Inšpekcijski nadzor varnostnih služb, ki varujejo gradbišče kanala C0

Slovenija 13. Apr 202305:56 8 komentarjev
Gradnja kanala C0
Žiga Živulovič jr./BOBO

Po informacijah N1 je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) pod vodstvom ministra Boštjana Poklukarja sprožilo postopek inšpekcijskega nadzora zoper dve varnostni službi, ki sta izvajali varovanje gradbišča, kjer poteka gradnja kanala C0. Prav tako je inšpektorat za notranje zadeve izvedel inšpekcijski nadzor tudi pri varnostni službi, ki so jo najeli lastniki zemljišč. Kot so nam sporočili z notranjega ministrstva, gre za tri imetnike licence zasebnega varovanja: Valina varovanje, Ogrinc varovanje 1 ter Alfa varovanje in zaščita.

Na gradbišču kanala C0 je bilo v zadnjih nekaj mesecih večkrat zelo napeto. Zaradi protestov skupine lastnikov zemljišč in občanov, ki nasprotujejo gradnji povezovalnega kanala C0, je morala tam večkrat posredovati policija, dogajali so se tudi fizični obračuni.

Z notranjega ministrstva so nam sporočili, da je inšpektorat za notranje zadeve konec novembra lani prejel poročilo Policijske postaje Bežigrad, na podlagi katerega so začeli “izvajanje nadaljnjih aktivnosti”. “Po uradni dolžnosti je bil zoper dva imetnika licence zasebnega varovanja – Valina varovanje in Ogrinc varovanje – začet postopek inšpekcijskega nadzora v zvezi z opravljanjem zasebnega varovanja na varovanem območju pri gradnji kanalizacijskega povezovalnega kanala C0,” so za N1 pojasnili na MNZ.

Ob tem so dodali, da je inšpektorat na podlagi nadaljnjih ugotovitev uvedel še inšpekcijski nadzor varnostne službe Alfa varovanje in zaščita.

Na vprašanji, ali je inšpekcijski postopek že zaključen in kakšne so bile ugotovitve inšpektorata, so na MNZ odgovorili, da nazor še poteka, “zato o ugotovitvah inšpekcijskih nadzorov še ne moremo govoriti”.

Inšpekcijski nadzor je inšpektorat za notranje zadeve uvedel zoper tri imetnike licence zasebnega varovanja: Valina varovanje, Ogrinc varovanje 1 in Alfa varovanje in zaščita.

Varnostne službe za zasebno varovanje pogosto podvržene inšpekcijskim nadzorom

Ljubljanski župan Zoran Janković nam je na novinarsko vprašanje, ali je ljubljanska mestna občina najela dve varnostni službi za varovanje gradbišča, odgovoril, da varnostnih služb ni najela mestna občina, ampak gradbeni izvajalci za potrebe varovanja gradbišča in nemotenega poteka dela. Janković je ob tem dejal, da na ljubljanski mestni občini z omenjenim inšpekcijskim nadzorom niso seznanjeni.

Direktor podjetja Alfa varovanje in zaščita Jože Mihalič, sicer nekdanji kriminalist v Novi Gorici, je za N1 potrdil, da je inšpektorat za notranje zadeve sprožil postopek inšpekcijskega nadzora v njihovem podjetju. Ob tem je dodal, da so bili v zadnjem obdobju deležni več inšpekcijskih nadzorov ministrstva za notranje zadeve, šlo pa je za redne nadzore v okviru letnega programa nadzorov.

“Družbe za zasebno varovanje smo pogosto podvržene inšpekcijskim nadzorom, saj gre za strogo regulirano dejavnost. V celotnem obdobju svojega delovanja nikoli nismo bili kaznovani oziroma pri nas niso bile nikoli odkrite hujše nepravilnosti. Poslujemo zakonito in strokovno,” je poudaril Mihalič.

Gradnja kanala C0
Žiga Živulovič jr./BOBO

Tudi v varnosti službi Valina varovanje so nam potrdili, da je inšpektorat za notranje zadeve pri njih opravil inšpekcijski nadzor. “V sklopu opravljanja varovanja na gradbišču povezovalnega kanala C0, ki ga opravlja več različnih družb za varovanje, je bilo opravljenih več neposrednih nadzorov inšpekcijskega organa,” so pojasnili.

Skupina lastnikov najela svojo varnostno službo

Kot smo poročali, je tudi skupina lastnikov najela svojo varnostno službo, ki se je v začetku februarja sprla z eno od varnostnih služb, ki je varovala gradbišče, posredovati pa je morala tudi policija.

“Lastniki zemljišč so nas najeli, da varujemo njihovo lastnino pred nepooblaščenimi osebami, ki bi vanjo želele posegati brez njihovega soglasja. Svoje delo smo tako opravljali na lastniških zemljiščih svojih naročnikov, kar pomeni, da smo varovanje strokovno in zakonito izvedli na varovanem območju v skladu z zakonom o zasebnem varovanju,” so nam pojasnili v varnostni službi Ogrinc varovanje 1.

Potrdili so tudi, da je ministrstvo za notranje zadeve opravilo inšpekcijski nadzor nad delom njihove varnostne službe. Pojasnili so, da je bil nadzor uveden z namenom ugotavljanja morebitnih nepravilnosti pri izvajanju varovanja na zemljiščih njihovih naročnikov.

“Inšpekcijska služba si je delo varovanja varnostnikov podjetja Ogrinc varovanje 1 ogledala na samem varovanem območju in na podlagi videnega opravila tudi zapisnik, v katerem ni omenjenih nepravilnosti. Na poziv inšpektorata se je ministrstvu za notranje zadeve naknadno priložila tudi vsa zahtevana dokumentacija,” so pojasnili in dodali, da inšpekcijski nadzor še ni zaključen.

Lastniki zemljišč so se sprli z varnostniki

Februarja je namreč na gradbišču povezovalnega kanalizacijskega kanala C0 ponovno zavrelo. Lastniki zemljišč so takrat najeli geodetsko službo, ki je ugotovila, da dela na gradbišču potekajo tudi na nekaterih zemljiščih, kjer ljubljanska mestna občina ni pridobila gradbenega dovoljenja.

Gradnja kanala C0
Žiga Živulovič jr./BOBO

Lastniki zemljišč so podrli varnostno ograjo z namenom sprožitve uradnega spora in prihoda policije, posredovali pa so varnostniki na gradbišču. Ti niso dovolili, da jih pri delu snemajo, zato je spor prerasel v pretep. Kot je poročala Televizija Slovenija, naj bi varnostniki fizično posredovali proti dvema osebama, ki sta kasneje poiskali zdravniško pomoč, pri delu pa naj bi ovirali tudi geodete.

Eden od varnostnikov, ki so bili vpleteni v fizično nasilje, naj ne bi imel oblečene uniforme, po posredovanju pa se je umaknil v varovano območje, od koder je kasneje zbežal, je še poročala Televizija Slovenija. Direktor podjetja Alfa varovanje in zaščita Jože Mihalič je te navedbe pred tedni zanikal in ob tem zatrdil, da v podjetju ne delujejo varnostniki brez uniform in da svoje delo opravljajo korektno.

Janković: Tožili bomo vse, ki projekt gradnje kanal C0 ovirajo

Ljubljanski župan Zoran Janković je pred kratkim ob obisku gradbišča povezovalnega kanala C0 v Klečah napovedal, da bodo vse, ki upočasnjujejo in ovirajo projekt, tožili zaradi škode, ki je nastala “zaradi varnostnih služb, prekinitev del in podražitev”, in še, da bodo to storili “ne na terenu, ampak na sodišču, kjer je prostor za to”.

Tudi policija pri varovanju kanala C0 v enem primeru ravnala neustrezno

Kot smo pisali pred meseci, je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič objavila odgovor ministrstva za notranje zadeve na njeno poslansko vprašanje o uporabi prekomerne fizične sile policistov na enem od protestov proti gradnji kanala C0.

14. decembra je skupina protestnikov želela preprečiti zakoličenje nove trase kanala, da bi območje izpraznili in bi se dela lahko nadaljevala, pa so posredovali policisti. Kot so takrat za N1 pojasnili na ljubljanski policijski upravi, so zaznali kršitev javnega reda in miru. Ker eden od protestnikov ni upošteval ukazov policije, je policija zoper njega uporabila prisilna sredstva in mu odredila pridržanje.

Med uporabo prisilnih sredstev je bila pridržana oseba tudi lažje poškodovana, zato ji je bila nudena zdravniška pomoč. Kasneje so na policiji preverili, ali so bili vsi postopki skladni z zakonodajo.

Na MNZ so v odgovoru predsednici državnega zbora zapisali, da je pristojni policijski vodja na ljubljanski policijski upravi pri spremljanju zakonitosti in strokovnosti uporabe policijskih pooblastil preveril tudi uporabo prisilnih sredstev. “Pri tem je ocenil, da so policisti prisilna sredstva zoper osebo, ki je bila pridržana, uporabili zakonito, vendar nestrokovno v delu, ki se nanaša na izveden strokovni udarec z roko v glavo pridržane osebe,” so pojasnili na MNZ.

Ob tem so dodali, da policija vodi tudi notranjevarnostni postopek. Če bi ta pokazal na sum storitve kaznivega dejanja, bo policija uvedla ali predlagala uvedbo postopka pred pristojnimi organi in sprejela ukrepe za vzpostavitev notranje varnosti. “Po podatkih, s katerimi policija razpolaga, okoliščine preverja tudi oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili specializiranega državnega tožilstva,” so še zapisali na notranjem ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje