Inštitut 8. marec: Splav in umetno oploditev naj krije obvezno zavarovanje

Slovenija 08. Mar 202312:41 26 komentarjev
Nika Kovač
Črt Piksi

Inštitut 8. marec bo na današnji dan žensk skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije poslal dopis s pozivom, naj obvezno zdravstveno zavarovanje storitve v zvezi z ugotavljanjem in zdravljenjem zmanjšane plodnosti, umetno oploditvijo, sterilizacijo ter umetno prekinitvijo nosečnosti krije ne več 80-, temveč 100-odstotno.

Na Inštitutu 8. marec zahtevajo, naj bodo vsi postopki, vezani na reproduktivne pravice, kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Na inštitutu pogojevanje ustavnih pravic z ekonomsko situacijo posameznikov in posameznic ocenjujejo kot problematično. Zato bodo danes poslali dopis skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, naj spremeni sklep o določitvi odstotkov vrednosti zdravstvenih storitev, ki se zagotavljajo v obveznem zdravstvenem zavarovanju.

Preberite še: Indeks enakosti spolov: v Sloveniji je skrb za otroke še vedno domena žensk

V njem naj storitve v zvezi z ugotavljanjem in zdravljenjem zmanjšane plodnosti, umetno oploditvijo, sterilizacijo ter umetno prekinitvijo nosečnosti določi kot 100-odstotno krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, trenutno se namreč krije 80-odstotno.

Vladi pa bodo poslali poziv, naj “k temu poda soglasje in v okviru zdravstvene reforme ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje na način, da bodo imeli vsi prebivalci in vse prebivalke dostop do vseh potrebnih zdravstvenih storitev brez doplačil in dodatnih zavarovanj”, je povedala predstavnica inštituta Mojca Lukan.

Preberite še: Neenakost na slovenskem podeželju: glavne odločitve še vedno sprejemajo moški

Predstavniki so v izjavi za medije poudarili, da je pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok zapisana v ustavi. “A osebe, ki dopolnilnega zavarovanja ne plačujejo, pristanejo v situaciji, kjer je zanje del postopka plačljiv,” je povedala direktorica inštituta Nika Kovač. Opozorila je, da so to največkrat revni, prekarni delavci, samozaposleni, študentje in osebe, ki so izgubile socialno pomoč.

Menijo, da je vsem, ki morajo plačati za postopke, vezane na reproduktivne pravice, kršena ustavna pravica. Košarica storitev, kot so ugotavljanje in zmanjševanje plodnosti, umetna oploditev in sterilizacija, pa mora biti dostopna za vse.

Poziv ZZZS in vladi so podpisali člani programskega odbora Inštituta 8. marec in nekateri drugi vidni Slovenci, med njimi Bronja Žakelj, Renata Salecl, Slavoj Žižek, Branimir Štrukelj, Biserka Marolt Meden, Nina Gaspari, Damjan Zorc in Katarina Bervar Sternad.

Podporo pozivu lahko prispevajo tudi državljani in državljanke s podpisom peticije, so po izjavi za medije zapisali na Facebooku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje