Inšpekcijski postopek krutega ravnanja z živalmi v klavnici Košaki še teče

Slovenija 20. Dec 202112:49 1 komentar
Košaki
Zajem zaslona/arhiv društva AETP

Inšpekcijski postopek veterinarjev območnega urada Maribor zaradi neustreznega ravnanja v mariborski klavnici Košaki TMI po navedbah Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin še ni končan. Ugotovitve morajo predstaviti izvajalcu dejavnosti, da se lahko o njih izreče, zato jih še ne morejo komentirati.

Društvo AETP je objavilo posnetke, ki jih je skrivaj dobilo iz klavnice Košaki TMI. Ti kažejo, da v klavnici z živalmi pred zakolom ravnajo neprimerno, mesarji pa, kot je razvidno, živali tepejo in jih zbadajo z električnimi palicami.

Klavnica, ki se v javnosti predstavlja s sloganom “Ustvarjeno s polno mero ljubezni”, se, kot kažejo posnetki, tega vodila ne drži. “Mesarji namreč na klavni liniji domače živali tepejo, nanje kričijo in jih zbadajo z električnimi palicami, celo po obrazu,” so v AETP opisali dogajanje v klavnici. Neustrezno se v klavnici ravna tako s prašiči in pujski kot z govedom.

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so pri ogledu prejetega posnetka zaznali prepovedana ravnanja, zato so 16. decembra uvedli inšpekcijski postopek. Po njihovih navedbah inšpekcijski postopek še ni končan. Ugotovitve morajo predstaviti izvajalcu dejavnosti, da se lahko o njih izreče, zato jih še ne morejo komentirati.

V mariborski tovarni mesnih izdelkov Košaki so po objavi posnetkov poudarili, da so predani kakovosti in skrbi za potrošnika ter da se del te predanosti nanaša tudi na spoštovanje in ustrezno ravnanje z živalmi. Ob objavi posnetkov so obžalovali, da pri tem niso “vedno v celoti uspešni”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje