Inštitut 8. marec razmišlja o kazenski ovadbi inšpektorja za notranje zadeve

Slovenija 07. Apr 202213:44 6 komentarjev
Inštitut 8. marec
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Inštitut 8. marec je pred dnevi prejel poziv inšpektorata ministrstva za notranje zadeve, ki je začel zbirati pojasnila in dokaze o domnevnih prekrških, povezanih z volilno kampanjo. V inštitutu so se odločili, da bodo poiskali pravno pomoč, skupaj z odvetnico Natašo Pirc Musar pa razmišljajo o kazenski ovadbi zoper inšpektorja zaradi zlorabe uradnega položaja.

Iz Inštituta 8. marec so 1. aprila sporočili, da so prejeli poziv s strani inšpektorata o domnevnih prekrških, povezanih z volilno kampanjo. Kot je razvidno iz dopisa, je Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve s pozivom začel na podlagi več anonimnih prijav o domnevnih kršitvah volilne zakonodaje.

Inštitut so pozvali, da jim v petih dneh posredujejo odgovore in pojasnila, sicer bodo v skladu z zakonom uvedli hitri prekrškovni postopek po uradni dolžnosti. Pod poziv je bil podpisan Marko Kandolf, glavni inšpektor Inšpektorata za notranje zadeve, ki je polni mandat dobil ravno tisti dan.

“Gibanje Gremo volit je nastalo z jasnim sporočilom spodbujanja udeležbe na volitvah. Povezuje najrazličnejše ljudi iz cele Slovenije, ki si prizadevajo za nekaj lepega. Kar se nam dogaja je poskus utišanja, ki je znak strahu pred ljudstvom. Osnovna ideja pa je močnejša od poskusov ustrahovanja. Sporočilo naše kampanje je večje od Inštituta, večje od nas samih, saj predstavlja idejo širše skupnosti,” je v odzivu povedala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki je povedala, da so se odločili, da poiščejo pravno pomoč. Na poziv so se odzvali včeraj, 6. aprila, in ga naslovili na Ministrstvo za notranje zadeve.

Odvetnica in pooblaščenka Inštituta je Nataša Pirc Musar, ki je pojasnila, da je poziv, ki ga je prejel Inštitut 8. marec, nezakonit, “saj prekrškovni organ od obtoženca ne sme zahtevati, naj on predloži dokaze – pot mora biti obratna”. “Prav tako inšpektorat naše stranke ni podučil o pravicah, ki jih ima v prekrškovnem postopku. Ta dopis lahko vidim zgolj kot zastraševalno pismo. Inšpektorat v pozivu piše, da naj bi bil prekrškovni postopek uveden šele kasneje, zato menim, da tega obvestila ni mogoče šteti kot uvedbo prekrškovnega postopka, tudi zato ne, ker iz njega niso razvidni dejstva in dokazi za domnevni prekršek, niti ne, za kateri prekršek naj bi sploh šlo. Šele po obvestilu o prekršku se postopek lahko začne,” je še dodala Pirc Musar.

Nadalje je pojasnila, da so v odziv na dopis pojasnili, da Inštitut 8. marec “nikakor ne vodi volilne kampanje, saj se Zakon o volilni in referendumski kampanji nanaša na vsebinsko prepričevanje volivcev, naj obkrožijo točno določeno opcijo, kar pa zgolj poziv, da naj posamezniki gredo na volitve, nikakor ni”. Na volitve, podobo kot I8M, poziva tudi Zbor za republiko.

Odvetnica Inštituta Pirc Musar je napovedala, da skupaj s stranko resno razmišljajo tudi o kazenski ovadbi zoper inšpektorja zaradi zlorabe uradnega položaja.

Ta pogled sta podprli tudi Katarina Bervar Sternad in Anuška Podvršič v imenu Pravne mreže za varstvo demokracije. “Pravna mreža za varstvo demokracije je nastala prav zaradi vse več postopkov, v katerih se znajdejo posamezniki in posameznice ter organizacije, ki se zaradi nenasilnega javnega delovanja znajdejo v pravnih postopkih. Pri tem gre po navadi za to, da država (vlada, policija, inšpekcijski organi…) začne neke postopke zoper posameznike_ce ali organizacije, kot v tem primeru zoper I8M, z namenom ustrahovanja in omejevanja kritike. Verjamemo, da se je temu treba nujno zoperstaviti s strokovno in sistematično uporabo prava,” so še zapisali v Pravni mreži.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje