Inšpektorat za delo po nadzorih v Tušu: rekorder opravil več kot 400 ur v mesecu

N1 video 23. Mar 202310:17 > 13:17 3 komentarji
Tuš
Borut Zivulovic/BOBO

Delavec, ki je v eni od poslovalnic Tuša polnil police, je v enem mesecu opravil več kot 400 ur dela. Gre za eno od zgodb 379 delavcev, ki sta jih v Slovenijo napotili slovaški agenciji za posredovanje dela. Delavci prihajajo iz Srbije, BiH in Severne Makedonije ter Ukrajine. Kaj vse je v več mesecev trajajoči preiskavi ugotovil inšpektorat in kaj je storil, da podobnih kršitev ne bi bilo več?

Inšpektorat za delo je v zadnjih mesecih preiskoval družbi Stominus in Perta, ki sta bili na Slovaškem registrirani za posredovanje delavcev ter sta delavce posredovali slovenskim podjetjem. Že oktobra je inšpektorat na podlagi zbranih informacij naredil obsežno akcijo v slovenskih podjetjih, je pojasnil v. d. glavnega inšpektorja Luka Lukič.

V Sloveniji je prek omenjenih agencij delo opravljalo 379 delavcev, od tega jih je 138 delalo za Tuš. Pretežno gre za delavce iz Srbije, nekateri pa prihajajo tudi iz Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije ter Ukrajine. Inšpektorji so obiskali Tomplast, Nimrod, Mahle Bovec in Mahle Komen, Perutnino Ptuj, Marles hiše, Engrotuš, Plamtex, Iskro ISD – strugarstvo, Dondon, Kovinoplastiko Lož in Veplas.

Na terenu so inšpektorji ugotovili številne kršitve, predvsem kar zadeva delovni čas, počitek, izplačilo nadur in plač, nižjih od minimalne. Številni delavci niso imeli ustrezno urejenega statusa, nekateri na Slovaškem niso bili zavarovani, drugi so bili zaposleni v Pertasu, a so delali za Stominus, spet tretji so imeli ponarejene obrazce A1.

Postopki sicer še niso zaključeni. Inšpektorji so izdali nekaj prepovednih odločb, zadeve pa so tudi predali policiji.

“Odgovorni v Tušu so bili s tem seznanjeni”

Februarja pa so skupaj s finančno upravo izvedli poostren nadzor pri trgovcu Tuš. Odkrili so tako velike nepravilnosti, da presegajo prekrškovna pooblastila inšpektorata, je povedal Lukič.

“Delavci so delali res ekscesno število ur,” je rekel v. d. glavnega inšpektorja. “Več delavcev je na mesec delalo več kot 200 ur, rekorder pa je v Tušu v Preserjah pri Radomljah opravil 413 ur. Tuš te evidence ima, odgovorni v podjetju za področje maloprodaje pa so s tem seznanjeni.”

Na inšpektoratu so prepričani, da v teh primerih ni šlo za posredovanje storitev, ampak za posredovanje delavcev. “Naročniki domnevnih storitev so se s podjetjema dogovarjali, kako prikazati zadeve. V Tušu so inšpektorjem rekli, da ne gre za delovne ure, ampak opravljeno storitev merijo po metrih napolnjenih polic,” je opisal Lukič.

Prepričani so, da bi tudi odgovorni v Tušu morali odgovarjati za kršitev temeljnih pravic delavcev. Zato so zoper odgovorne v podjetjih Staminus in Pertas ter dve odgovorni osebi v Tušu vložili kazenske ovadbe zaradi suma kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev. Eno od poslovodji v Tušu pa so ovadili zaradi krive izpovedbe v postopku. “Človek, ki dela dlje časa tako, bo slej ko prej invalidsko upokojen,” je danes dejal Lukič. Posredovanje delavcev je ena od prioritet inšpektorata.

Agencijske delavce Staminus (gre za predhodnico agencije Stominus) so v preteklosti najemali tudi drugi večji trgovci, a so zdaj ti delavci delali le v Tušu. Inšpekcija je obiskala tudi druge trgovce. “To so odprti postopki, ki jih ne smem komentirati. Ugotovili smo nekatere nepravilnosti, predvsem na področju delovnega časa,” je rekel Lukič.

Ob spremembi delovne zakonodaje tudi prenovitev agencijskega dela

“Dovolj je izkoriščanja delavcev. Upamo in pričakujemo, da bodo delodajalci, posredniki in kriminalci pomislili, na kakšen način obravnavajo svoje delavce in s kom pri tem sodelujejo,” je povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan. Finančnemu uradu, ki je pri preiskavi sodeloval tudi s forenzično analizo, se je zahvalil za sodelovanje.

Ministrstvo za delo se s problematiko spopada na različne načine. Poslanci so v sredo sprejeli zakon o izvajanju čezmejnih storitev. Spomnil je tudi na razpravo o evidentiranju delovnega časa. “Primer delavcev, ki delajo 300 ali 400 ur mesečno, kaže, kako pomembno je, da so evidence delovnih ur verodostojne in dostopne inšpektoratu,” je rekel Juvan.

Socialni partnerji razpravljajo tudi o noveli zakona o delovnih razmerjih. Po besedah državnega sekretarja so med drugim na mizi tudi dodatne omejitve agencijskega dela, obravnavajo pa tudi problematiko tujih agencij na slovenskem trgu dela. Ob tem je Juvan spomnil na nedavni primer podjetij Marinblu in Selea, ki sta delavce najemali pri portugalski agenciji. Juvan pričakuje, da bo zakon na vlado poslan maja oziroma pred poletjem.

Na vprašanje, zakaj Lukiča vlada na mesto glavnega inšpektorja ni imenovala za polni mandat, je Juvan odgovoril, da gre za formalne in ne vsebinske razloge. Na vprašanje, ali nima strokovnega izpita, pa je Lukič odgovoril, da ne gre le za strokovni izpit, ampak še nekatere druge formalnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje