Inšpektorji zaradi slabe higiene in podgan zaprli znan ljubljanski lokal (FOTO)

Slovenija 06. Jan 202405:50 12 komentarjev
Miši in podgane v Čolnarni Tivoli.
Inšpektorji so zaradi neustrezne higiene zaprli Čolnarno Tivoli. (Foto: Uroš Kokol/N1)

Le streljaj od ljubljanskega mestnega vrveža tik ob Tivolskem ribniku stoji Čolnarna Tivoli, ki je bila zaradi svoje romantične lokacije vedno dobro obiskana. A zadnje čase je vse prej kot to. Inšpektorji so ta zelo znan ljubljanski lokal namreč v manj kot letu dni zaradi slabe higiene zaprli že dvakrat. Konec novembra so se v lokalu, kamor pogosto zahajajo družine z otroki, pojavile tudi podgane in miši. Najemnik pravi, da so deratizacijo opravili že večkrat, a neuspešno. "Pridejo izpod terase, pogledajo, ali je na tleh kaj dobrega in zbežijo," je povedal za N1.

Romantičen Tivolski ribnik že od samega začetka velja za pomembno točko za druženje meščanov — v zimskih mesecih je bil namenjen drsanju, v poletnih pa čolnarjenju. Ob ribniku je stala tudi čolnarna, ki je po 2. svetovni vojni propadla, danes pa je na njenem mestu nov objekt, lokal Čolnarna Tivoli, kamor pogosto zahajajo družine z otroki.

A tako kot nekdanja stara čolnarna je tudi lokal po besedah obiskovalcev iz leta v leto v slabšem stanju, še posebej kritični so higienski standardi.

“Ambient je krasen. Tudi postrežba je bila čisto v redu. Velik minus pa je čistoča. Miz se ne čisti, papirčkov in ostalega s tal ne pobere nihče. Največja katastrofa pa je WC, smrdeč in umazan, umivalnik poln vode. Na oglasu piše, da iščejo osebje za delo v strežbi, nujno pa potrebujejo čistilko,” je na spletu zapisal eden od gostov lokala.

“Iz krasnega lokala je nastala podrtija,” se je strinjala druga gostja. “Žlica umazana in polna nekih koščkov. Kozarec je imel na dveh straneh madež od šminke.”

Da je v lokalu nepravilnosti res veliko, so za N1 potrdili tudi na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Inšpektorji so namreč že marca lani prejeli prijavo in šli v nadzor.

Miši in podgane v Čolnarni Tivoli.
Inšpektorji so zaradi neustrezne higiene zaprli Čolnarno Tivoli. (Foto: Uroš Kokol/N1)

Odkrili so, da v celotnem lokalu sploh ni tople vode, ugotovili so kršitve osebne higiene in nedosledno vodenje evidenc notranjega nadzora, zato so obratovanje začasno prepovedali, na kontrolni pregled pa prišli še dvakrat.

A zdaj so se za nameček v Čolnarni Tivoli pojavile še podgane in miši, je prvi poročal Metropolitan.

“Pridejo izpod terase, pogledajo, ali je na tleh kaj dobrega in zbežijo”

Andrej Maglica, ki lokal od ljubljanske mestne občine najema od leta 2015, za N1 pravi, da so prve glodalce opazili konec novembra oziroma v začetku decembra.

“Naročili smo deratizacijo, a tudi to ni pomagalo, zato smo Čolnarno zaprli,” pravi. Sledila je še ena neuspešna deratizacija, zato so po lokalu namestili kamere in tako poskušali ugotoviti, od kod prihajajo.

Posnetki so po njegovih besedah pokazali, da tekajo po točilnem pultu in ob njem, prihajajo pa skozi luknje v zidovih, ki so jih zdaj zamašili.

Miši in podgane v Čolnarni Tivoli.
V Čolnarni Tivoli so luknje, skozi katere so prihajali glodalci, zamašili. (Foto: Uroš Kokol/N1)

Maglica je še dejal, da miši in podgan v lokalu ni več, priznal pa, da na terasi ostajajo in nam tudi pokazal fotografijo, ki jo je posnel ta četrtek.

“Pridejo izpod terase, pogledajo, ali je na tleh kaj dobrega in zbežijo. Ne vem, kaj bomo naredili, verjetno bo treba odpreti in prenoviti celotno teraso, a zato potrebujemo posebna dovoljenja, saj smo del zavarovanega območja v krajinskem parku.”

Prav to pa jim, dodaja najemnik, onemogoča, da bi okoli lokala nastavili strup, saj bi vabe lahko pojedle druge živali, ki živijo v in ob ribniku.

Miši in podgane v Čolnarni Tivoli. Miši in podgane v Čolnarni Tivoli.
Miši in podgane v Čolnarni Tivoli. (Foto: bralec/Metropolitan)
Miši in podgane v Čolnarni Tivoli. Miši in podgane v Čolnarni Tivoli.
Miši in podgane v Čolnarni Tivoli. (Foto: Uroš Kokol/N1)
Miši in podgane v Čolnarni Tivoli. Miši in podgane v Čolnarni Tivoli.
Miši in podgane v Čolnarni Tivoli. (Foto: Andrej Maglica)
Miši in podgane v Čolnarni Tivoli. Miši in podgane v Čolnarni Tivoli.
Miši in podgane v Čolnarni Tivoli. (Foto: Uroš Kokol/N1)

“Nekaj bo treba narediti,” pravi, zato je v petek na sestanku s predstavniki ljubljanske občine — na njihove odgovore še čakamo — poskušal najti primerno alternativo za strup, a konkretne rešitve še ni, pripoveduje najemnik.

Veliko bolj odločni so bili v petek inšpektorji, ki so po članku v Metropolitanu znova obiskali lokal, odkrili vrsto nepravilnosti in lokal, ki je bil odprt zgolj nekaj dni, zopet zaprli.

“Ugotovljena je bila neustrezna higiena v prostorih; neustrezna hramba živil, neizvajanje spremljanja kontrolnih točk, neustreznost sanitarij za zaposlene, pomanjkljiva oprema za higienizacijo rok. Zaradi bližine vode zaposleni tam opažajo večje število glodalcev, ki povzročajo škodo na objektu,” so pojasnili za N1.

Obiskovalci ljubljanskega parka Tivoli so se sicer nad stanjem v Čolnarni Tivoli, konkretno nad stanjem sanitarij, pritoževali že lani poleti. Ljubljanski župan Zoran Janković je tedaj dejal, da so v lokalu opravili inšpekcijski nadzor in najemniku postavili določene pogoje. “Če sanitarije ne bodo odprte, kar je bil pogoj, in če ne bodo čiste ter urejene, bomo najemniku odpovedali pogodbo in iskali novega,” je dejal. Sanitarije v Čolnarni Tivoli so obenem tudi ene redkih sanitarij v Tivoliju sploh, ki je ogromen po površini in kjer se zadržuje veliko ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje