državni sekretar na ministrstvu za obrambo Janez Žakelj jo je označil kot lahkomiselno in tvegano. Ocenil je, da ograje brez resne varnostne preveritve ne bi smeli odstraniti, in predvidel, da se bodo zaradi njenega umika poslabšale varnostne razmere. V NSi  dvomijo, da bodo dodatna tehnična sredstva, kot so droni, zagotavljala enako stopnjo varnosti kot ograja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje