Informativni dnevi po dveh letih spet v živo: kaj so povedali bodoči študenti?

Slovenija 17. Feb 202311:48 0 komentarjev

Na tisoče bodočih študentov in dijakov se je v petek in soboto udeležilo informativnih dnevov, ki jim bodo olajšali izbiro študija oziroma srednje šole. Obiskovalce fakultet smo povprašali, katero študijsko smer si bodo ogledali in ali so že sprejeli odločitev ter tudi, ali lahko informativni dan še spremeni njihovo odločitev.

Oktobra se bo v prvi letnik študija vpisalo skoraj 20 tisoč študentov. Da bi izvedeli več o študiju in posledično sprejeli pravo odločitev o študijski smeri, so dijaki 4. pa tudi 3. letnikov v petek in soboto obiskali informativne dneve. Tam so jim lahko odgovorili na vprašanja, kakšni so pogoji za vpis, kako poteka študij in delo na fakulteti in kakšne so zaposlitvene možnosti, prav tako so lahko prvič pred študijem stopili v prostore ustanov, ki bodo naslednjih nekaj let njihov drugi dom.

Po dveh epidemičnih letih informativni dnevi letos potekajo v živo in ne v virtualni obliki.

Bodoče študente Univerze v Ljubljani, ki so prišli na predstavitve katerega od študijev na fakultetah na Aškerčevi cesti v Ljubljani, smo povprašali, kateri študijski program so si prišli ogledat, ali so se zanj že dokončno odločili in ali jih lahko informativni dan še prepriča o nasprotnem. Nekateri so precej odločeni, medtem ko so za tiste, ki še kolebajo med dvema različnima študijskima programoma, informativni dnevi ključnega pomena.

Kaj še so povedali, si oglejte na videoposnetku na vrhu prispevka.

Za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe bo v študijskem letu 2023/2024 na voljo skupaj 19.792 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za redni in izredni študij. V primerjavi z lanskim študijskim letom se povečuje število vpisnih mest na področju kemije, kemijske tehnologije, dentalne medicine in prava, na poziv vlade pa tudi število mest na študiju psihologije.

Vpisna mesta razpisujejo Univerze v Ljubljani, v Mariboru in na Primorskem, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu in Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, poleg tega pa še 16 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo.

Univerza v Ljubljani opozarja, da je letos spremenila pogoje za vpis na več študijskih programov glede na smer predhodne izobrazbe. Čeprav se zavedajo, da s tem posameznim dijakom s srednjih strokovnih šol zapirajo pot na določene smeri študija, jih je v to prisilila Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu, ki je akreditacijo Univerze v Ljubljani pogojevala s spremembo vpisnih pogojev, so opozorili.

Preberite še: “Zaradi ozke in nove razlage zakona dijakom zaprta vrata do izbranih študijev”

V okviru informativnih dnevov bodo tudi dnevi odprtih vrat študentskih in dijaških domov. V teh je za prihodnje šolsko leto za novince predvidenih skupaj 2.164.

Bodočim dijakom na voljo več kot 25 tisoč vpisnih mest

Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 21.571 učenk in učencev, ki bodo lahko kandidirali na skupno 25.560 vpisnih mest na srednjih šolah, je sporočilo ministrstvo za izobraževanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!