Informacije N1: znano, kdo bo nasledil Tomaža Vesela

Gospodarstvo 15. Jun 202213:10 > 13:53 1 komentar
Jana Ahčin
Žiga Živulović Jr./BOBO

Po informacijah N1 bi koalicija za novo predsednico računskega sodišča podprla Jano Ahčin, za novega viceguvernerja Banke Slovenije pa Milana M. Cvikla.

Koalicija bo v četrtek predstavila usklajena predloga kandidatov za mesti predsednika računskega sodišča in viceguvernerja Banke Slovenije, sta po posvetovanju pri predsedniku republike povedala vodja poslancev SD Jani Prednik in vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec. Po informacijah N1 bi koalicija za novo predsednico računskega sodišča podprla nekdanjo generalno direktorico finančne uprave Jano Ahčin, za novega viceguvernerja Banke Slovenije pa Milana M. Cvikla, a je iz koalicije mogoče slišati, da bodo zaradi dodatnih usklajevanj imeni dokončno razkrili v četrtek.

V primeru viceguvernerja lahko stranke predsedniku republike predlagajo kandidata, ki se ni prijavil na razpis, za predsednika računskega sodišča pa morajo izbrati med prijavljenimi kandidati. Tako Prednik kot Tašner Vatovec sta po današnjem posvetovanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju sicer potrdila, da se koalicija o obeh imenih še posvetuje in da bosta usklajeni imeni znani v četrtek. Podobno je v torek po posvetovanju v predsedniški palači napovedal vodja največje koalicijske poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic.

Predsednik Pahor je danes zaključil prvi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin, do konca tedna pa bo opravil še en krog neformalnih posvetovanj. Kot so še sporočili iz predsednikovega urada, predsednik na osnovi posvetov v prvem krogu pričakuje, da bo do konca tega tedna lahko ugotovil potrebno podporo za kandidata za obe funkciji. “Zato predsednik republike načrtuje, da bo predlog kandidatov za predsednika računskega sodišča in za viceguvernerja Banke Slovenije v državni zbor poslal v začetku naslednjega tedna,” so zapisali.

Vodja poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath je povedal, da sta se s poslancem italijanske narodne skupnosti Felicejem Žižo odločila, da bosta podprla oba predloga, ki ju bo v DZ poslal Pahor. Po Horvathovih besedah bi lahko predsednik republike za predsednico računskega sodišča predlagal Ahčin, za viceguvernerja pa Cvikla.

Na javni poziv za predsednika računskega sodišča, ki ga je še pred aprilskimi državnozborskimi volitvami podpisal predsednik republike Borut Pahor, so prispele štiri kandidature. Te so poslali Jana Ahčin, Miroslav Kranjc, Dušan Sterle in Aleksej Šinigoj.

Dosedanjemu predsedniku računskega sodišča Tomažu Veselu se je mandat iztekel s koncem maja, a ga je, ker DZ še ni imenoval njegovega naslednika, podaljšal do vključno danes. Vodenje računskega sodišča bo do imenovanja novega predsednika prevzela njegova dosedanja prva namestnica Maja Bilbija.

Za mesto viceguvernerja so na vnovični javni poziv predsednika republike kandidature oddali Primož Dolenc, ki je viceguvernersko funkcijo opravljal do začetka aprila, Miha Mihič, Matjaž Noč in Sibil Svilan. Milan M. Cvikl, vidni član SD, se na razpis ni prijavil.

Predsednik republike DZ kandidata predlaga v vsakem primeru, tudi če nimata napovedane podpore. DZ tako o kandidatu za viceguvernerja kot o kandidatu za predsednika računskega sodišča odloča na tajnem glasovanju, za izvolitev je potrebna absolutna večina ali 46 poslanskih glasov. Če jih kandidat ne prejme, mora predsednik republike postopek ponoviti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje