Inšpektorji: Večinoma smo res izrekali le opozorila, največ kršitev v gostinstvu

Slovenija 02. Nov 202120:07 > 20:37 1 komentar
natakar z masko v restavraciji
PROFIMEDIA

V času krompirjevih počitnic in podaljšanega vikenda so inšpektorji opravljali poostren nadzor. Preverjali so nošenje zaščitnih mask in izpolnjevanje ter preverjanje PCT pogoja. Med podaljšanim vikendom so inšpektorji finančne uprave izvedli 68 nadzorov in zaznali 26 nepravilnosti. V zadnjih dveh tednih pa so opravili 314 nadzorov in ugotovili 85 nepravilnosti. Največ nepravilnosti so ugotovili v gostinstvu.

Med podaljšanim prazničnim vikendom so inšpektorji finančne uprave (Furs) izvedli 68 nadzorov. V 19 nadzorih so zaznali 26 nepravilnosti: devet na področju nošenja mask  in 17 na področju izpolnjevanja PCT pogoja. Za ugotovljene nepravilnosti so inšpektorji izrekli 25 opozoril in izdali en plačilni nalog z globo v višini 4.400 evrov. V tem primeru sta tako pravna oseba kot odgovorna oseba dobili z zakonom najnižjo določeno globo.

Sicer pa so inšpektorji Fursa v zadnjih dveh tednih – torej med 18. oktobrom in 31. oktobrom – opravili 314 nadzorov. V 75  nadzorih so zaznali 85 nepravilnosti: 21 na področju nošenja mask in 64 na področju izpolnjevanja PCT pogoja. Za ugotovljene nepravilnosti so izrekli 82 opozoril in 3 plačilne naloge z globo v skupnem znesku 10.800 evrov. Tudi v teh primerih so izrekli najnižje zakonsko določene globe.

Največ – 79 – nepravilnosti so inšpektorji ugotovili v gostinstvu. Dve nepravilnosti so zaznali v storitvenih dejavnosti ter po eno v trgovini in pri nadzoru poslovnih objektov, prireditev in stojnic.

Sankcija odvisna tudi od odziva tistega, ki ga inšpektor preverja

V prekrškovnem postopku lahko inšpektor izreče opozorilo ali sankcijo, sankcija pa je odvisna od nepravilnosti in odziva tistega, ki ga inšpektor preverja. Opozorilo izrečejo za prekrške neznatnega pomena, ko je glede na pomen izrek opozorila zadosten ukrep. V kolikor gre za druge prekrške, inšpektor lahko za ugotovljeni prekršek izreče globo ali opomin. Opomin se običajno izreče, ko predpisana obveznost ni bila izpolnjena, stranka pa to nato popravi.

Če inšpektor ugotovi znake prekrška po zakonu o nalezljivih boleznih, lahko izreče tudi globe, ki so predpisane v tem zakonu. Za pravno osebo je zagrožena globa v višini od 4.000 do 100.000 evrov, za samostojnega podjetnika v višini od 2.000 do 50.000 evrov in za posameznika ali odgovorno osebo pravne osebe v višini od 400 do 4.000 evrov.

Poostren nadzor sta v zadnjem tednu opravljali tudi zdravstvena in infrastrukturna inšpekcija. Na zdravstveni inšpekciji so na naša vprašanja odgovorili, da bodo podatki o izvedenih nadzorih najprej predstavljeni vladi in šele nato tudi javnosti. Odgovor infrastrukturne inšpekcije bomo objavili, ko ga dobimo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje