Inštitut 8. marec: Ni dovolj, da se vrnemo v stanje, ki je bilo pred vlado Janše

Slovenija 10. Jan 202212:34 > 14:10 19 komentarjev
Inštitut 8. marec
Žiga Živulović jr./BOBO

Inštitut 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač, je napovedal kampanjo Gremo volit. Aktivisti inštituta bodo skupaj s prostovoljci obiskovali vasi in mesta po Sloveniji ter zbirali podporo za zakon, s katerim želijo odpraviti nekatere zakonodajne spremembe, ki jih je uvedla vlada Janeza Janše.

V Inštitutu 8. marec so napovedali novo kampanjo oziroma gibanje Gremo volit. “Podobno kot med referendumom [o pitni vodi] bomo šli po Sloveniji, težili in ozaveščali bomo na ravni vsebine, prizadevali si bomo za to, da dobimo nazaj državo, v kateri želimo živeti,” je povzela predstavnica inštituta Marja Kodre.

Po besedah direktorice inštituta Nike Kovač se bodo odpravili “po mestih in vaseh. Skupaj s prostovoljci in prostovoljkami pa bomo nabirali podpise za zelo konkreten zakon, to je zakon, ki smo ga pripravili skupaj z ljudmi.” Z zakonom, tako Kovač, želijo odpraviti in vrniti “v preteklo stanje nekatere ukrepe, ki jih je sprejela Janševa vlada”.

Na spletni strani inštituta so vzpostavili obrazec, kamor so ljudje lahko prispevali svoja mnenja in želje po spremembah zakonov in po spremembah na sploh, je povedala Alenka Kreč Bricelj. Dodala je: “V zelo kratkem času, nekaj več kot 14 dneh, smo prejeli več kot 1.000 predlogov od več kot 300 posameznikov, ki so se tako angažirali za našo kampanjo Gremo volit.”

Od izobraževanja in okolja do policije

V Inštitutu 8. marec si želijo, da bi v prejšnje stanje vrnili najmanj zakonodajo o izobraževanju, ohranjanju narave, policiji, debirokratizaciji, tujcih, orožju, državnem tožilstvu, prevozih v cestnem prometu, davku na dohodek pravnih oseb ter, med drugim, kazenski zakonik.

Na področju ohranjanja narave so problematične spremembe, ki vnašajo kriterij števila članov in dohodkov organizacij, ki lahko sodelujejo v sodnih in upravnih postopkih glede varovanja narave, so prepričani v inštitutu. Kot ocenjuje Zavod center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), se bo število teh organizacij s 47 skrčilo na štiri, je povzel Jan Štrukelj.

V Inštitutu 8. marec prav tako nasprotujejo zakonu o prevozih v cestnem prometu, ki odpira vrata platformi Uber. Po besedah Neže Dvorščak tovrstno širjenje “izkoriščevalskih sistemov” vidijo kot “velik korak nazaj”. Tudi to, da morajo tuji študentje dokazovati, da imajo na računu določeno vsoto denarja, je za inštitut nesprejemljivo. Kot menijo, to “slabo vpliva na akademski prostor in kaže, da si v državi želimo le premožnejše študente,” je izjavila Tija Jakič.

Inštitut 8. marec
Žiga Živulović jr./BOBO

Nasprotujejo tudi zakonu o organiziranosti in delu policije – kot so sporočili, je problematično imenovanje vodilnih v policiji mimo sistema javnih uslužbencev po posebnem izbirnem postopku. Spremembe po njihovem “krepijo moč ministrstva in slabijo neodvisnost policije”, kar je ključno za delovanje pravne države, je povedala Kristina Krajnc.

Zakon bodo pripravili v mesecu, ki prihaja, nato ga bodo vložili v DZ in začeli zbirati podpise. Želijo si jih vsaj toliko, kot so jih zbrali pred referendumom o vodah.

Kovač je podporo Inštituta 8. marec napovedala vsem strankam, ki ne bodo šle v vlado z Janšo ali NSi. Kot je dodala, “ni dovolj, da se vrnemo v stanje, ki je bilo pred vlado Janeze Janše. Mi bomo še naprej napadali vsakega naslednjega, ki pride, in ga potiskali v smeri pravičnejše družbe.”

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje