Janković o C0: Prekinitve del “tudi slučajno ne bo”, gradnja bo končana poleti

Slovenija 04. Apr 202320:11 16 komentarjev

Župan Ljubljane Zoran Janković je novinarskim ekipam pokazal gradbišče kanalizacijskega kanala C0 v bližini Kleč. Ponovno je zavrnil vse očitke in napovedal, da bo gradnja kanala zaključena letos poleti. Poudaril je, da ima kanal C0 številne varnostne ukrepe, ki preprečujejo puščanje v podtalnico, medtem ko "je v Ljubljani na vodovarstvenem območju 70 kilometrov obstoječih kanalizacijskih cevi, ki so stare tudi do 100 let, pa nihče ne komplicira". Na poziv predsednice države Nataše Pirc Musar k začasni zaustavitvi del je župan odgovoril, da se to "tudi slučajno ne bo zgodilo".

Župan Ljubljane Zoran Janković je novinarskim ekipam pokazal gradnjo več projektov v Ljubljani, tudi gradbišče kanalizacijskega kanala C0 v bližini Kleč.

“Ta projekt je pod konstantno revizijo. Vsaj enkrat na mesec imamo tu inšpekcijo. Popolnoma nobenih skrivnosti ni glede gradbenih dovoljenj in postopkov,” je na gradbišču poudarila vodja odseka za investicije na Mestni občini Ljubljana Maja Žitnik.

Janković je povedal, da je od skupaj 44 kilometrov nove kanalizacije nezgrajenih zgolj še 700 metrov kanalizacijske cevi s kineto in 500 metrov brez kinete. “Gradnja bo zaključena letos poleti,” je napovedal župan.

Kineta je betonski okvir, ki ga polagajo okrog kanala C0 na območju, kjer kanalizacija poteka nad vodnim zajetjem v Klečah.

kanal C0 kanal C0
Cevi za kanal C0. (Foto: N1)
kanal C0 kanal C0
Cev za kanal C0, N1
kanal C0 kanal C0
Betonska kineta za kanal C0 (Foto: N1)
kanal C0 kanal C0
Območje gradnje kanala C0 (Foto: N1)
KANAL C0 KANAL C0
N1
KANAL C0 KANAL C0
Gradnja kinete okrog cevi kanala C0, N1

Projekt C0 je birokratsko nekoliko zapleten. Občina Ljubljana je pridobivala gradbena dovoljenja za posamezne dele kanala, in ne za celoto. Agencija za okolje (ARSO) zato najprej ni zahtevala presoje vplivov na okolje, pozneje pa je svoje stališče spremenila, a je bil velik del kanala takrat že zgrajen. Zato je MOL tožil ARSO, upravno sodišče pa o zadevi še ni odločilo.

“Sklep ARSO, da je presojo vplivov na okolje treba narediti, predstavlja veljavno odločitev upravnega organa po Zakonu o varstvu okolja,” pravijo na pristojnem ministrstvu za naravne vire in prostor (MNVP). “Vsi deležniki v tem procesu čakamo na odločitev upravnega sodišča. V primeru, da bo sklep ARSO ostal v veljavi, se bo lahko izvedlo presojo vplivov na okolje in pripravilo okoljevarstveno soglasje za CO kanal,” pravijo na ministrstvu.

Poročilo o vplivih na okolje mora v primeru postopka za CO kanal vsebovati tudi študijo, ki obravnava tveganje v primeru potresa in študijo hrupa. Rok za vložitev poročila je 11. april. Župan Janković je napovedal, da bo občina poročilo poslala v roku, njegove vsebine pa ni želel razkriti.

“Arso nam je dal soglasje, da ne potrebujemo presoje vplivov na okolje, pred dvema letoma pa si je premislil,” je povedal Janković, ki je prepričan, da se je to zgodilo zaradi posredovanja Mojce Škrinjar in Anžeta Logarja, torej takratne poslanke in zunanjega ministra iz SDS.

Za vgradnjo kinete so se na občini odločili naknadno, da bi tako zagotovili dodatno zaščito pred puščanjem kanalizacije v podtalnico, a je prav to postalo problem. ARSO je namreč ocenil, da bi ob hudem potresu lahko betonska kineta predrla cev kanala C0.

Župan je nad tem izrazil začudenje. “Kineto na tem delu se dela iz preprostega razloga, da se še dodatno zaščiti. Narobe svet je, da nekdo problematizira tisto, kar delamo za dodatno zaščito,” je prepričan Janković, ki poudarja, da ima C0 že sicer več varovalnih ukrepov. Med njimi so bolj kakovostne cevi, kakršne običajno uporabljajo za vodovode, in možnost pregledovanja kanala s kamero, da bi zaznali morebitno puščanje. “V primeru potresa imamo na Brodu zadrževalnik, ki ga zapremo in ne teče nič več,” je še poudaril župan.

KANAL C0
Vgradnja betonske kinete; N1

Vpliv na podtalnico

“V Ljubljani imamo 1200 kilometrov kanalizacijskih cevi, delež priključenih gospodinjstev smo v zadnjih 15 letih povečali z 68 na 92 odstotkov, zdaj ga bomo še za dodatnih 6 odstotkov. Od tega je na vodovarstvenem območju 70 kilometrov obstoječih cevi, ki so stare tudi do 100 let, pa nihče ne komplicira,” pravi župan, prepričan, da gre za politično nagajanje projektu, ne pa tehtne strokovne pomisleke. “A vse ostale betonske cevi te okrog bodo pa ostale, samo ta bo šla? Ta potres mora biti ful pameten,” je še dodal Janković.

Z izgradnjo te kanalizacije bo ukinjenih 6000 greznic v Medvodah, Vodicah, na Brodu in v Savljah. “Greznice spuščajo odplake v podtalnico. Najdite mi eno neprepustno greznico,” je pozval Janković. “Ne boste je, ker če bi jo, bi jo morali prazniti na 14 dni.”

Omenil je tudi enega od najvidnejših protestnikov proti kanalu C0, okoliškega kmeta “gospoda Braneta Grada, ki je borec za čisto pitno vodo in ima kar štiri odločbe za napačno izvedeno greznico”

Dejstva o kanalu C0 smo zbrali v članku Kanalizacija čez pitno vodo: ali je gradnja kanala C0 sporna?

“Projekt bo končan poleti”

Občina ima za kanal C0 osem pravnomočnih gradbenih dovoljenj. V Medvodah in Vodicah je gradnja kanalizacije že dokončana. Janković je ponovno poudaril, da je trimetrski pas, v katerega je položena kanalizacijska cev, v celoti v lasti občine oziroma ima zanjo služnostne pogodbe, saj sicer ne bi dobili gradbenega dovoljenja. Tisti del, ki je za nekatere lastnike sporen, je delovni pas, ki sega pet metrov na vsako stran kanala. “Večina  je podpisala, kjer bo ožje, bomo gradili na drugačen način,” je dejal župan.

Edini del trase, za katerega občina še nima gradbenega dovoljenja, je ob hipodromu Stožice, kjer občina še ni odkupila zemljišča. Po besedah župana so se tam “ne vemo, zakaj, ustanovitelji konjeniškega kluba vpisali kot posamezni lastniki, bilo jih je več kot sto”. Janković je pojasnil, da rešujejo le še lastništvo dveh od teh lastnikov. “Na upravni enoti teče postopek razlastitve, čim bo zaključen, bomo zaprosili še za gradbeno dovoljenje za teh 150 metrov,” je napovedal.

Dodal je, da so vsi ti postopki všteti v časovnico, po kateri bo gradnja C0 končana “nekje do julija”. Izgradnja čistilne naprave v Zalogu, ki je del tega projekta, je predvidena do novembra.

Janković je še napovedal, da bodo vse, ki upočasnjujejo in ovirajo projekt, tožili zaradi škode, ki je nastala “zaradi varnostnih služb, prekinitev del in podražitev”, in še, da bodo to storili “ne na terenu, ampak na sodišču, kjer je prostor za to.”

kanal C0, Janković
N1

Janković odgovoril na poziv predsednice

Predsednica države Nataša Pirc Musar je nedavno pozvala k začasni ustavitvi gradnje kanala C0 in kritizirala vlaganje gradbenih dovoljenj po delih. “Sama si kot zagovornica temeljnih človekovih pravic, kamor spada tudi pravica do zdravega okolja, želim, da se pri takšnih projektih to ne bi dogajalo in da se naredi celovita presoja vpliva na okolje. Če se taka gradnja drobi, pa seveda do tega ne pride in to zagotovo ni dobro,” je takrat povedala.

“Odgovor na to, kar je predsednica zapisala glede rezanja projektov, je zelo preprost,” je dejal Janković. “Gradbena dovoljenja smo pridobivali po vrsti kot smo sproti pridobivali zemljišča. Bilo je čez 400 lastnikov, treba se je bilo z vsemi dogovoriti. Ostalo jih je okrog 15, z drugimi je vse dogovorjeno,” je poudaril in pojasnil, da se občina ni izognila celoviti presoji vplivov na okolje, saj je bila ta narejena leta 2010 pri spremembi prostorskega načrta, v katerem je bila vrisana trasa kanala C0.

Pirc Musar je še menila, da je bilo komunikacije pri spornem projektu premalo in da se pristojni z Mestne občine Ljubljana niso dovolj pogovorili s tistimi, ki jih lahko tovrstna gradnja prizadene. Zato je predsednica pozvala k začasni prekinitvi gradnje kanala C0, “čas prekinitve pa bi izkoristili za pogovor med vsemi deležniki”.

Prekinitve del “tudi slučajno ne bo,” je na poziv odgovoril  Janković. “Predstavljajte si, da politik ali kdorkoli drug reče, dajmo začasno prekiniti dela, da bomo imeli mogoče piknik ali kaj takega. In ti prekineš dela, za katerega imaš pravnomočno gradbeno dovoljenje.”

Župan glavnega mesta je povedal, da je predsednici poslal uraden odgovor z okrog 200 stranmi dokumentov. “Gospa predsednica me je potem v ponedeljek klicala, naj dopolnim še glede te delitve gradbenih dovoljenj. Poslal seem ji še ta del zakonodaje in zdaj čakam njen odgovor,” je dejal Janković in dodal, da mu je lažje, ker je bila predsednica Pirc Musar “odlična odvetnica, je pravnica in zdaj, ko ima vse dokumente v rokah, bo lahko dala drugo mnenje, in to preučila”.

V uradu predsednice po naših informacijah dokumentacijo preučujejo. Predsednica Pirc Musar namerava v kratkem odgovoriti. V odgovoru naj bi še bolj natančno obrazložila, kaj je problem tega projekta ter kaj je dobro za pitno vodo in kaj ne. Ob tem je mogoče slišati, da njen cilj ni medijsko obračunavanje z Jankovićem. Po naših informacijah naj bi pristojna ministrstva pozvala k spremembi zakonodaje, ki zdaj omogoča tako gradnjo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje