Inšpektorji v znani gostilni: v hrani našli salmonelo in druge bakterije

Slovenija 06. Apr 202405:30 9 komentarjev
Račje prsi
Račje prsi, ki jih je restavracija Fink&Situla ponudila na Tednu restavracij. (Foto: Facebook Fink&Situla)

Spomladanski Teden restavracij v znani novomeški restavraciji Fink&Situla je prekinil obisk inšpektorjev uprave za varno hrano, NIJZ-ja in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Gostje so namreč tarnali o trebušnih težavah, analiza pa je nato pokazala, da sta vzrok tatrski biftek in račje prsi. V teh dveh jedeh so odkrili kar tri oziroma štiri bakterije: salmonello enteritidis, listerio monocytogenes, e.coli in clostridium perfringens.

Med 15. in 24. marcem je v številnih slovenskih krajih potekal pomladni Teden restavracij, v sklopu katerega je svojo ponudbo predstavila tudi novomeška restavracija Fink&Situla. Brbončice gostov so med drugim razvajali z vrsto dobrot, na krožniku mesnega menija so se znašle tudi račje prsi in tatarski biftek.

A prav zaradi teh dveh jedi so v restavracijo kmalu začeli klicati gosti, ki so tarnali o trebušnih težavah. 19. marca je ena od gostij slutnjo, da se je zastrupila s hrano, prijavila še Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Slednja se je na teren odpravila skupaj z NIJZ. Po pogovoru z zaposlenimi sta obe instituciji posumili, da so vir okužbe račje prsi, ki so jih v restavraciji pripravljali na način “sous vide”. Gre za počasno kuhanje v vakuumu pri nizkih temperaturah, prav slednje pa so lahko krive, da mikroorganizmi preživijo.

Drugo živilo, za katero sta NIJZ in uprava za varno hrano posumila, da bi lahko bilo vir okužb, pa je bil tatarski biftek.

Fink in Situla
Foto: Posnetek zaslona

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je zato med nadzorom odvzel vzorce obeh živil in jajc, prav tako je opravil brise z delovnih površin in jedilnega pribora.

Analiza je pokazala, da so bile v račjih prsih prisotne kar štiri bakterije: salmonella enteritidis, listeria monocytogenes, e.coli in clostridium perfringens. V tatarskem biftku so odkrili tri bakterije, in sicer salmonelo, e.coli in clostridium perfringens. Še več: analiza je pokazala, da je slabo higiensko stanje tudi delovnih površin in pribora.

S hrano se je po podatkih NIJZ zastrupilo 19 gostov restavracije, uprava za varno hrano pa je dan po opravljenem nadzoru Fink&Situli zaradi “možne navzkrižne kontaminacije in uporabe prostorov, ki so bili v slabem higienskem in tehničnem stanju” prepovedala izvajanje dejavnosti, vse dokler razmer ne uredijo.

3. aprila so se inšpektorji uprave znova oglasili v restavraciji, da bi preverili, ali je lastnik nepravilnosti odpravil. Ker jih ni, so kuhinjo in prostore restavracije do nadaljnjega zaprli.

V restavraciji so za N1 povedali, da so takoj, ko so izvedeli za trebušne težave gostov, ukrepali in živila zavrgli. “Situacija je zelo neprijetna, ne vemo, ali je bilo meso okuženo že, ko je prišlo k nam ali je šlo nekaj narobe kasneje. Odreagirali smo takoj, namesto race pa ponudili svinjsko ribico.”

Zdaj lahko gostom ponudijo zgolj pijačo, kuhinja namreč ostaja zaprta. “Ploščice je treba zamenjati, omet odpada, v kuhinji je vlaga. Ampak to mora urediti lastnik objekta, mi smo samo najemniki,” so pojasnili. Zato smo se obrnili še na lastnika Zavod Situla, ki ga je ustanovilo Društvo novomeških študentov.

Direktor Franci Judež je pojasnil, da sami kot lastnik za nepravilnosti niso mogli vedeti, saj v kuhinjski obrat ne vstopajo. “Mi kot lastnik objekta ne moremo biti krivi za zaprtje, saj od maja leta 2020, ko smo prostor dali v najem, v njem nismo izvajali nobene dejavnosti.” Po njegovih besedah zdaj v zavodu čakajo informacije najemnika, kaj vse je treba urediti in popraviti, restavracija pa po njegovi oceni ne bo obratovala vsaj teden dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje